2014.10.30. 18:21:11 6222 31

Gazdálkodj okosan a szabadságoddal!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az év utolsó felében, az ünnepek közeledtével ismét megnő a szabadságolások száma. Ha valaki nem nyáron vette ki a szabadnapokat, hanem télre tartogatta, akkor akár a következő évre is átlóghatnak azok. Hogyan teheti ezt meg, s mit kell tudni a szabadságokról jogi szempontból?

Szabadság, pihenés | Fotó:  123rf.com Fesus Robert - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Szabadság, pihenés | Fotó: 123rf.com Fesus Robert

Nagyon fontos szabály, hogy a szabadságot - a munkavállaló előzetes meghallgatása után - a munkáltató adja ki. Természetesen a legtöbb munkáltató ezt a kérdést rugalmasan kezeli és a szabadnapok tervezése szempontjából a munkavállaló igényét figyelembe is kell venni.

A munkáltató évente hét munkanap szabadságot - a munkaviszony első három hónapját kivéve - legfeljebb két részletben a munkavállaló kérésének megfelelő időpontban köteles kiadni. A munkavállalónak azonban erre vonatkozó igényét legalább tizenöt nappal a szabadság kezdete előtt be kell jelentenie. További szabály, hogy a szabadságot - eltérő megállapodás hiányában - úgy kell kiadni, hogy a munkavállaló naptári évenként egy alkalommal, legalább tizennégy egybefüggő napra mentesüljön a munkavégzési és rendelkezésre állási kötelezettsége alól. A szabadság kiadásának időpontját a munkavállalóval legkésőbb a szabadság kezdete előtt tizenöt nappal közölni kell.

A főszabály az, hogy a szabadságot az esedékességének évében kell kiadni, azonban előfordulhatnak olyan extrém esetek, amikor erre sajnos nem kerülhet sor. Akár azért, mert az év vége felé helyezkedik el egy új munkavállaló és éppen a próbaidejét tölti, vagy egyéb ok merül fel a munkavállaló oldalán, amely miatt a szabadság kiadása nem lenne lehetséges. A jogszabály biztosítja annak lehetőségét, hogy a friss munkavállaló a próbaidejét a munkába történő beilleszkedéssel tölthesse, ne kellejen azonnal szabadságra küldeni, de ne is veszítse el azt, hanem kicsit elcsúsztatva, a következő év elején vehesse ki. Így a szabadságot, ha a munkaviszony október elsején vagy azt követően kezdődött, a munkáltató az esedékességet követő év március 31-ig adhatja ki.

Az esedékesség évében kell kiadottnak tekinteni a szabadságot, ha igénybevétele az esedékesség évében megkezdődik és a szabadság következő évben kiadott része nem haladja meg az öt munkanapot. Ezen szabálynak köszönhetően lehetőség van arra, hogy a munkáltató részben átcsúsztassa az éves szabadságát a következő évre. Például december 30-tól megy el szabadságra következő év január 3-ig, még az előző évi szabadságát igénybe véve.

Forrás: DAS

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Ezeket az illóolajokat használhatod szorongás ellen

A szorongás a világ leggyakrabban tapasztalt mentális zavarai közé sorolható, mely világszerte több száz millió embert érint. Nem titok, hogy a szorongás tünetei már nem csupán a felnőtt korosztály esetében jelentkeznek, hanem a gyermekek és a serdülőkorban lévő fiatalok körében is. Amennyiben az aggodalom, a feszültség, a félelem- és tehetetlenségérzés intenzívvé és túlzottá válik, nagymértékben hat a viselkedésre, a közérzetre, valamint a kognitív képességekre – pl. gondolkodás, figyelem, emlékezés stb. – egyaránt. Szerencsére ma már a szorongás kezelésére számos természetes megoldás közül lehet választani.

A lakberendezés pszichológiája

Az otthon a személyiség egyik legkézzelfoghatóbb és legszembetűnőbb kifejezője. A lakberendezés erőteljes hatást gyakorol a közérzetre, a hangulatunkra, a kreativitásunkra és a motivációinkra egyaránt. Ahogy a dal is mondja: Ezek csak házak, az otthon az valami más. De vajon mitől válik mássá? Mi teszi egyedivé, személyre szabottá? Mi az a többletérték, aminek a jelenlétében azt mondhatjuk: „az enyém”? És milyen szerepet játszik mindebben a lakberendezés?

Ne keverd össze! – 3+1 érzés, ami már/még nem szerelem, vagy soha nem is volt az

Te is beleestél már abba a hibába, hogy annyira szerettél volna már szerelmes lenni, hogy már-már bemesélted magadnak ezt az érzést, és teljesen úgy tűnt, hogy tényleg szerelmes vagy? Aztán persze egy helyzet, egy reakció, egy döntés miatt jött a felismerés: ez nem is szerelem!