2014.12.09. 08:42:24 4727 22

Eurovíziós Dalfesztivál - A Dal tíz elődöntőse már ismert
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Bemutatták A Dal 2015 első tíz elődöntős produkcióját hétfőn a budapesti Akvárium Klubban. A versenybe jelentkezők közül a tíztagú előzsűri 30 dalt választott ki, ezek vesznek részt az Eurovíziós Dalfesztivál január 24-én az M1-en induló magyar előválogató show-jában - hangzott el az MTV Zrt. és az MTVA rendezvényén.

A zsűri tagjai, Marosi Z. Tamás, művésznevén Pierrot zeneszerző, előadó, dalszövegíró és producer, Rúzsa Magdi énekesnő és Csiszár Jenő, az MTVA program-főtanácsadója, valamint a zsűri elnöke, Rákay Philip. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com A zsűri tagjai, Marosi Z. Tamás, művésznevén Pierrot zeneszerző, előadó, dalszövegíró és producer, Rúzsa Magdi énekesnő és Csiszár Jenő, az MTVA program-főtanácsadója, valamint a zsűri elnöke, Rákay Philip. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Az első tíz elődöntős: Szécsi Saci és Böbe (a dal címe Our Time; szerzők: az előadók és Fodor Máriusz), Tóth Vera (Gyémánt; Hrutka Róbert), Csemer Boggie (Wars For Nothing; Sebestyén Áron és Bori Sára Heléne), Bogi - Dallos-Nyers Boglárka - (World of Violence; Tóth G. Zoltán, Halász Péter), a Spoon (Keep Marching On; Geoge Németh, Ida Wardahl, Erik Fijeld), Farkas Jenser Balázs (Liar; Péter Bence, Kozma Kata, Farkas Jenser Balázs), az MDC (Maniac; Fehér Attila, Lapis Botond László, Kasai Jnoffin), Péter Barbie (Listen to the Universe; Tóth G. Zoltán, Halász Péter), a Karmapolis (The Time Is Now; Kenyeres András, Szipszer Szabolcs, Lipi Gábor) és a Chances (The Night; Kosztyu János, Orbán Ferenc).

Az idei dalválasztó műsorsorozat zsűrijében Rúzsa Magdi énekesnő, Csiszár Jenő, az MTVA program-főtanácsadója, valamint Rákay Philip, az MTV Nonprofit Zrt. vezérigazgató-helyettese mellett Pierrot (Marosi Z. Tamás) EMeRTon-díjas zeneszerző, előadó, dalszövegíró, producer szerepel.

Rákay Philip a zsűri elnöke elmondta, az ötödik zsűritag a közönség lesz, a nézők egy új mobilalkalmazás segítségével pontozhatnak a produkciókra.

"A korábbinál is fontosabb szerep jut a közönségnek, hiszen a néző lesz az ötödik zsűritag. A műsorhoz új, a mai trendeknek megfelelő alkalmazás készült. A tavalyi adások alkalmazását több mint 23 ezren használták. A 2015-ös, ingyenesen letölthető applikációban újdonság többek között, hogy a felhasználók a friss hírek mellett nemcsak az élő adást követhetik nyomon, hanem valós időben szavazhatnak kedvenceikre, 1-től 10 pontig. Ezeket összesítik, átlagolják, és hozzáadják a négy zsűritag pontjaihoz" - fejtette ki Rákay Philip.

A Dal 2015-re 351 pályamű érkezett. A döntő február 28-án lesz, akkor derül ki, melyik dal és előadó képviseli Magyarországot a 2015-es Eurovíziós Dalfesztiválon május 19. és 23. között Bécsben.

A további 20 elődöntős kilétét két etapban, december 10-én, szerdán és 12-én, pénteken ismertetik a Petőfi Rádió Talpra magyar! című műsorában, 7 és 12 óra között.

Január 24-én, 31-én és február 7-én szombaton tíz-tíz dal hangzik el a három elődöntőben, öten a zsűri pontjai alapján jutnak tovább adásonként, a hatodik továbbjutóról pedig ismét a nézők döntenek, vagy a mobilalkalmazás, vagy SMS segítségével. A két középdöntő február 14-én és 21-én lesz, onnan nyolc dal jut a február 28-ai döntőbe.

Rúzsa Magdi elmondta, hogy jövőre nagyon sok friss új arcot fog látni és hallani a közönség A Dalban. Csiszár Jenő úgy fogalmazott, hogy a 30 elődöntős a saját stílusában nemzetközi színvonalat képvisel. Pierrot, aki korábban már volt zsűritag egy tévés tehetségkutatóban, azt mondta: a legfőbb különbség az, hogy A Dalban világos a cél.

A Dal 2015 hétfőn bemutatkozott tíz elődöntőse között van Tóth Vera, Magyarország egyik legnépszerűbb énekesnője, aki eddig négy sikeres stúdióalbumot készített. Benne volt A Dal 2014 magyar nemzeti zsűrijében is, tehát pontozott a koppenhágai produkciókra.

