2016.04.14. 15:00:19 17214 359

Frissen a piacon: Rebarbara, a barbárok gyökere
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Bár egészen biztos, hogy nem jutna eszedbe a rebarbarát egy lapon emlegetni a sóskával, a valóság az, hogy a keserűfűfélék családjába tartozó rebarbara rokonságban áll a sóskafélékkel. Felhasználása viszont nagyon is különböző. A rózsaszínes növény egyébként ismét reneszánszát éli nálunk is, ezért látod egyre gyakrabban a piacokon.

Rebarbara - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Rebarbara

Igaz, hazánk ideális klímájának köszönhetően a rebarbaránál jóval ízletesebb zöldségeink és gyümölcseink vannak, mégis ilyenkor kora tavasszal kellemes szín lehet a palettán a rebarbara.

Eredetileg Észak-Kína, Mongólia és Tibet területein terjedt el, majd fokozatosan ismertté vált Európa-szerte ez a kellemesen fanyar növény. Meg kell különböztetnünk egymástól a kínai rebarbarát, az indiai vagy himalájai rebarbarát, az orvosi rebarbarát és a Rheum rhabarbarum, valamint a Rheum rhaponticum-ot. Az első hármat gyógynövényként is számon tartják, míg a két legutolsót inkább csak zöldségként.

A rebarbara legfőbb előnyei

Kellemes, savanykás íze remek kiegészítője édesebb dzsemeknek, szörpöknek, pitéknek. Igazán remek, hogy ilyen kora tavasszal is már hozzájuthatunk ehhez a friss zöldséghez, amit lényegében gyümölcsként hasznosítunk. A fanyar ízt oxálsav, almasav és citromsav tartalmának köszönheti. Remek rostforrásként elősegíti emésztést, sőt, javítja az étvágyat is. Vizelethajtó hatása is van. Sok A, B és C-vitamin van benne, ásványi anyag tartalma is jelentős, főként kálium, kalcium, magnézium vas és szelén tartalmából profitálhatunk. Antioxidáns tartalma kiemelkedő.

Antrakinon tartalma miatt fájdalomcsillapító, sebösszehúzó hatást is tulajdonítanak neki, ezt kihasználandó, alkoholos kivonatot készítenek belőle, amelyet főként fogíny és szájnyálkahártya problémák esetén lehet öblögetőként alkalmazni. A belőle készült pépet a természetgyógyászatban aranyérre alkalmazták.

A rebarbara levelét bio növényvédő szernek lehet alkalmazni tetvek ellen.

Mielőtt megvásárolod

Csak friss rebarbara szárat vásárolj meg! Ezt úgy ellenőrizheted, hogy a körmödet egy kicsit belemélyeszted, vagy megkarcolod vele a növényt. Ha nedvezni kezd, akkor elég friss a zöldség. Se túl piros, se pirosság nélküli szárat ne vásárolj meg. A túl öreg rebarbara szára valószínűleg már elég piros, és magasabb az oxálsav tartalma is, míg a zöldet túl korán szedték le, és szintén magas az oxálsav tartalma. Vannak olyan országok, ahol felhasználják a rebarbara levelét, azonban ez nagy mennyiségben nem javasolt, mivel az még több oxálsavat és antrakinon vegyületet tartalmaz, mint a rebarbara szár. Az oxálsav pedig nagy mennyiségben károsíthatja a vesét, hajlamosíthat vesekő kialakulására is – de ehhez tényleg nagy mennyiségeket kellene megenni, naponta... A legjobb, ha a szárról elég nagy ráhagyással vágjuk le a levélrészt.

Miután megvásároltad

Sokáig ne tárold a hűtőben, használd fel mi hamarabb. A szárakat érdemes a külső rétegtől megszabadítani, majd 2-3 cm-es darabokra vágni.

Rebarbara feldolgozásaRebarbara feldolgozása

Mire figyelj, ha rebarbarát fogyasztasz

Nagy mennyiségben irritálhatja a gyomrot, valamint a fent is említett oxálsav tartalma miatt akár a vesét is károsíthatja (akárcsak a spenót vagy a sóska). Alumínium edényeinket megfeketítheti, így maradjunk a zománcozott lábosoknál. Reumás, érszűkületes és bélgyulladásos beteg csak óvatosan fogyasszanak rebarbarát, vagy egyáltalán ne.

Rebarbarás eperdzsem

Rebarbarás eperdzsemRebarbarás eperdzsem

Hozzávalók:

  • 700 g eper
  • 200 g rebarbara
  • 120 g cukor
  • fél lime leve

Elkészítése:

A kicsumázott eper felét a cukorral és a rebarbara lehámozott héjával felfőzzük. Rúdmixerrel pürésítjük, majd egy szitán átpasszírozzuk. Egy edényben újra felforraljuk, majd beletesszük a centis szeletekre vágott rebarbarát és az eper másik felét. Fél, egy percig főzzük és citrom vagy lime lét csepegtetünk hozzá. Csírátlanított befőttes üvegekbe szedjük, hagyjuk kihűlni, majd hűtőszekrényben tároljuk. (citromdiszno.blog.hu)

Forrás: hazipatika.com, webmd.com, balintgazda.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Süssük magunk a (mindennapi) kenyerünket – Legalább 10 okunk lehet erre

Szokták mondani, hogy a kenyér az élet szimbóluma, a kovász pedig a lelke. Nem meglepő hát, hogy a pandémia alatt többen igyekeztek elsajátítani a házi kenyérsütés csínját-bínját. Legyen szó bár a klasszikus kovászos, az élesztős vagy sütőporos, a teljes kiőrlésű vagy fehér liszttel készített, a világos vagy barna, a ropogós vagy puha változatokról, bizony nem sokan tudnak ellenállni a frissen sült kenyér illatának.

Készítsünk otthon szappant

Ha a szappankészítésre hobbiként tekintünk, akkor többszörösen megtérülő örömben lehet részünk. Hiszen amellett, hogy a színek, illatok, állagok és formák tekintetében valóban csak a képzeletünk szabhat határt, és valahányszor egy-egy újabb változat elkészítésére szánjuk az időnket: éberen, frissen tartjuk a kreativitásunkat. Ráadásul otthon használt termékként megörvendeztethetjük a szeretteinket, pontosan tudván, hogy milyen összetevők lapulnak a szappanainkban. Ha pedig ünnep közeleg, úgy kedveskedhetünk családtagjainkat, barátainkat néhány személyre szabott példánnyal.

Készülj a melegre ezzel a krémes epres-citromos desszerttel

Ebben a receptben nincsenek bonyolult lépések vagy szigorú szabályok. Csak egy adag friss eper, egy kis citrom, egy ma már bárhol megvásárolható olasz krémsajt és egy csipetnyi jókedv kell hozzá! Tehát vedd elő a kedvenc táladat, és készülj fel arra, hogy egy frissítő élményben lesz részed!