2016.07.31. 09:53:48 10417 304

Felpaprikázva!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Sárga, zöld, piros, édes, csípős, hegyes, szegedi, kalocsai, fűszer, csemege. Ez a paprika. Az egyik legtöbbet használt zöldségünk és fűszerünk. Ismerjük, hiszen a magyar gasztronómia és a kiegyensúlyozott étrend fontos alapanyaga, mégis sok tényt nem is tudunk róla.

Paprika - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Paprika

Paprikával az egészségért

  • Az első dolog, ami mindenkinek eszébe jut a paprikáról, az a magas C-vitamin tartalma. A paprika C-vitamin tartalmát nagyban befolyásolja, hogy milyen típusú (pl. TV, kaliforniai), mennyire érett, hogyan termesztették, és mióta tároljuk.
  • Élelmi rost-, kálium- és magnéziumtartalma révén rendszeres fogyasztása a szív- és érrendszer védelme szempontjából szintén jótékony hatású.
  • A paprika kevésbé ismert összetevője a rutin. A bioflavonoidok közé tartozó rutin a hajszálerek egészségét támogatja.
  • A zöldpaprika alacsony energia- és magas vitamintartalma miatt az egészséges táplálkozás egyik kiemelt alapanyaga, ami a diétás étrendbe is könnyen beilleszthető.
  • A fehér étkezési paprika tipikus színanyaga a kvercetin, az egyik leghatásosabb antioxidáns vegyület, képes számos vírus (pl. herpesz, influenza) szaporodó képességét gátolni.

Fűszerpaprika az igazi hungarikum?

Jellegzetes magyar ételeink világszerte a fűszerpaprikáról. Pedig a 17. századig ismeretlen volt a magyar konyhában. Eredetileg az amerikai kontinensről származik, és mint sok mást, a fűszerpaprika Európai honosodását is Kolombusznak köszönhetjük.

A 19. században Szegeden még a paprika csípős részeinek különválasztása és kiszárított paprikatermés porrá zúzása is kézi erővel történt. Később, nagyobb mennyiség előállításához malmokban kezdték a paprikát őrölni. A nagy áttörést azonban a szegedi Pálfy testvérpár találmánya, egy gőzzel hajtott gép jelentette, melynek köszönhetően elindult az ipari méretű paprikagyártás. Itt kezdődött a kiváló minőségű őrölt szegedi paprika nemzetközi térhódítása is.

Közben a magyar paprikanemesítők elkezdtek különböző fajták keresztezésével foglalkozni, hogy kevéssé csípős paprikát tudjanak termeszteni. Horváth Ferenc kalocsai paprikanemesítő munkája révén az 1930-as évektől létezik az egyáltalán nem csípős, szép színű, aromában gazdag kalocsai csemegepaprika.

A kiváló minőségű magyar piros paprika sikereit és térhódítását mi sem bizonyítja jobban, mint hogy az már a Nestlé leveskockáinak ízvilágát is gazdagítja. Az új Maggi Csípős Tyúkhúsleveskockában lévő magyar pirospaprikával egyszerűen, ízletes, enyhén pikáns levest készíthetünk.

Egészséges a fűszerpapika?

A paprika csípősségét a kapszaicin nevű anyagnak köszönheti, mely helyi vérbőséget okoz a nyálkahártyában, mérsékelt mennyiségben serkentő hatással lehet az emésztésre, javíthatja a hurutos állapotot, enyhítheti a torokfájást, reumás fájdalmat.

A kiegyensúlyozott táplálkozásban nagyon fontos a mértékletesség. Fontos ezt a csípős paprikafogyasztásnál is betartani, hiszen nagyobb adag kapszaicin csípő érzést, gyomorégést vált ki.

A paprikából számos karotinoid kimutatható, többek között például a béta-karotin is. A karotinoidok védik szervezetünket az oxidatív károsodások ellen. A béta-karotin azonban azért is kiemelkedő fontosságú, mert A-vitamin keletkezik belőle, ami többek között bőrünk és szemünk egészségéhez szükséges.

Magyaros ételek és a kiegyensúlyozott táplálkozás

A magyar konyhaművészet alapjai, mint a paprika, paradicsom, hagyma mind vitaminokban és rostokban gazdag alapanyagok. Az összetevők gondos kiválasztásával, minőségi alapanyagok használatával, és a mértékletesség betartásával a kiegyensúlyozott étrendbe a legtöbb magyaros fogás is beilleszthető. Fontos azonban figyelni például a mértékletes – lehetőleg növényi – zsiradékhasználatra, a sovány húsok előtérbe helyezésére, és sok zöldség fogyasztására.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Készítsünk otthon szappant

Ha a szappankészítésre hobbiként tekintünk, akkor többszörösen megtérülő örömben lehet részünk. Hiszen amellett, hogy a színek, illatok, állagok és formák tekintetében valóban csak a képzeletünk szabhat határt, és valahányszor egy-egy újabb változat elkészítésére szánjuk az időnket: éberen, frissen tartjuk a kreativitásunkat. Ráadásul otthon használt termékként megörvendeztethetjük a szeretteinket, pontosan tudván, hogy milyen összetevők lapulnak a szappanainkban. Ha pedig ünnep közeleg, úgy kedveskedhetünk családtagjainkat, barátainkat néhány személyre szabott példánnyal.

Készülj a melegre ezzel a krémes epres-citromos desszerttel

Ebben a receptben nincsenek bonyolult lépések vagy szigorú szabályok. Csak egy adag friss eper, egy kis citrom, egy ma már bárhol megvásárolható olasz krémsajt és egy csipetnyi jókedv kell hozzá! Tehát vedd elő a kedvenc táladat, és készülj fel arra, hogy egy frissítő élményben lesz részed!

Felejtsd el a bolti légfrissítőket, válaszd ezeket a természetes megoldásokat

A különféle kozmetikai és háztartási termékekben található szintetikus illatanyagok illatmolekulái akár káros hatással is lehetnek az emberi egészségre – különösen, ami a bőrt és a légzőszerveket illeti. Ugyanakkor ezek az illatvegyületek olyan állapotok előidézőivé is válhatnak, mint a fejfájás, a légzési nehézségek, asztmás rohamok vagy neurológiai problémák. Mit tehetünk?