"Úgy érzem, elég sokoldalú énekes vagyok, mindenbe belekóstolok, de keresem az utam. Valójában a lírai alkatot érzem leginkább sajátomnak. Hrutka Robival dolgoztam már együtt, a most írt dalában megtaláltam magam" - mondta az MTI-nek. A dalszerző hozzátette: a Gyémánt című számot kifejezetten Tóth Verának írta, felhasználta a szöveghez az énekesnő gondolatait. Szintén bekerült a 30-ba a közelmúltban második korongjával (All Is One Is All) jelentkezett Csemer Boglárka "Boggie", a fiatal dzsesszénekes-generáció rendkívül tehetséges tagja, akinek Parfüm című dala klipjét több mint 30 millióan látták eddig világszerte.

"A legfőbb kihívás az, hogy Magyarországon nincs még egy műsor, ahol a saját dalodat ilyen széles közönségnek meg tudod mutatni, a tévés szereplésben még nincs nagy rutinom. A Wars For Nothing című dal szerepel az új lemezemen is" - jegyezte meg Boggie, aki nemrég New Yorkban járt, ahol a Parfüm című daláról, annak társadalmi vonatkozásairól tartott sikeres előadást és koncertet a Hofstra Egyetem diákjai előtt.

A tavaly a We All című számmal egészen a legjobb négyig jutó, még mindig csak 17 éves Dallos-Nyers Boglárka, azaz Bogi már harmadszor próbálkozik A Dalban. Szintén indultak tavaly és idén is elődöntősök a Szécsi nővérek, Saci és Böbe, az egyik kereskedelmi televízió aktuális tehetségkutató műsorában tűnt fel a Spoon együttes, Péter Barbie Zorán és Dés László vokalistája.

A jövő évi, 60. Eurovíziós Dalfesztivált 2015 májusában azért rendezheti Ausztria, mert idén a koppenhágai versenyen Conchita Wurst osztrák énekes győzött Rise Like a Phoenix című dalával. Magyarországot Kállay-Saunders András, A Dal 2014 győztese képviselte, és az előkelő 5. helyen végzett Running című dalával.

A fesztivált az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU) 1956 óta rendezi meg, a Magyar Televízió pedig kisebb-nagyobb megszakításokkal 1991 óta közvetíti. Az Eurovíziós Dalfesztivál korábbi indulói közül sokan világsztárra váltak, köztük a svéd ABBA, a brit Cliff Richard, Olivia Newton-John, a Shadows, az izraeli Ofra Haza vagy az egykor svájci színekben induló kanadai Céline Dion.

Forrás: MTI

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

A férfiak vagy nők barátsága tart tovább?

Fordíthatjuk tekintetünket a világ bármely részére, mindenhol meggyőződhetünk „az ember társas lény” örökigazságáról. Egymagában a teremtés koronájaként méltatott emberi lény gyenge, örökös célpontja a veszélynek, fenyegetettségnek. Ezért emberi kapcsolatok és együttműködések bázisára épülő társadalmat rendezett maga köré, melyben megosztotta a tevékenységeket, szorosabbra fűzte az ember-ember köteléket. Mindeközben észlelte, hogy bizonyos kapcsolattípusokért érdemes többet munkálkodni, azok minőségét folyamatosan növelni – leginkább a család, a rokonság, a partnerkapcsolat és a barátság tartozik ezek közé. Ez utóbbi kapcsolattípus kapcsán kérdésként merülhet fel, hogy vajon melyik nem képviselői képesek és készek hosszabb távú barátságok kialakítására és fenntartására?

Befejeztem, nem fejeztem? Tudj meg többet a Zeigarnik-hatásról

Ma milyen eddig még befejezetlenül várakozó teendők jutnak eszedbe? Ezzel szemben pedig hányszor fordul elő az, hogy olyan feladataidra gondolsz, amelyeknek a végére már sikerült pontot tenned? Mennyire érzel leküzdhetetlen késztetést arra, hogy tovább nézz egy függőben hagyott cselekményű sorozatot? Mindezek a kérdések szorosan összefüggnek a Zeigarnik-effektus néven futó jelenséggel. Hogy miről is van szó? Erre a kérdésre az alábbiakban keressük a választ.

Süssük magunk a (mindennapi) kenyerünket – Legalább 10 okunk lehet erre

Szokták mondani, hogy a kenyér az élet szimbóluma, a kovász pedig a lelke. Nem meglepő hát, hogy a pandémia alatt többen igyekeztek elsajátítani a házi kenyérsütés csínját-bínját. Legyen szó bár a klasszikus kovászos, az élesztős vagy sütőporos, a teljes kiőrlésű vagy fehér liszttel készített, a világos vagy barna, a ropogós vagy puha változatokról, bizony nem sokan tudnak ellenállni a frissen sült kenyér illatának.