2016.10.11. 13:28:34 14510 344

Gyors sós és édes tészták – Túróval!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A túró egy rendkívül sokoldalú alapanyag, amiből nemcsak töltelék készülhet, hanem a tésztába is belekerülhet puhábbá, szaftosabbá és táplálóbbá változtatva azt. Ráadásul a túróval készült tészták sokszor helyettesíthetik a kelt tésztát, csak gyorsabban elkészülnek! ;) Még egy jó indok, hogy kipróbáljuk ezeket a recepteket!

Túró - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Túró

Túrós tésztájú kakaós csiga

Hozzávalók a tésztához:

  • (kb. 14 db közepes méretű csigához)
  • 25 dkg túró
  • 25 dkg sima liszt
  • fél dl tej
  • 5 evőkanál olaj - 10 dkg porcukor
  • csipet só - fél csomag sütőpor

A töltelékhez: 2 evőkanál olvasztott vaj vagy olaj (a tészta kenéséhez a töltelék alá) 4 púpos evőkanál porcukor 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor

Elkészítés:

A túrót és a porcukrot alaposan összekeverjük egy robotgéppel, majd fokozatosan hozzáadagoljuk a tejet, majd az olajat. A lisztet elkeverjük a sütőporral és a sóval, majd a túrós masszához keverjük, alaposan összegyúrjuk a kapott tésztát. Kis cipót formálunk belőle és egy lisztezett felületen téglalap alakúra sodorjuk. A vastagsága legyen kb. 5 mm. Kenjük le olvasztott vajjal a tésztát, majd szórjuk rá a kakaós porcukrot. Tekerjük fel és vágjunk kb. 2 cm vastagságú szeleteket.

Béleljünk ki sütőpapírral egy lapos gáztepsit és 180 fokra előmelegített sütőben 10-10 percig sütjük légkeveréssel. A tészta hamar átsül, nem kel úgy meg, mint az élesztős csiga és fehér marad a tésztája, nem kell megpirítani, mivel akkor kiszárad. Porcukorral hintjük tálalás előtt.

Recept: gabicsek.blogspot.com

Túrós sós rágcsa

Hozzávalók (3-4 tepsihez):

  • 25 dkg túró
  • 5 dkg trappista sajt vagy 10 dkg parmezán
  • 25 dkg puha vaj
  • 25 dkg liszt (készülhet fele-fele arányban finomlisztből és rozslisztből
  • 1 teáskanál só

A tetejére

  • 1 tojás
  • Pár evőkanálnyi reszelt sajt vagy magvak

Elkészítés:

Keverjük teljesen simára (vagy amennyire lehetséges egyneműre) a túrót a vajjal. A sajtot reszeljük le a kislyukú reszelőn és adjuk a masszához. Adagoljuk hozzá a sóval összekevert lisztet, és gyúrjuk össze egy gömbbé a tésztát. Fóliázzuk le, és helyezzük a hűtőbe 1 órára vagy akár egy éjszakára. Amikor a tészta eleget pihent, nyújtsuk ki lisztezett deszkán kb. 4 mm vastagra. Egy tojást keverjünk össze, és kenjük meg vékonyan a tészta tetejét, ezután rászórjuk a kívánt ízesítőket (sajt, szezámmag, napraforgómag, lenmag, nagy szemű só, mák… vagy amit szeretnél). A tésztát egyforma méretűre vágjuk egy derelye szaggatóval vagy a késsel. Lehet háromszög, rúd vagy akár pogi is.

Melegítsük a sütőt 180 fokra, és béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral. Helyezzük el ebben a ropogtatni valókat, majd toljuk a sütőbe. Kb. 15 perc alatt készre sül, nagyobbacska háromszögeknél előfordulhat, hogy 17 perc kell neki.

Eredeti recept: divany.hu

Klasszikus túrós pogácsa

Hozzávalók:

  • 25 dkg margarin
  • 25 dkg túró
  • 30 dkg liszt
  • 1 cs szárított élesztő
  • 1 tk só
  • reszelt sajt
  • 1 egész tojás

Elkészítés:

A lisztet elkeverni az élesztővel és a sóval. Ezután hozzáadni a margarint és elmorzsolni a liszttel. Végül hozzáadni a túrót és jól összegyúrni. Addig kell gyúrni, amíg teljesen elválik az edény falától és már a kezünkre sem ragad rá.

Ekkor egy tálban, fóliával feledve hűtőbe tenni. Legalább 3-4 órára, de legjobb, ha egy egész éjszakát pihentetjük.

Sütés előtt ujjnyi vastagra kinyújtani, és kisebb méretű pogácsa szaggatóval kiszaggatni, vagy kb. egyforma méretű kockákra vágni.

Egy sütőpapírral bélelt tepsibe egymástól kicsit távolabb helyezni, majd a tetejét felvert tojással megkenni és reszelt sajttal megszórni.

Előmelegített sütőben, közepes lángon 20-25 perc alatt szép pirosra sütni.

gizi-receptjei.blogspot.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Süssük magunk a (mindennapi) kenyerünket – Legalább 10 okunk lehet erre

Szokták mondani, hogy a kenyér az élet szimbóluma, a kovász pedig a lelke. Nem meglepő hát, hogy a pandémia alatt többen igyekeztek elsajátítani a házi kenyérsütés csínját-bínját. Legyen szó bár a klasszikus kovászos, az élesztős vagy sütőporos, a teljes kiőrlésű vagy fehér liszttel készített, a világos vagy barna, a ropogós vagy puha változatokról, bizony nem sokan tudnak ellenállni a frissen sült kenyér illatának.

Készítsünk otthon szappant

Ha a szappankészítésre hobbiként tekintünk, akkor többszörösen megtérülő örömben lehet részünk. Hiszen amellett, hogy a színek, illatok, állagok és formák tekintetében valóban csak a képzeletünk szabhat határt, és valahányszor egy-egy újabb változat elkészítésére szánjuk az időnket: éberen, frissen tartjuk a kreativitásunkat. Ráadásul otthon használt termékként megörvendeztethetjük a szeretteinket, pontosan tudván, hogy milyen összetevők lapulnak a szappanainkban. Ha pedig ünnep közeleg, úgy kedveskedhetünk családtagjainkat, barátainkat néhány személyre szabott példánnyal.

Készülj a melegre ezzel a krémes epres-citromos desszerttel

Ebben a receptben nincsenek bonyolult lépések vagy szigorú szabályok. Csak egy adag friss eper, egy kis citrom, egy ma már bárhol megvásárolható olasz krémsajt és egy csipetnyi jókedv kell hozzá! Tehát vedd elő a kedvenc táladat, és készülj fel arra, hogy egy frissítő élményben lesz részed!