2015.11.21. 18:37:04 6875 167

Fiatalodó csoda Zalában – Nagypáli
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Egy hely már biztosan van kicsi országunkban, ahol a kesergés helyett az előre „menekülést” választották. Ahol a megújuló energiát, a falu előrelépését, fejlődését a közösség minden tagja támogatta és támogatja a mai napig. És ennek a közösségnek egyre többen szerettek volna a részesei lenni.

Nagypáli | Forrás: nagyvofely.hu - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Nagypáli | Forrás: nagyvofely.hu

Nem csoda, hogy a Zalaegerszegtől alig 8 kilométerre található zalai kis település, Nagypáli lakóinak száma körülbelül 20 év alatt megduplázódott, napjainkban már 500 főnél többen hajtják itt álomra a fejüket. Ezek után talán az sem meglepő, hogy a kistelepülésekkel ellentétben Nagypáli lakossága nem elöregedett, hanem inkább fiatalodott.

A siker a falu lakóinak összefogásában és a polgármester több cikluson átívelő sikerében, kitartásában és remek, a települést előrevivő ötleteiben rejlik.

Hogy sikerült a csoda?

Az alapgondolat

A település vezetője abban látta a megoldás kulcsát, ha a falu lakosságát növelik, melyhez „csupán” annyi kellett, hogy vonzóvá tegyék a községet a leendő lakosok számára. Így pattant ki a fejekből egy lakópark megépítésének ötlete.

És ebből következett minden…

A lakópark kiépítéséhez a falu méretével közel azonos nagyságú területet vettek, ahová 110 házat szerettek volna felhúzni, melynek fűtését falufűtőművel képzelték el. Ez azonban azonnal mégsem volt lehetséges, mivel a házak túl gyorsan elkeltek. Így kezdetben gázzal fűtöttek itt is. A település a mai napig pályázik, ahol az önrészt a megtérülő beruházásokból, az ingatlanok fejlesztéséből, illetve a lakótelep bővítéséből fedezik.

A megújuló energia

Időközben elkészült a falu bioszolár fűtőműve, rendelkeznek napkollektorral és napelem telepekkel is. Így rengeteget spórolnak a rezsin, az önkormányzati épületek energiafogyasztásának csaknem 70%-át megújuló energiával fedezik.

A „kertészkedés”

Nagyjából két hektárra energiafűzet telepítettek, melyet azóta is szaporítanak. Ezt saját felhasználásra is teszik, illetve a környék településeinek is adnak belőle, ha igénylik.

Mert a tapasztalatokat másokkal is meg kell osztani

Amellett, hogy a településen működő Innovációs Ökocentrum több, a megújuló energiákkal foglalkozó vállalkozás központja, workshopok, konferenciák, tájékoztatók, egyéb rendezvények otthona is. Itt magyar, de akár külföldi önkormányzatok, szervezetek is tájékozódhatnak a községben alkalmazott módszerekről, illetve az ezzel kapcsolatos tapasztalatokról.

A turizmus fejlesztése

Nem csak a leendő, illetve a jelenlegi lakosság számára vonzó település Nagypáli, a turisták számára is csalogatóak a faluban rejlő lehetőségek. A község szabadidőparkjának kemencéjében olyan finomságok sülnek, melyek helyi alapanyagokból készülnek. Szintén itt található egy gyógy-és fűszernövénykert is. Kis település révén törekszenek arra, hogy a lakosság és az ide, vagy a környékre látogató turisták is jól szórakozzanak, színvonalas, különleges fesztiválokon vehessenek részt. Ilyenek a Napkorona Fesztivál, a Nemzetközi Hőlégballonos Találkozó, vagy a Nemzetközi Solymász Találkozó. A programokról nagyrészt a helyben üzemelő Tourinform Iroda gondoskodik.

És ismét előre

Habár a település által elért eddigi teljesítmény sem kevés, a fejlődés ezután sem áll meg. Az ökofalu tervei között szerepel a rezsiköltségek további irányítására vonatkozó ötlet, egy biogázerőmű megépítése. A megújuló energia használatát az önkormányzati épületek mellett a helyi háztartásokba is be akarják vezetni. Természetesen, ezeknek a beruházásoknak a célja a rezsire gyakorolt pozitív hatás mellett új munkahelyek teremtése. A hagyományos értékek megőrzésnek szellemében az egykori iskola épületében, illetve udvarán egy művésztelep létrehozását tervezik. Mindezt a Nagypáliban gyerekeskedő Kisfaludi Stróbl Zsigmond tiszteletére teszik. A telep fiatal szobrászok képzésének adna otthont.

Forrás: sokszinuvidek.24.hu, mno.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...