2014.06.26. 08:33:45 4632 13

Fertőzések a Balaton körül - egyelőre csak vizsgálódnak
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Jelenleg három különböző fertőzés van a Balatonon, összefüggést nem találtak közöttük, de még tart a vizsgálat. A Balatonban tapasztalt halpusztulással sem hozták még összefüggésbe a járványokat. Az ÁNTSZ egyébként a botulizmust is vizsgálja, egyelőre azonban eredmény nélkül.

Hasmenéses járvány a Balatonon - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Hasmenéses járvány a Balatonon

Az első balatoni fertőzés még a múlt héten történt Fonyódligeten, az Erzsébet-táborban: hányás és hasmenés tünetei jelentkeztek, de az ÁNTSZ szerint a víz szerepe kizárható.

A második a füredi úszóversenyen történt, itt még folyik a vizsgálat. Humán patogén calicivírus lehet a három ember megbetegedésének okozója. Az kizárható, hogy a halpusztulással összefüggésben lenne az fertőzés, hiszen ez a kórokozó csak emberről emberre terjed. Egy személy már a verseny előtt fertőzött volt, emiatt lehetséges, hogy ő a vízbe ürített, és ezáltal kapták el mások is a vírust, amely olyan fertőzőképes, hogy akár az egész mezőnyt megbetegíthette. A fertőzésnek további két folyamata lehetséges még. Az egyik, hogy a hajókról illegálisan szennyvíz került a Balatonba, a másik, hogy a partról történt illegális szennyvízbevezetés. A pontos okokat az ÁNTSZ még vizsgálja. A hatóság feladatát az is nehezíti, hogy a esetleges fertőzöttek a verseny után szerte az országban lehetnek.

Most derült fény Zánkán a harmadik fertőzésre, amely enyhe lefolyású. Nyolc gyereket szállítottak kórházba, szerencsére csak elővigyázatosságból. Az ÁNTSZ felhívta a figyelmet, hogy a fertőzések lokálisak, közöttük összefüggés nincs, így a tó fürdésre teljesen alkalmas. Megkérnek mindenkit, hogy aki beteg, az ne menjen a vízbe, illetve mindenki tartsa be az általános higiéniai előírásokat .

A botulizmus eseteit tovább vizsgálják

A botulizmussal kapcsolatosan annyi új információ van, hogy a június 18-ai megbetegedettek előzetes laboreredményei valószínűsítik, hogy botulizmusban szenvednek.

Június 23-án újabb két betegről szerzett tudomást az ÁNTSZ, de az ő tüneteik nem típusosak, így nem zárható ki, hogy más miatt betegedtek meg.

Forrás: vs.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...