2016.09.30. 15:59:46 15322 357

Fűszernövények télire – így tedd el őket!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A friss fűszernövények ízét nehéz a szárított fajtával pótolni, ez igaz, ám a saját kertünkben nevelgetett rozmaringnak, petrezselyemnek, bazsalikomnak stb. még így is jobb íze lesz, mint a boltinak. Arról nem is beszélve, hogy olcsóbb is... Ja, és nem csak a szárítás az egyetlen megoldás! Mentsd meg a fagyhaláltól kedvenc fűszernövényeidet, és használd őket télen is!

Fűszernövények üvegben - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Fűszernövények üvegben

A fűszernövényeid begyűjtése

A legtöbb zöld fűszernek virágzás előtt a legjobb az íze, ezért ekkor kell leszedni őket. Válasszuk a zsenge, friss leveleket az idősebbekkel szemben. Egy napos délelőttöt szemeljünk ki a begyűjtésre, mert így érhetjük el a legjobb eredményt (gyógynövényekben állítólag ilyenkor a legmagasabb a hatóanyag-tartalom is). Ha bizonytalanok vagyunk a növények tisztaságában (pl.: járt-e arra macska, földes-e stb.) akkor mossuk meg őket, és szárogassuk is le.

Válasszunk ki egy vagy akár több módszert a tartósításukra!

  • Fagyasztás: én általában ezt a technikát használom, mert ez a legkevésbé macerásabb, és így őrizhetjük meg leginkább a zöld fűszerek eredeti ízét, és főzéshez általában a fagyasztott verzió is megteszi, főként levesekhez, egytálételekhez, köretekhez, töltelékekhez. Ekkor egyszerűen csak adagonként zacskóba helyezzük a megmosott fűszernövényt, és mehet be a fagyasztóba. Felhasználás előtt még csak olvasztani sem kell, a fagyasztott növényt könnyebb apróra vágni vagy akár tördelni. Egy nagyobb adagot is lefagyaszthatunk egy zacskóban, mert könnyen tudunk belőle annyit törni, amennyi kell.
  • Fagyasztás, de vízben: ekkor az apróra vágott növényeket a jégkockatartóban fagyasztjuk le egy kis víz társaságában. Levesekhez, mártásokhoz kitűnő adalék lesz.
  • Olajban is eltehetjük a fűszernövényeket, ekkor az aromás olajt is felhasználhatjuk a főzéshez, illetve vehetünk belőle ki zöld fűszereket is, ha nem üvegben, hanem mondjuk légmentesen lezárható üvegtálban tettük el. A legjobb ehhez természetesen az extra szűz olívaolaj, amit salátákhoz, sültekhez, tésztákhoz is felhasználhatunk majd.
Fűszerek olajbanFűszerek olajban
  • Fagyaszthatsz is olajjal együtt, csak aprítsd fel a fűszernövényeket, ahogy a vizes fagyasztás esetében tennéd, helyezd el a jégkockatartóban, majd öntsd fel jól minőségű olívaolajjal. Amikor megfagyott, borítsd át a kis kockákat egy zacsiba, és már készülhet is a következő adag.
  • Fűszervajként is elteheted kedvenceidet: aprítsd fel a zöld levélkéket, keverd bele a vajba, és tedd egy légmentesen zárható edénybe. Pár hétig eláll így. Manapság a vaj fagyasztásáról megoszlanak a vélemények, van, aki szerint fagyasztható, de módosulhat az íze, állaga, mindenki döntse el, hogy mennyire szereti így.

Cikkajánló: 7 házi fűszervaj, amit imádni fog a család

  • Sóval rétegezve is eltehetsz egyes fűszernövényeket, amelyeket sós ételekhez használnál fel, hiszen a só az egyik legősibb tartósítószerünk. Ehhez a megmosott, megszárított petrezselymet, kakukkfüvet, bazsalikomot, oregánót, kaprot stb. egy befőttes üvegben rétegzed tengeri sóval, majd hűvös helyen, mondjuk a hűtőszekrényben tárolod.
  • Az édességekhez használható fűszernövényeket, mint például a citromfű vagy a levendula cukorban is elteheted, hasonlóképpen a sós technikához, hiszen a cukor is jól tartósít.
Szárított fűszerekSzárított fűszerek
  • A szárítás a gyógy- és fűszernövények tartósításának a legelterjedtebb módja. Ehhez csokorba kötjük őket, és fellógatjuk őket úgy, hogy szépen ki tudjanak száradni. Meleg helyre lesz szükség, ahol 3-4 napig nem zavar minket a sok-sok száradó csokorka. Amikor teljesen elveszítették nedvességtartalmukat, vászonzsákokba kötjük őket, hogy továbbra is tudjanak szellőzni, és száraz, hűvös helyen tároljuk.

Cikkajánló: Mi meddig áll el a hűtőben és a fagyasztóban?

Forrás: divany.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Süssük magunk a (mindennapi) kenyerünket – Legalább 10 okunk lehet erre

Szokták mondani, hogy a kenyér az élet szimbóluma, a kovász pedig a lelke. Nem meglepő hát, hogy a pandémia alatt többen igyekeztek elsajátítani a házi kenyérsütés csínját-bínját. Legyen szó bár a klasszikus kovászos, az élesztős vagy sütőporos, a teljes kiőrlésű vagy fehér liszttel készített, a világos vagy barna, a ropogós vagy puha változatokról, bizony nem sokan tudnak ellenállni a frissen sült kenyér illatának.

Készítsünk otthon szappant

Ha a szappankészítésre hobbiként tekintünk, akkor többszörösen megtérülő örömben lehet részünk. Hiszen amellett, hogy a színek, illatok, állagok és formák tekintetében valóban csak a képzeletünk szabhat határt, és valahányszor egy-egy újabb változat elkészítésére szánjuk az időnket: éberen, frissen tartjuk a kreativitásunkat. Ráadásul otthon használt termékként megörvendeztethetjük a szeretteinket, pontosan tudván, hogy milyen összetevők lapulnak a szappanainkban. Ha pedig ünnep közeleg, úgy kedveskedhetünk családtagjainkat, barátainkat néhány személyre szabott példánnyal.

Készülj a melegre ezzel a krémes epres-citromos desszerttel

Ebben a receptben nincsenek bonyolult lépések vagy szigorú szabályok. Csak egy adag friss eper, egy kis citrom, egy ma már bárhol megvásárolható olasz krémsajt és egy csipetnyi jókedv kell hozzá! Tehát vedd elő a kedvenc táladat, és készülj fel arra, hogy egy frissítő élményben lesz részed!