2016.03.09. 08:59:56 9104 301

Ezeket a játékokat inkább ne adjuk a gyereknek!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság által vizsgált 81 féle gyerekjáték közül 48 termék fulladás, szemsérülés vagy tartós egészségkárosodás veszélyét hordozta; a kockázatos játékok listája megtalálható a hatóság honlapján.

Gyerekjátékok | a kép illusztráció - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Gyerekjátékok | a kép illusztráció

A hatóság által az MTI-hez kedden eljuttatott közlemény szerint a legtöbb kifogásolt termék - 29 féle - a játékbabák és más műanyag játékok közül került ki, amelyekben a ftaláttartalom okozhat problémát. Egyes ftalátok tiltottak a gyermekeknek készült játékokban, ennek ellenére a műanyagok puhítására sok esetben felhasználják. Ha a kisgyermek a szájába veszi a terméket, akkor annak anyagából ezek a veszélyes vegyületek a nyállal kioldódhatnak és a szervezetbe juthatnak. Ezek a ftalátok súlyosan károsíthatják az egészséget, akár terméketlenséget is okozhatnak - írták.

A mágneses játékok esetében azt vizsgálták, hogy a mágnesek vagy azok darabjai könnyen eltávolíthatóak-e, illetve mekkora a mágneses erejük. Ha ezeket a gyermek lenyeli, akkor a belekbe jutva két erős mágnes összetapadhat úgy, hogy a belek elzáródását, perforációját okozzák. Tízből ötfajta játéknál merült fel ilyen kockázat.

A játék babakocsik vizsgálata a biztonságos használatra irányult: a játék nem csukódhat össze a gyermek súlya alatt, és rendeltetésszerű használat során nem szorulhat be a gyerek keze, feje a játék valamely részébe. A tíz vizsgált termékfajtából négynél merült fel biztonsági hiányosság, három esetben súlyos kockázat lehetőségével.

A hangos játékok esetén a túl nagy hangnyomásszint miatt kisebb-nagyobb halláskárosodás következhet be, ha azokat a gyermek a füléhez közel tartja. Tízből öt játék volt kifogásolható ilyen szempontból.

A lövedékes játékoknál többféle kockázat is felvetődhet: egyrészt a túl nagy energiával kilőtt lövedék súlyos szemsérülést okozhat egy másik gyermeknek, illetve tapadókorongos lövedék esetén, ha a korong túl könnyen lehúzható a szárról, az kisgyermek szájába kerülve fulladást okozhat. A vizsgált hat termék egyike sem felelt meg termékbiztonsági szempontból a vizsgálatokon.

A termékbiztonsági vizsgálaton nem megfelelt termékek listája itt megtekinthető, a biztonságos játékoké pedig itt látható.

A hatóság összegezése szerint az a tapasztalat, hogy még mindig jelentős a veszélyes játékok száma a magyar piacon, aminek az az oka, hogy mindig újabb és újabb termékek jelennek meg. Mivel a felmerülő biztonsági kockázatok egy erősen kiszolgáltatott fogyasztói csoportot, a gyermekeket érintik, így továbbra is folyamatos piacfelügyeleti ellenőrzésekre van szükség - áll a közleményben.

Forrás: MTI

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...