2015.08.12. 18:39:24 16537 244

Grill csirkemell többféleképpen!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Ki mondta, hogy a csirkemell nem a grillre való? Ezek a receptek segítenek rácáfolni erre a diszkriminatív véleményre. Való igaz, hogy egy finom, zsíros kis tarja kevésbé szárad ki a grillezés hatására, de azért csirkéből is egész jó ételeket lehet kihozni. Íme néhány variáció és ötlet.

Grillezett csirkemell salátaágyon - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Grillezett csirkemell salátaágyon

A következő kiegészítőkkel és pácokkal mindig tökéletes lesz a grillvacsora, még ha csirkemellből készül, akkor is!

1. Majoránnás-mustáros pác

A mustáros pác az egyik kedvencem, mert a sertéshez és a csirkéhez is illik. Ha azt szeretnéd, hogy valóban mustáros legyen a hús és zaftos maradjon, hallgass rám, és ne keverd össze az olajjal. Inkább borsozd és majoránnázd be alaposan a csirkemelleket, majd kend be mustárral egy késsel, rétegezd egy tálba, majd ezt öntsd le olajjal, és pácold egy napig (de minimum 6 órát). Finom, krémes réteg lesz a húson, és egyáltalán nem lesz száraz. Lehet, egy kicsit tovább tart így a fűszerezés, de hidd el megéri. Ne sajnáld a borsot és a majoránnát sem!

2. Juhtúrós mártogatós

Grill húsokhoz és héjában sült burgonyához ez a kedvencem! Keverj egy nagy doboz tejfölbe 10 dkg juhtúrót és egy fél fej, apróra vágott vöröshagymát, sózd meg és tálald. A metélőhagyma (snidling) szintén jól mutat és nagyon finom is benne! Próbáld ki, nem fogsz csalódni!

3. Grillcsirke salátával

Ha a grillcsirke köreteként salátát tálalsz valamilyen finom öntettel, akkor egészen biztos, hogy senki nem fog panaszkodni a csirke szárazságára. Az előregyártott szószok helyett próbálj ki egy saját verziót. A joghurt és a tejföl is jó alapanyag, a fokhagyma, a só, a bors szinte mindenhez megy, az olívaolaj elfér benne, ezen felül pedig spékeld meg valamivel, amitől a saját spéci önteted lesz, amit készítesz. Kerülhet bele csípős vagy akár édes is, mustár és/vagy majonéz, sőt akár ketchup is. Kóstolgass és bízd a fantáziádra magad.

4. Grillcsirke torony zöldségekkel

Halmozz a grillcsirke szeletre grillezett zöldséget vagy grillezett gyümölcsöt, esetleg friss avokádót, paprikát, paradicsomkarikát vagy tálald saláta levélen. Nagyon guszta, és köretnek is megfelel a díszítés.

5. Házi készítésű barbecue (BBQ) pác

A ragacsos és édes amerikai barbequ szósz a mindened? Akkor tudod, hogy házilag elkészíteni egy kissé macerás lehet. Ez a recept azonban nagyon egyszerű és finom is.

Hozzávalók:

  • 5 ek szójaszósz
  • 4 ek almaecet
  • 2 ek Worcestershire szósz
  • 1 ek Tabasco
  • 1 citrom leve
  • 1 nagy evőkanál barna cukor
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 350 ml ketchup

A citromlevet, az almaecetet, a szójaszószt, a Worcestershire szószt, a tabascót és a barna cukrot nagyon alaposan összekeverjük, egészen addig, amíg érezzük és látjuk benne a cukorszemeket. Ha feloldódott a cukor, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és a ketchupot, majd egy habverővel vagy keverőkanállal simára keverjük a szószt.

A recept az aprosef.hu oldalon jelent meg.

6. Tandori csirke (indiai fűszerezésű grill csirke)

4 közepes csirkemellhez való szósz hozzávalói:

  • 1 evőkanál natúr joghurt
  • 1 evőkanál őrölt paprika
  • 1,5 teáskanál őrölt kömény
  • 1,5 teáskanál őrölt koriander
  • 0,5 teáskanál cayenne bors
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 4,5 teáskanál reszelt gyömbér
  • olaj
  • és a csirkék

Keverd össze a pác hozzávalóit egy üvegtálban (az olaj nem a pác hozzávalója ennél az ételnél, csak a sütéshez használjuk), majd forgasd bele a csirkéket és hagyd is a fűszeres szószban. Végül pihentesd a hűtőben minimum 1, maximum 4 órán keresztül, majd süsd meg a grillen egy kis olaj kíséretében.

A recept a goodhousekeeping.com oldalon jelent meg.

Reméljük, hogy valamelyik ötletünk vagy receptünk megteszik és már ezen a hétvégén kipróbáljátok a grillpartin.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

„Szabad szappanozni…” – Erre használd a szappant a kézmosáson kívül!

Lehet szögletes, kerek, kicsi, vagy nagy, boltban vásárolt, kézműves, vagy akár házilag, általad készített. Az illatát nézve pedig a variációk száma végtelen. Naná, hogy a szappanról van szó, ami nem csak bőrünk ápolására szolgál, hanem a háztartás, otthonunk számos pontján bevethető még!

Biztonsággal ihatjuk-e a csapvizet?

A Világgazdasági Fórum szerint a világ vízkészlete válságos helyzetbe került, mely erőteljesen összefonódik bolygónk természeti tőkéjének kimerülésével. Nem beszélve az egyre kiszámíthatatlanabbá formálódott csapadékmintáról, a kritikus ütemben zsugorodó jégtakarókról, az egyre sűrűbben jelentkező áradásokról és aszályokról, az emelkedő hőmérséklet által megzavart teljes globális vízciklusról. Érthető, ha felmerül a kérdés: hogy állunk ma Magyarországon a vízkészlet kérdésével és a vízminőséggel? Biztonsággal ihatjuk-e a csapból folyó vizet?

Egyszerű, friss spárgából készült tavaszi ínyencség

Kissé korábban, mint szokott, de a meleggel együtt beköszöntött a spárgaszezon is. A spárga egy rendkívül népszerű tavaszi zöldség, melyet nemcsak finom íze, hanem kiemelkedő tápértéke miatt is kedvelünk. Ez a recept egy egyszerű, mégis ínycsiklandó módja annak, hogy élvezhessük a spárga friss, természetes ízét, miközben egy kis fokhagymával és sajttal még gazdagabbá tehetjük az élményt.