2017.01.10. 11:00:35 42115 490

Fertőtlenítő illóolajok – az otthon levegőjének egészségéért
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Légfrissítőként a leggyakrabban még mindig, a bármelyik üzletben megvásárolható, légfrissítő aeroszolokat használják. Azonban ezek az árucikkek, azon kívül, hogy általában túlságosan mesterséges illatúak, többségükben jelentős mennyiségű kémiai vegyületet is tartalmaznak.

Illóolajok, fertőtlenítés - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Illóolajok, fertőtlenítés

Ezek a szintetikus alkotóelemek hosszú távon káros hatást fejthetnek ki a szervezetünkre.

Használj minőségi, tiszta illóolajokat!

A bolti légfrissítőket kiváltó alternatívaként leginkább a növényi eredetű és magas hatóanyagú, 100%-os illóolajok ajánlhatóak. Az ilyen környezetkímélő termékek vásárlásánál érdemes a kissé drágább, de bizonyíthatóan tiszta, hígítatlan koncentrátumokat keresni, ugyanis ezek az illóolajok a párologtatás során baktériumölő hatásuknak köszönhetően megakadályozzák a fertőzések kialakulását, és pozitívan befolyásolják a szervezetünk működését.

Mely illóolajat használhatod erre a célra?

A legismertebb légfrissítő olajok a levendula és a fodormenta, de a kevésbé ismert klementinolaj és kubebaolaj is frissíti párolgása során a légteret. A babérolaj amellett, hogy felfrissíti a levegőt, még a légzést is megkönnyíti.

A borókaolaj és a mirtusz felfrissíti a nehéz, cigarettafüstös levegőt. Továbbá a citronellaolaj is hamisítatlan légfrissítő, mivel elveszi a szobában terjengő kellemetlen szagokat.

Léteznek olyan illóolajok, amelyek kimondottan arra használhatóak, hogy fertőtlenítsék a szoba levegőjét.

A (citromos) teafaolaj fertőtlenítő hatása több életterületen is bizonyított már. A vele történő légfertőtlenítéskor csak arra kell ügyelni, hogy hígítva alkalmazd, főleg ha 5 éves kor alatti gyermek is tartózkodik a helyiségben. Bónuszként még a rovarokat is elűzi.

További remek illóolajok erre a célra az eukaliptuszolaj, a kámforolaj és a lucfenyőolaj, amelyek a megfázásos időszakban tisztítják és fertőtlenítik a levegőt.

Készíthetsz fertőtlenítő spray-t is!

Ha nem szeretünk párologtató illólámpát használni, otthon is készíthetünk levegőfertőtlenítő spray-t a következő módon:

1 l vízhez adjunk hozzá 10 ml alkoholt (pl. lehet vodka is), majd csepegtessünk bele 10-10 csepp 100 %-os citromolajat és 100%-os levendula illóolajat. A keveréket csak spriccelős flakonba kell tölteni, és máris szétpermetezhető a helyiségekben.

A citromnak kiváló fertőtlenítő és vírusellenes hatása van, a levendula pedig nyugtató, légzéskönnyítő, és még gombaellenes hatással is bír.

Figyelem! Egyes illóolajokat bizonyos betegségek esetén - pl. magas vérnyomás, epilepszia - TILOS alkalmazni, mindenképp járjatok utána az alkalmazási feltételeknek és tilalmaknak.

Forrás: mindennapszamit.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Az egészség kis segítői, a csírák

Az egészséges táplálkozás egyre fontosabb szerepet játszik az életünkben, és a csírák fogyasztása egy kiváló módja annak, hogy belecsempésszünk egy kis extra tápanyagot és frissességet a mindennapi étkezésünkbe. Ezek az apró csodák tele vannak olyan tápanyagokkal, amelyek segíthetnek az egészségünk megőrzésében és az immunrendszerünk erősítésében.

Külső és belső méregtelenítés természetesen

Ki ne szeretne a reggeli ébredéskor erőtől duzzadóan kipattanni az ágyból? Jó lenne a fásultságot, levertséget, bágyadtságot, ingerültséget, valamint az emésztési zavarokat, fejfájást, a különféle bőrbetegségeket csak hírből ismerni? Marie Farquharson könyvében, a Természetes méregtelenítésben arra hívja fel a figyelmünket, hogy az, ahogyan a saját bőrünkben érezzük magunkat arról a testi képességünkről fest képet, ahogyan a mérgekkel bánunk.

Gumis lepedő gond? Így hajtogasd!

Üdvözlünk a "Gumis lepedők hajtogatási fesztiválján"! Igen, jól hallottad, azért gyűltünk ma össze, hogy megünnepeljük a világ legádázabb sportágát: a gumis lepedők hajtogatását! Tudjuk, hogy sokan nem gondolják ezt olyan komoly tevékenységnek, mint mondjuk a hegymászást vagy a sakkot, de hidd el, a gumis lepedő hajtogatása legalább akkora kihívást tartogat, mint az említett sportok gyakorlása. Némi rutint igényel, de ha egyszer megtanulja az ember, könnyen és gyorsan elvégezhető.