2015.11.13. 11:40:58 19682 213

Felső légúti panaszokra fogyasszunk zsályateát!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Elérkezett az a hónap amikor legtöbbünket elkap valamilyen felső légúti megbetegedés. Ki mihez nyúl ilyenkor? Mielőtt rögtön orvoshoz szaladnál gyógyszerért, próbálj ki valami újat! Igyál zsályateát!

Zsálya - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Zsálya

Orvosi zsálya – „a halhatatlanság füve”- vélték az orvosok már az ókorban is!

Sokáig nem értettem anyósomat, amiért mindenre az volt a javaslata, orvossága, hogy főzzek zsályateát. Még a szagát sem bírtam, erős volt. Aztán egyszer elért egy olyan torokfájás, aminél mindent bevetettem. Az érzés, amikor már nyelni sem tudsz, annyira szúr a torkod, gondolom sokunknak ismerős. Na, akkor elkezdtem zsályateát inni. Gargalizáltam vele és olyan érzésem volt mintha felszabadult volna a torkom a szorítás alól.

Tényleg, mint ahogy a reklámokban a szopogatós cukorkát hirdetik. Férjem családjában onnan indult a dolog, hogy amikor mandulagyulladása volt kisfiúként, már műtétet javasoltak az orvosok. Anyósom nagy gyógynövény-rajongó révén gondolt egyet és elkezdte zsályateával itatni a fiát. A gyulladás elmúlt teljesen, soha többet nem volt problémája a kisfiúnak a mandulájával, nem kellett egy felesleges műtétnek alávetni a gyermeket. 30 évvel később minket is elért egy mandulagyulladás, nem jutottunk el a műtétig, de csak zsálya teát itattunk az akkor 2 éves kislányunkkal.

Szerencsére olyan gyerekorvosunk van, aki szintén ezt ajánlotta. Persze nekem is meg kellett innom, így tudtam hiteles maradni. Mézzel, kevés citrommal nagyon finom tea készíthető belőle. Nálunk az udvaron több zsályabokor is van. Egész évben használjuk, ősszel ” leszüreteljük” , összevágjuk, megszárítjuk, ebből van teánk egész télen.

Mit is tud a zsálya (Salvia officinalis)?

A zsályának, és az abból főzött teának, fertőtlenítő hatása van. Megölheti a gombákat, baktériumokat, vírusokat. Tannint tartalmaz, melyek összehúzó hatása kedvező a különböző gyulladások kialakulásánál. Használható aftára, sőt fogínyvérzés esetén is segíthet rajtunk. Naponta többször gargalizáljunk vele.

Azért is írtam, hogy egész évben használható, mert mi ezzel enyhítjük a szúnyog, -darázs,- csalán csípés okozta kellemetlen érzést. Rögtön segít, hogy elmúljon a viszketés és a gyulladást is csökkenti. Csak kicsit össze kell morzsolni, és levét a csípésre kenni.

Szemezgessünk még néhányat a zsálya jótékony hatásai közül

A zsályából készült főzet izzadás-szabályozó hatású, akár 50%-ban is csökkentheti az izzadást. Változókor idején is szabályozza a verejtékezést. Érdekessége, hogy azoknál az embereknél, akik nehezen izzadnak pedig pont az ellenkezőjét váltja ki, azaz izzaszt. Emésztésserkentő és görcsoldó is, megszünteti az émelygést, hasmenést. Nyugtató hatással is bír.

Javasolják nőgyógyászati panaszokra, illetve menstruációt serkentő hatása is van. Kismamáknak és azoknak az anyukáknak, akik szoptatnak nem ajánlott a zsálya gyógyszermennyiségű fogyasztása, ugyanis méhösszehúzó hatása van és csökkenti a tejelválasztást. Természetesen torokfájás esetén egy –két bögre tea megengedett nekik is.

Zsályatea friss zsálya levélből

  • Tépj le 6-7 zsályalevelet ( ha erősebb teát szeretnél , még a leveleket is széttépheted).
  • Mosd le!
  • Öntsd le 1 liter forró vízzel!
  • Hagyd állni kb. 10 percig!
  • Ízesítsd mézzel, citrommal ízlés szerint vagy hagyd üresen, ha öblítésre használod!

Ne hagyd túl sokáig ázni, mert akkor nagyon erős íze lesz. Tehetsz mellé pár citromfű levelet is, ettől még finomabb lesz a teád. Várj míg hűl egy kicsit és már fogyaszthatod is.

Ha gyógyszertári zsályát használsz, szerezz be teatojást, vagy szűrővel ellátott kancsót, így könnyebben eltávolíthatod a leveleket.

Figyelmeztetés: cikkünk tájékoztató jellegű és nem teljes körű, nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot és szakvéleményt.

Forrás: wikipedia.org, antalvali.com információi alapján írta DV.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...