2014.06.21. 12:29:22 7311 31

Gyerekek pórázon!? Mi jöhet még?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Gyerekpóráz. Első hallásra nagyon furcsa ez a szóösszetétel, és a jelentése sem kevésbé érdekes. Amerikában azonban egyre népszerűbb árucikk lesz a gyermekekre csatolható, hosszú zsinórral felszerelt gyermekpóráz. Talán elődeink voltak ennyivel strapabíróbbak, hogy sokszor 4-5 gyerekre is tudtak figyelni, mindenféle segítség nélkül, vagy ennyit változott a világ?

Gyerekpóráz | Fotó: krisztinazsofi.blogspot.hu - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Gyerekpóráz | Fotó: krisztinazsofi.blogspot.hu

Az tény, hogy kevesebb veszély, de legalábbis kevesebb inger érte a gyerekeket 40, 50, de akár 10 évvel ezelőtt is, mint napjainkban. A rengeteg autó, fényes, színes reklámok, játékok, a túlzsúfolt utcák mind az új idők vívmányai és veszélyei is egyben. Megoldás lehet-e, illetve szabad-e, hogy kiút legyen egy ilyen eszköz?

Miért jó? (Ha jó…)

A tengerentúlon valóságos csodaként tekintenek rá, hiszen amellett, hogy megadja a gyermeknek a szabadságot, a felfedezés örömét és az önállóságot, biztonságot ad a szülőnek. Egy-egy forgalmasabb utcán, strandon, bevásárlás közben valljuk be, nem egyszerű egy gyerkőcre, nemhogy többre odafigyelni. Az apuka, anyuka bizony ilyenkor ideges, hiszen aggódik gyermekéért, félti őt. Ez a morcos hangulat sokszor a gyermeken csapódik le, vele, velük ingerült a szülő. Ám ezt az érdekes alkalmatosságot használó nevelők, a pszichológus véleménye szerint is, sokkal nyugodtabban, kiegyensúlyozottabbak, és ennek köszönhetően valószínűleg a gyermekkel is türelmesebbek.

Egész nap pórázon?

A használók megnyugtatnak mindenkit: parkokban, játszótéren parkolópályára kerül a póráz.

Póráz? Soha!

A szülők többsége elutasítja, sőt elítéli a Magyarországon bébi kengyel néven ismert eszközt. (Ugyan már, mégsem hívhatjuk póráznak!?) Ők úgy vélik, a „póráz” által nyújtott segítség csupán saját magunk megtévesztése, hamis biztonságot nyújt. Hiszen az igaz, hogy megvan az állandó kapocs szülő és gyermek között, de ezzel vajon „nevelődik” is a gyerek? Megtanulja-e, hol az állj, megismeri-e a veszélyeket, vagy túlságosan hozzászokik, hogy mindig lesz majd egy „fék”, aki/ami megállítja, visszahúzza? Sokan úgy vélik, inkább a gyerekkel folytatott kommunikációba, a gyereknevelésbe kellene nagyobb energiát fektetni.

Forrás: babaszoba.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...