2015.02.17. 15:10:25 13188 184

Ezért verhetetlen gabona a köles!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Bevallom én már régóta kölesrajongó vagyok. Imádom, hogy egészséges süteményeket lehet készíteni a segítségével, és előszeretettel használom zöldséges egytálételekhez. Nagyon finom például cukkinivel, de én magában is kedvelem az ízét. Mióta tudom, hogy mennyire egészséges még jobban szeretem, és csak ajánlani tudom!

Köles cukkinivel - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Köles cukkinivel

Lúgosít és gluténmentes

Ha vadászod a rizs alternatíváit, mert fogyni szeretnél, méregtelenítenél és lúgosítanál is, akkor ne keress tovább. A kölessel változatosabbá teheted az étrended! A köles egy lúgosító gabona, amit bátran fogyaszthatsz fogyókúra és gluténmentes diéta idején is!

Mivel prebiotikus hatása van, azaz segíti a jó baktériumok szaporodását, ezért fontos szerephez juthat az emésztésben.

Nagyon gazdag magnéziumban és B-vitaminban!

A köles többféle B-vitamint is tartalmaz: említésre méltó niacin, folacin, riboflavin és tiamin forrás, melyekkel hozzájárul a szervezet energiaellátásához, segíti a bőr, a haj, a máj, az izmok, a gyomor-bél traktus egészségének fenntartását. A magnézium a stressz, a migrénes rohamok és az érrendszeri megbetegedések megelőzésében létfontosságú. Az egészséges érrendszerhez koleszterinszint csökkentő tulajdonságával is hozzájárulhat a köles.

Ásványi anyagok közül mangánt, foszfort és vasat is tartalmaz.

Növényi fehérje forrás

A fehérje források nagy része savas kémhatású, és a szervezet ph egyensúlyának nem tesz jót a túlzott mértékű fogyasztásuk. Ezért ajánlott a hús mellé rengeteg zöldséget enni köretként, és ezért jó, hogy itt van nekünk a köles. A köles növényi fehérje forrás és ráadásul – mint már tudjuk – lúgosít is. 50 g kölessel a fehérje bevitelünk 12%-át fedezhetjük.

Ellenjavallt pajzsmirigy diszfunkció esetén

Ekkor sem tilos a köles fogyasztása, ám nem szabad túlzásba vinni és mindenképpen kérdezd ki kezelőorvosod véleményét is róla.

Hogyan fogyaszd a kölest?

Rendkívül sokoldalú a köles felhasználása. Őrölve lisztet kapunk, ami kenyér alapanyaga lehet, megfőzve készíthetünk köleskását vagy zöldségekkel kombinálva kiváló köret. Egytálételekhez is jó kiegészítő, valamint helyettesítheted vele a rizst a rakott ételekben. Egészséges köleses desszertek garmadája várhat ránk túrószerű állagának köszönhetően. Mi is megosztottunk már veletek egy ilyen finomságot a PROAKTIVdirekt magazinban: a kölesfelfújt receptjét itt olvashatod>>

Receptötlet: Rakott cukkini kölessel

Hozzávalók

  • 1 db kisebb cukkini
  • 2 szál sárgarépa
  • 1 kisebb vöröshagyma
  • 150 g köles
  • só, bors szerint
  • tejföl
  • olaj

A kölest forróvízzel átmossuk, majd kétszer annyi sós vízben megfőzzük. Közben hántoljuk a répát és karikákra vágjuk. A cukkinit vékony szeletekre, majd félkörökre vágjuk. Kockákra vágjuk a hagymát. Egy tűzálló tálba egy kis olajat öntünk lerakunk egy réteg cukkinit, megsózzuk, borsozzuk, rá halmozzuk a kölest, majd a sárgarépát és a hagymát is rászórjuk. A végén lefedjük cukkinivel (só, bors szórás) és meglocsoljuk tejföllel.

Serpenyőben vagy wokban is elkészíthetjük, ekkor először lepirítjuk a hagymát, hozzáadjuk a kölest, felengedjük vízzel. Amikor már majdnem megfőtt hozzá adjuk a kockákra vágott cukkinit, a répát, sót, borsot és esetleg egy kis paradicsomot.

Forrás: napidoktor.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

„Szabad szappanozni…” – Erre használd a szappant a kézmosáson kívül!

Lehet szögletes, kerek, kicsi, vagy nagy, boltban vásárolt, kézműves, vagy akár házilag, általad készített. Az illatát nézve pedig a variációk száma végtelen. Naná, hogy a szappanról van szó, ami nem csak bőrünk ápolására szolgál, hanem a háztartás, otthonunk számos pontján bevethető még!

Szépítsd a kerted, töltsd fel a lelked

A kert és a kertészkedés fizikai és mentális egészségre gyakorolt számos pozitív hatásáról már többször értesülhettünk. Van azonban a kertekben valami misztikus szépség, valami őserő, amelynek mi magunk is alkotóivá, formálóivá válhatunk. Hihetetlen élmény gyönyörködni a munkánk szó szerinti és átvitt értelmű gyümölcsében és pompájában, elégedetten és elérzékenyülten mustrálni a kertünkbe varázsolt parányi paradicsomi hely folyamatosan megújuló szépségét.

Az artériákban lévő mikroműanyagok növelhetik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát

Az elszomorító tények szerint az egészségre és a környezetre egyaránt káros mikroműanyagok hatalmas mennyiségben vannak jelen. Mindenhol. Ami nem meglepő, hiszen kimutatták, hogy 2019-ben a műanyagtermékek globális szintű éves kibocsátása megközelítette a 460 millió tonna mennyiséget. Ilyenkor természetesen felmerül az újrahasznosítás kérdése, mint (vélt) mentőöv a műanyaghulladékokkal való küzdelem során. Sajnos ennek a műanyagmennyiségnek alig 9 százalékát sikerül újrahasznosítani.