2016.01.30. 10:26:15 30961 327

Fa? Fém? Kerámia? - Milyen a jó kenyértartó?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Ahhoz, hogy sokáig élvezhessük a frissen vásárolt kenyér, péksütemény ízét, a megfelelő tárolást kell számára biztosítanunk. Az sem jó, ha túl sok nedvesség éri, ám kiszáradni sem szabad hagyunk. Továbbá a penész is veszélyes ellenség számára, amit szintén okozhat a túl száraz vagy a túl nedves levegő.

Kenyértartó - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Kenyértartó

A műanyag zacskó nem épp nyerő, ha a kenyér vagy egyéb péksütemény tárolásáról van szó. Érdemes beszerezni egy kenyértartót, mert nem csak a „mindennapi” kap benne helyet, de konyhád dísze is lehet. De mégis, milyen a jó kenyértartó?

Miért nem jó a műanyag zacskó?

Ha például olyan szerencsések vagyunk, hogy finom, ropogós, frissen sült kenyeret tudunk vásárolni, ami még meleg, ha szállításhoz használjuk is, otthon feltétlenül vegyük kis a műanyag zacskóból. Ilyenkor, amikor nincs ideje a polcon kihűlni a kenyérnek, igyekszik mindezt a csomagolásban megtenni. Ám a zacskóból az így keletkező víz nem tud kijutni, és gyorsabb penészedéshez vezet. Hagyd otthon, hogy szépen kihűljön a kenyered, és csak utána kerüljön a helyére.

És a hűtővel mi a helyzet?

Akadnak, akik – főleg a nyári hónapokban – a hűtőszekrényben tárolják a kenyeret. Habár így nem megy olyan hamar tönkre, azért mégsem ajánlatos, mivel hamar elveszítheti a víztartalmát és az íze sem ugyanolyan. Az ideális hőmérséklet a pékáruk számára a 18-22 ⁰C közötti hőmérséklet.

Szeletelt vagy egész?

A szeletelt kenyérnél az lehet a probléma, hogy a „nyitott” felületeken könnyebben megtelepszenek a penészgombák, vagy könnyebben kiszáradhatnak. Ha valamiért félbe kell vágni egy egész kenyeret, mindig a vágott felületével lefelé kell tárolni, így is akadályozva a gyors kiszáradást.

Miért jó nekünk a kenyértartó?

Akár nagyobb mennyiség tárolására is lehetőségünk van, ha kenyértartót veszünk, és ezt a mennyiséget tovább frissen tudjuk tartani, mintha csak zacskókban tárolnánk. És költséghatékonyabb egy tartót beszerezni, mint kidobálni a penészes kenyeret…

Milyen a jó kenyértartó?

A lényeg, hogy a kenyerünk védett helyen legyen, ám biztosított legyen számára a megfelelő szellőzés, a felesleges folyadék el tudjon párologni. Nem árt, ha a tartó lélegző anyagból van. Igazából mindegyik anyagnak megvan az előnye és a hátrány, legyen a tartónk fából, műanyagból, kerámiából, esetleg fémből.

Kenyértartó, ha műanyag

Ha a műanyag zacskó nem volt megfelelő, akkor az ugyanolyan anyagból készült doboz vajon alkalmas lesz kenyér tárolására? Hát, nem kifejezett. A kenyérből távozó nedvességet nem veszi fel a műanyag tartó, így nem a legjobb megoldás a kenyér tárolására. A péksüti így ragacsos felületű lesz, és csupán néhány napig élvezhetjük a frissességét.

Kenyértartó, ha kerámia

Nagyon sokan erre a természetes anyagra esküsznek, vannak, akik a máshol már jól bevált római tálat használják erre a célra. Ez az anyag nagyon is lélegzik és felveszi a felesleges vizet. Ha ilyen tartót választanánk, arra ügyeljünk, hogy ne legyen a tál mázzal bevont. Habár így könnyű tisztítani, viszont kevésbé szívja be a nedvességet, így hamarabb beindulhat a penészedés.

Kenyértartó, ha fém

Stabilnak stabil, és könnyen is tisztítható, csupán egy benedvesített kendőre van szükség, amivel áttöröljük kívül és belül, majd folyó vízzel leöblítjük.
Habár egy jól megválasztott modell szépen illeszkedhet a konyha berendezéséhez, mielőtt ennél döntünk, vegyük figyelembe, hogy ez az anyag nem lélegző anyag. A nedvesség így nem tud távozni a tartóból, így hamar penészgombák keletkezhetnek. Habár kis lyukak vannak általában a tartó hátoldalán, de érdemes azért szellőztetni néha… Fém esetén megeshet, hogy a kenyér átveszi a tartó szagát, ízét. Hogy ezt kivédd, tartsd papírzacskóban a kenyeredet.

Kenyértartó, ha fából van

Antibakteriális hatása miatt lehet közkedvelt a fából készült változat. Mivel porózus anyag, így hagyja a benne tárolt kenyeret szellőzni. Szintén ennek köszönhetően a pékáruból távozó nedvesség a fa mélyebb rétegeibe jut. Ám ami előny, az gyakran hátrány is: mivel a tartó anyaga felveszi a vízből távozó nedvességet, ám vissza azt már nem engedi, azért az hamarabb kiszáradhat. Ezt a kiszáradást úgy késleltetheted, ha a pékárut a pékségben kapott papírzacskóban hagyod és úgy teszed be a tartóba. Ezen kívül a fa tisztítása kicsit macerás.

Forrás: chefkoch.de

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Süssük magunk a (mindennapi) kenyerünket – Legalább 10 okunk lehet erre

Szokták mondani, hogy a kenyér az élet szimbóluma, a kovász pedig a lelke. Nem meglepő hát, hogy a pandémia alatt többen igyekeztek elsajátítani a házi kenyérsütés csínját-bínját. Legyen szó bár a klasszikus kovászos, az élesztős vagy sütőporos, a teljes kiőrlésű vagy fehér liszttel készített, a világos vagy barna, a ropogós vagy puha változatokról, bizony nem sokan tudnak ellenállni a frissen sült kenyér illatának.

Készítsünk otthon szappant

Ha a szappankészítésre hobbiként tekintünk, akkor többszörösen megtérülő örömben lehet részünk. Hiszen amellett, hogy a színek, illatok, állagok és formák tekintetében valóban csak a képzeletünk szabhat határt, és valahányszor egy-egy újabb változat elkészítésére szánjuk az időnket: éberen, frissen tartjuk a kreativitásunkat. Ráadásul otthon használt termékként megörvendeztethetjük a szeretteinket, pontosan tudván, hogy milyen összetevők lapulnak a szappanainkban. Ha pedig ünnep közeleg, úgy kedveskedhetünk családtagjainkat, barátainkat néhány személyre szabott példánnyal.

Készülj a melegre ezzel a krémes epres-citromos desszerttel

Ebben a receptben nincsenek bonyolult lépések vagy szigorú szabályok. Csak egy adag friss eper, egy kis citrom, egy ma már bárhol megvásárolható olasz krémsajt és egy csipetnyi jókedv kell hozzá! Tehát vedd elő a kedvenc táladat, és készülj fel arra, hogy egy frissítő élményben lesz részed!