2016.01.30. 08:28:38 9966 319

Fűtsd magad belülről! – Lélek- és testmelengető fűszerek
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Kint zimankó, hó, fagy és minden, amivel ilyenkor télen számolnunk kell. A kabát, csizma, „sapkasál” ugyan meleg, de lehetne még fokozni a belső „fűtést”. Egy forró csoki, tea, kakaó, esetleg egy finom forralt bor ilyenkor jól jöhet, ám nem árt, ha a fűszerek között is körbenézünk.

Téli fűszerek - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Téli fűszerek

Hogy ezeket a fűszereket magukban, esetleg ételek, italok ízesítőjeként, teaként fogyasztjuk, mindegy is, a lényeg, hogy fűtsenek.:-) Nézzük, miből érdemes válogatni!

A tüzes chili

A benne található kapszaicin felelős azért, ha egy-egy apró falat chili után szinte tüzet okádunk. Ám szintén ennek lehetünk hálásak a paprika testünket melengető hatásáért. A fájdalomszerű érzést követően, amit egy falat chili lenyelése közben tapasztalunk, testünkben boldogsághormon felszabadulásához vezet.

A jó öreg szegfűszeg

Az, hogy díszítésre, illatosításra nagyon is alkalmas, már egészen kiskorunk óta tudjuk, hiszen az ünnepek körül biztos mindenkinél akadt egy-egy szegfűszeggel megtűzdelt narancs vagy mandarin. A forralt borból, de a karácsonyi sütikből, mézeskalácsból sem maradhat ki, ám teába belefőzve is élvezhetjük fűtő hatását.

A különleges szerecsendió

Nálunk a besamel mártás és a spenót egyik kihagyhatatlan fűszere, de néha a cukorborsó főzelékbe is csempészek kicsit, csak az íze végett (mégis, mi másért).:-) Ki hitte volna, hogy az apróra reszelt szerecsendió még a rakott burgonyát, de akár a tejberizst is feldobja. De vigyázat, könnyen túladagolhatjuk! Egy csipet elég belőle, hogy érezhessük „vérpezsdítő”, vagyis melegítő hatását.

Bors, a színes

Hogy fehér, vörös, esetleg fekete, az igazából csak ízlés dolga. Nálunk leginkább a legsötétebb a legkedveltebb, de ha kísérletezni szeretnél, ne légy rest kipróbálni mindegyiket, hogy megtaláld a számodra „legmelengetőbbet”.

Akit már nem kell bemutatni: a gyömbér

A gyömbért nem csak különböző ételekbe, süteményekbe belekeverve fogyaszthatjuk, hanem teát is készíthetünk belőle. Ehhez mindössze 2 bögre vizet és 6-7 szelet gyömbért kell összeforralnunk.

Az örök csodaszer: a fokhagyma

Nem csak felmelegít, de gyógyszer lehet sok bajunkra is. Télen például elengedhetetlen kelléke a házi gyógyszertárunknak, hogy megelőzzük, illetve kikúráljuk magunkat az ilyenkor olyan gyakori köhögős, megfázós, náthás „kórokból”. Nyersen a legjobb, de ha meg szeretnénk főzni, illetve ízesítőként használjuk, a felszelés után néhány percig hagyjuk „levegőzni”, hogy felszabadulhassanak a benne lévő hatóanyagok és csak ezután kerüljön az ételbe.

Forrás: gesund.at

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Süssük magunk a (mindennapi) kenyerünket – Legalább 10 okunk lehet erre

Szokták mondani, hogy a kenyér az élet szimbóluma, a kovász pedig a lelke. Nem meglepő hát, hogy a pandémia alatt többen igyekeztek elsajátítani a házi kenyérsütés csínját-bínját. Legyen szó bár a klasszikus kovászos, az élesztős vagy sütőporos, a teljes kiőrlésű vagy fehér liszttel készített, a világos vagy barna, a ropogós vagy puha változatokról, bizony nem sokan tudnak ellenállni a frissen sült kenyér illatának.

Készítsünk otthon szappant

Ha a szappankészítésre hobbiként tekintünk, akkor többszörösen megtérülő örömben lehet részünk. Hiszen amellett, hogy a színek, illatok, állagok és formák tekintetében valóban csak a képzeletünk szabhat határt, és valahányszor egy-egy újabb változat elkészítésére szánjuk az időnket: éberen, frissen tartjuk a kreativitásunkat. Ráadásul otthon használt termékként megörvendeztethetjük a szeretteinket, pontosan tudván, hogy milyen összetevők lapulnak a szappanainkban. Ha pedig ünnep közeleg, úgy kedveskedhetünk családtagjainkat, barátainkat néhány személyre szabott példánnyal.

Készülj a melegre ezzel a krémes epres-citromos desszerttel

Ebben a receptben nincsenek bonyolult lépések vagy szigorú szabályok. Csak egy adag friss eper, egy kis citrom, egy ma már bárhol megvásárolható olasz krémsajt és egy csipetnyi jókedv kell hozzá! Tehát vedd elő a kedvenc táladat, és készülj fel arra, hogy egy frissítő élményben lesz részed!