2015.03.17. 10:31:47 13508 455

Gyógytea is készülhet a medvehagymából + 5 tipp, hogyan fogyaszd!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Már lehet gyűjteni a medvehagymát, de vigyázz, nehogy összekeverd a mérgező gyöngyvirág vagy a kikerics levelével. Elsősorban fokhagyma illata és puha, maximum 3-4 cm széles leveléről ismerheted fel a gyógynövényként is számon tartott medvehagymát.

Medvehagyma - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Medvehagyma

Hol gyűjthetsz medvehagymát?

Magyarországon a következő gyűjtőhelyeken található meg tömegesen a medvehagyma: Bakony, Gerecse, Mecsek, Orfű környéke, Misina déli lejtője, Martonvásár környéke. A védett területeken engedéllyel gyűjthető növény. Mindenképpen virágzás előtt gyűjtsük, mert virágzáskor a növény mérgező. Tavasszal leveles szárát, ősszel hagymáját gyűjthetjük.

A medve hagyma hatóanyagai

Allicin a fő hatóanyaga, ezenkívül allinázt, ajoent, metil-allil-triszulfidot, adenozint, flavonoidokat, cisztent, foszfolipideket, béta-szitoszterint, növényi szteroidokat és klorofillt tartalmaz. Vitaminok közül A-, B1-, B2-, C-, és niacint, ásványi anyagok közül magnéziumot, nagy mennyiségű vasat (20x több vas van benne, mint a fokhagymában), cinket, mangánt, kalciumot, szelént.

A medvehagyma gyógyászati célra felhasználható részei:

  • Száras levele (Allii ursinum flos)
  • Hagymája (Allii ursinum bulbi)

Hogyan fogyaszd a medvehagymát?

  • Friss, préselt lé
  • Tea
  • Tinktúra
  • Borogatás, lemosás
  • Élelemként
  • Medvehagyma méz

Friss, préselt lé

A tavasszal gyűjtött friss leveles szárat gyümölcs centrifugával kipréseljük és levéből 5 cl -t kefirbe vagy valami más lébe belekeverve fogyasztjuk.

Gyógytea

A szárított medvehagyma leveleket (1-2 evőkanál) 3-4 dl vízzel leforrázzuk, letakarjuk, 5-10 percig ázni hagyjuk, szűrjük és kortyonként fogyasztjuk. Napi 2-3 csésze az ajánlott adag.

Tinktúra

Tinktúrából napi 12-16 csepp a dózis, érdemes reggel bevenni. Noha nincs olyan kellemetlen csípős hatása mint a fokhagymának, mégis érdemes 1-1 ½ dl vízbe csepegtetni. A tinktúra előnye, hogy egész évben rendelkezésünkre áll.

Borogatás

Külsőleg a medvehagyma teájából készült borogatások és lemosások hozhatnak eredményt bőrgombák esetén.

Ételként

Élelemként a friss leveleket lehet felhasználni levesek, mártások, húsok stb. elkészítéséhez (noha hő hatására a hatóanyagok egy része elvész).

Medvehagyma méz

Magyarországon is immár beszerezhető bio-medvehagyma méz (250 gr. kb. 6-800.-Ft)

A medvehagymáról bővebben itt olvashatsz: A medve első tavaszi étke, a medvehagyma.

Forrás: timcsigyogynoveny.blogspot.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...