2015.01.31. 09:15:04 6402 34

Ezekre figyelj, ha fogyni akarsz! - 10 +1 tipp a sikerért
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A nagy karácsonyi, újévi eszem-iszom után, lassan egy hónapja diéta-lázban égünk. Akad, aki már töretlenül halad a szilveszter éjjel tett fogadalmának megvalósulása felé, másnak kell még egy kis ösztönzés. Netán kitartás, lelkierő, odafigyelés, mozgás van, de valamiért mégsem jön az áhított eredmény? Ezekre figyelj, hogy jöjjön a siker.

Fogyókúra - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Fogyókúra

1. Koplalás? Felejtsd el!

A fogyókúra nem kell, hogy egyenlő legyen a „semmit evéssel”. Sőt! A koplalás, az alapanyagcsere alatti kalóriabevitel tiltólistás. Hiszen ha koplalunk, szervezetünk átkapcsol raktározó üzemmódba.

2. Rendszeresség a fogyókúra alatt? Jöhet!

Az a bizonyos „sokszor keveset” elv nem megy ki a divatból. Étkezz 3 óránként, hogy elkerüld a három „mumust”: a farkaséhséget, a raktározást és az energiaszinted lecsökkenését. Így játszva fogyhatsz!

3. Fogyassz zöldségeket: legyen ez az alapja a fogyókúrának!

Minden étkezésedben szerepeljen zöldség, nyersen, pároltan vagy egy finom saláta formájában. Jót tesz az emésztésednek is, így a diétával duplán nyerhetsz.

4. Diéta? Gyümölcsöt csak módjával!

Cukortartalmuk miatt diéta idején hanyagoljuk fogyasztásukat. Ha nem szeretnénk, hogy megemelje vércukorszintünket, ropogtassunk el néhány szem mandulát, vagy diót.

5. Figyelj a változatosságra a fogyókúra alatt is!

A alacsony kalóriabevitel miatt igyekezned kell változatosan összeállítani az étrendedet. Ezzel nemcsak izgalmasabbá tehetsz egy-egy étkezést, de szervezeted vitamin, nyomelem és ásványi anyag pótlásáról is gondoskodhatsz, így nem sínyli meg a diétás étkezést.

6. Ne hanyagold a fehérjét!

Ha hatalmas muszklikat nem is növesztenél, de valamilyen edzésformának köszönhetően szeretnéd feszesíteni, izmosabbá varázsolni tested, figyelj rá, hogy elegendő mennyiségű fehérjét fogyassz diéta, fogyókúra során is.

Milyen a hatékony zsírégetés? Tippek, milyen mozgásformát válassz!

7. Légy „természetes” fogyókúrázó!

Kerüljön minél több természetes eredetű étel a tányérodra. Az adalékanyagok, transzzsírok nem tesznek jót sem az egészségednek, sem a diétádnak.

8. Kell a szénhidrát, de nem mindegy, milyen!

Válassz teljes értékű, lassan felszívódó szénhidrátokat (például teljes kiőrlésű tészták, köles, barna rizs, hajdina). Így elkerülheted a farkaséhséget, a nassolás iránti vágyat, koncentrációzavart, hiszen ezek kevésbé zavarják meg a vércukorszintedet. Vedd figyelembe az ételek glikémiás indexét, illetve, hogy mennyire terhelik meg emésztőrendszeredet.

9. Oszd el a szénhidrátokat, és a fogyókúrás napok könnyebben telnek!

Az sem mindegy, mikor fogyasztod el azokat a szénhidrátokat. Estefelé már inkább csak zöldségek kerüljenek a tányérodra, de a testmozgás előtt jöhet a szénhidrát, hogy bírd a terhelést.

10. Az örök szabály

Vagyis folyadék, folyadék, folyadék. Ha lehet, inkább víz formájában juss hozzá. Ha változatosságra vágysz, kortyolj koffein- és cukormentes teát. A gyümölcsleveket, még a 100%-os leveket is felejtsd el, mert rengeteg cukrot tartalmazhatnak. Ha már több hete fogyókúrázol és unod a vizet, olvasd el, hogy milyen italt mikor érdemes fogyasztanod a nap során!

+ 1 A türelem rózsát terem!

De legalábbis mínusz kilókat biztos. Néhány hét alatt még nem „jön el” a csúcsforma. Ez jobb is, hiszen ha Te ki is bírnád a gyors változást, a bőröd nem valószínű, hogy díjazza a fogyást. Az a normális, ha hetente 0,5-1 kg-t fogysz. Az első hetekben a víz-és szénhidrátraktár tűnik el, ami a diéta befejeztével vissza is jön.

Forrás: Your Body magazin, VI. évfolyam 2014.11. száma nyomán

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Ezeket az illóolajokat használhatod szorongás ellen

A szorongás a világ leggyakrabban tapasztalt mentális zavarai közé sorolható, mely világszerte több száz millió embert érint. Nem titok, hogy a szorongás tünetei már nem csupán a felnőtt korosztály esetében jelentkeznek, hanem a gyermekek és a serdülőkorban lévő fiatalok körében is. Amennyiben az aggodalom, a feszültség, a félelem- és tehetetlenségérzés intenzívvé és túlzottá válik, nagymértékben hat a viselkedésre, a közérzetre, valamint a kognitív képességekre – pl. gondolkodás, figyelem, emlékezés stb. – egyaránt. Szerencsére ma már a szorongás kezelésére számos természetes megoldás közül lehet választani.

„Szabad szappanozni…” – Erre használd a szappant a kézmosáson kívül!

Lehet szögletes, kerek, kicsi, vagy nagy, boltban vásárolt, kézműves, vagy akár házilag, általad készített. Az illatát nézve pedig a variációk száma végtelen. Naná, hogy a szappanról van szó, ami nem csak bőrünk ápolására szolgál, hanem a háztartás, otthonunk számos pontján bevethető még!

Szépítsd a kerted, töltsd fel a lelked

A kert és a kertészkedés fizikai és mentális egészségre gyakorolt számos pozitív hatásáról már többször értesülhettünk. Van azonban a kertekben valami misztikus szépség, valami őserő, amelynek mi magunk is alkotóivá, formálóivá válhatunk. Hihetetlen élmény gyönyörködni a munkánk szó szerinti és átvitt értelmű gyümölcsében és pompájában, elégedetten és elérzékenyülten mustrálni a kertünkbe varázsolt parányi paradicsomi hely folyamatosan megújuló szépségét.