2015.06.14. 11:00:33 13585 299

Ezt grillezd hús helyett! Tippek, receptek!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Nyáresti sétákon, nyaralók, családi házak, de akár nagyobb erkélyekkel megáldott lakások felől is ínycsiklandozó illatok érkeznek. Mert bizony itt van a grillszezon, itt van újra! Pácolódnak a húsok, hogy aztán a grillrácson süljenek isteni finommá. De mi van, ha hús helyett másra vágyunk?

Grillezett zöldségek - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Grillezett zöldségek

Van, hogy csak a változatosság kedvéért látnánk hús helyett valami mást a grillrácson, esetleg szeretnénk feldobni az évente annyira várt grillezős esték menüsorát. De megeshet, épp áttértünk a vegetáriánus életmódra, de a nyári délutánok, esték közkedvelt programjáról nem mondanánk le. Vagy épp most váltunk lelkes környezetvédővé, és már tudjuk, hogy a zöldségek grillezésével kevesebb káros anyag kerül majd a légkörbe! Az ok mindegy is, lássuk, mit grillezhetünk még a húsok helyett, mellett!

Válassz zöldségeket!

Ha hiszed, ha nem, de a finom csemegekukorica, a gomba, vagy a paprika, cukkini, padlizsán, hagyma, de még a répa is isteni finom tud lenni grillezve (is). De kerülhet a grillrácsra akár ananász is. Fontos, hogy a zöldségeket kend át kicsit olajjal, hogy ne égjenek el a rostok.

Éljenek a sajtok!

Habár nem egyszerű mutatvány, és nem mindegy, milyen sajtot használsz, érdemes kipróbálni húsok mellett vagy helyett sajtot grillezni. Ehhez a keményebb, kevésbé zsíros, „gumisabb” állagú sajtok a legmegfelelőbbek, de találni a palettán kifejezetten grillezésre alkalmas sajtokat is. A grillrácsra mindenképp kerüljön alufólia vagy alutálca, hogy a sajt ne folyhasson le a rácson.

Ha igazi vega vagy!

Akkor Nálad biztos kerül a rácsra szójából készült „pogácsa” vagy „kolbász” is.

+ néhány recept

Fetasajtos-zöldséges csomagocskák

  • 3 db paprika

  • 4 db újhagyma

  • 4 gerezd fokhagyma

  • 25 dkg kisebb paradicsom

  • 3 csomag fetasajt

  • Só, bors, cukor, chili

  • Citromlé

  • Olívaolaj

-Fűszer a kedvünk szerint

A paprikát, hagymát, fokhagymát vágd kis darabokra, a paradicsomokat vágd félbe. A fetasajtokat szintén felezd el. Készíts alufóliából kicsi „kosarakat” (ha margarinos dobozt kibélelsz alufóliával, és ezt pakolod meg a hozzávalókkal, majd a végén egyszerűen csak kiemeled a kis csomagot, könnyebb dolgod lesz). Önts némi olívaolajat a csomagokba és kezd el feltölteni őket: mehet bele a paprika, hagyma, fokhagyma, paradicsom és a fűszerek, „harcosoknak” chili is! Majd az egész tetejére a sajt. Az egészre csöpögtess egy kis citromlevet és újra egy kis olívaolajat, majd zárd le a csomagokat és már mehet is a grillre. Akkor van kész, ha a sajt kicsit már elkezd olvadni (kb. 15-20 perc).

Forrás: chefkoch.de

Kukorica-paprika nyárs grillezve

  • 4 db kukorica

  • 1 piros és 1 zöldpaprika

  • 2 evőkanál vaj

  • Só, chilipaprika

Tisztítsd meg a kukoricákat és kb. 20 percig főzd sós vízben. Ha kész, hagyd egy kicsit kihűlni, majd szeld fel kb. 3 cm-es darabokra. A paprikákat is mosd meg és szeld fel őket (ne karikázd!). Felváltva húzd fel a paprikákat és a kukoricát a nyársra, csomagold be alufóliába és mehet is a grillrácsra. Közben olvaszd fel a vajat, tedd bele a fűszereket és kend át vele a nyársakat. Folyamatos forgatás mellett kb. 10 percig hagyd a grillen.

Forrás: eatsmarter.de

Forrás: focus.de, mindmegette.hu, nosalty.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...