2016.03.25. 11:05:18 10150 290

Gyomorhurut? – Ezek az ételek segíthetnek
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A sokszor tünetmentes, ám gyakran - többek között - hányással, hányingerrel, émelygéssel, étvágytalansággal, kellemetlen lehelettel is járó gyomorhurut, vagyis a gyomor nyálkahártyájának gyulladása időben és jól kezelve általában ártalmatlan betegség, de azért érdemes nem félvállról venni.

Gyomorhurut - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Gyomorhurut

Amint a fenti tünetek valamelyikét tapasztaljuk, esetleg előfordulhat még szurokszerű széklet, szegycsont alatti fájdalom, kávéaljszerű hányadék, felhasnál tapasztalt diszkomfortérzés, valószínűleg nem árt felkeresni egy orvost és vele konzultálni az esetleges megoldásokról. Találkozhatunk akut, vagy krónikus esetekkel is. Habár megfelelő és időben elkezdett kezelés esetén nem okoz bajt, ha elhanyagoljuk, akár gyomorfekélyhez, súlyosabb esetben rákhoz is vezethet.

Mit tehetünk mi?

Az orvosi konzultáción, illetve kezelésen túl jó, ha odafigyelünk az étkezésünkre. Az alábbi ételek segíthetnek felvenni a harcot a gyomorhurut ellen.

Kétszersült

Általában minden gyomorbajra jó a kétszersült, ám gyomorhurut esetén kifejezetten ajánlott. Ha épp kifogyott volna otthon a készlet, helyettesíthető egyszerű pirítóssal is.

Tejtermékek

Ugyan túlzásba nem szabad esnünk velük kapcsolatban, de érdemes odafigyelni rendszeres fogyasztásukra. Mivel gyomorhurut esetén érdeme sokszor keveset enni, az egyik köztes étkezés gyanánt kitűnő lehet egy joghurt vagy egy pohár tej.

Kekszek

Diéta idején is elérhet minket az édesség utáni vágy, amelyet ilyenkor egy kis keksszel legyűrhetünk. Ha lehet, inkább válaszd a teljes kiőrlésű formáját, de Te is kipróbálhatsz néhány házi keksz receptet.

Sovány húsok

Húsokkal inkább akkor próbálkozzunk, ha a betegség akut fázisát már magunk mögött hagytuk. Ilyenkor is inkább a sovány húsokat - például csirkehús – válasszuk.

Alma

Bár nem minden gyümölcs ajánlott gyomorhurut esetén, szerencsére az alma nem tartozik ebbe a csoportba. Püréként fogyasztva remek kísérő lehet a keksz mellé, vagy keksz helyett.

Zabkása

Önts forró vizet a zabra, várj néhány percet, amíg a kis pelyhek megszívják magukat, ízesítsd különböző aszalt vagy friss gyümölcsökkel. Jót tesz a gyomornak, enyhíti a fájdalmát.

Az elkészítés sem mindegy

A bő olajban, zsírban való sütés helyett inkább főzd, párold az ebédre, vacsorára szánt összetevőket. A túl zsíros étkek amúgy sem tesznek jót a gyomrunknak, hurut esetén pedig különösen kerülni kell ezt a fajta elkészítési módot.

A fent írt ételek fogyasztása nem helyettesíti az orvossal, szakorvossal történő konzultációt!

Forrás: hazipatika.com, nelegybeteg.hu, gesund.at

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...