2016.07.12. 17:27:01 9991 252

Gyorsuló ütemben drágultak a lakások az EU-ban, a legjobban Magyarországon
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Gyorsult a lakásárak emelkedésének üteme az első negyedévben az euróövezetben és az Európai Unió egészében is. A legnagyobb mértékben Magyarországon drágultak a lakások.

Lakásvásárlás - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Lakásvásárlás

Az unió statisztikai hivatalának (Eurostat) kedden kiadott jelentése szerint az Európai Unió egészében 4,0 százalékkal, az euróövezetben pedig 3,0 százalékkal nőttek a lakásárak a január-márciusi időszakban éves összehasonlításban. A tavalyi utolsó negyedévhez képest az EU-ban 0,7 százalékkal, az euróövezetben pedig 0,4 százalékkal kúsztak feljebb a lakásárak.

A tavalyi negyedik negyedévben az Európai Unió egészében 3,6, az euróövezetben pedig 2,6 százalékkal drágultak a lakások éves összevetésben, negyedéves összehasonlításban pedig 0,4, illetve 0,1 százalékos emelkedést mértek.

Tavaly az áremelkedés dinamikája töretlen volt éves szinten: az euróövezetben az első negyedévben 0,7 százalékkal, a másodikban 1,4 százalékkal, a harmadikban 1,9 százalékkal, a negyedikben pedig 2,6 százalékkal, míg az unióban rendre 2,1 százalékkal, 2,3 százalékkal, 2,9 százalékkal, végül 3,6 százalékkal drágultak a lakások. Negyedéves szinten hullámzott az áremelkedés üteme, a legerősebben a második negyedévben ugrottak meg az árak.

A 28 tagú Európai Unión belül éves összevetésben Magyarországon ugrottak meg legnagyobb mértékben, 15,2 százalékkal a lakásárak január-márciusban, majd Ausztria következik 13,4 százalékkal. A harmadik helyezett Svédországban 12,5 százalékkal drágultak a lakások. Két országban csökkentek az árak, Olaszországban és Cipruson egyaránt 1,2-1,2 százalékkal értek kevesebbet a lakások.

A tavalyi negyedik negyedévhez képest a listavezető Magyarországon 5,2 százalékkal drágultak a lakások, majd Ausztria (+4,2 százalék) és Románia (+3,3 százalék) következik. Csökkenést jegyeztek fel hét országban, a legnagyobb mértékűt, 3,4 százalékosat Ciprusban, majd Málta (-2,8 százalék), Ausztria (-1,7 százalék) és Belgium (-0,6 százalék) következik.

Az Eurostat utolsó negyedévi statisztikája nem tartalmazza Görögország adatait.

A kedden közölt legfrissebb adatsor szerint Magyarországon éves összehasonlításban a tavalyi második negyedévben 11,7 százalékkal, a harmadikban 12,9 százalékkal, a negyedikben pedig 12,6 százalékkal drágultak a lakások. Negyedéves szinten tavaly április-júniusban 4,2 százalékkal, július-szeptemberben 3,0 százalékkal, október-decemberben pedig 2,0 százalékkal emelkedtek a lakásárak.

Forrás: MTI kszk \ gry

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...