2015.08.29. 08:32:42 10120 324

Esszük, isszuk, áruljuk! – A petrezselyem
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Sem a vasárnapi húsleves, sem az újkrumpli nem létezik nélküle. Meg a zsemlegombóc, és persze a lánybúcsú!:-) Illatos, zöld levele, csodás, fehér gyökere nem hiányozhat sem a konyhánkból, sem a gyógynövényes ládikánkból. Jöjjön, amit talán már tudtál és amit még nem is sejtettél a petrezselyemről.

Petrezselyem - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Petrezselyem

Miért esszük?

Mert finom!

Isteni növény, hiszen „tetőtől talpig”, vagyis a levele és a gyökere, de még a termése is felhasználható. Sokan nem szeretik a levesbe karikázott gyökérrészt, de az még számukra sem kétséges: remek ízt ad az amúgy is finom „lének”. Lombja szintén ízesítésre, emellett díszítésre is használható. Apropó, díszítés! Bizony, húsvétkor is megvan a maga szerepe cikkcakkos levelének!:-)

Mert számos bajunkra gyógyír!

Termése flavonoidokat és illóolajat tartalmaz, míg levele C-vitaminnal, gyökere pedig illathordozókkal „büszkélkedhet”. Emellett fontos E-vitamin és ásványi só forrás, a téli hónapokban különösen ajánlott fogyasztása. Gyógynövényként különböző bajokra lehet gyógyír: az A-vitamin tartalom miatt javítja látásunkat, sőt, akár a szürkületi vakságon is javíthat. De olyan gyakori betegségek ellen is jó, mint a magas vérnyomás, allergia, láz. Támogatja a szervezetet a szívinfarktus, illetve a pangásos szívelégtelenség elleni harcban. Hölgyeknek is ajánlott, hiszen képes csökkenteni a menstruáció okozta görcsöket. Ha a ciklus is rakoncátlankodik, azon is segíthet a petrezselyem. Magas kalcium tartalmának hála, serkentheti a vese működését. És még egy pozitív tulajdonság, ha petrezselymet rágcsálunk: felveszi a harcot a kellemetlen lehelet ellen.

Miért isszuk?

Teája (2 teáskanálnyi felaprított levél 3 dl vízzel leforrázva, melyet 15 percig állni hagyunk) kiváló gyomorserkentő, vesekő- és vizelethajtó. De kortyolgatható asztma, köhögés, hólyaghurut esetén, illetve a kötőhártya megbetegedése esetén.

Miért áruljuk?:-)

Petrezselymet árulni annyit tesz, mint partner, táncpartner nélkül maradni. Hogy honnan a mondás eredete? Talán onnan, hogy régen kevésbé ismerték a petrezselyem jótékony hatását, „csak” főzéshez használták, így sok az árusok nyakán maradt, talán nem is érte meg foglalkozni vele.

Ahogy tárolhatod

Kis csomagokban, alufóliába tekerve a fagyasztódban sokáig eláll a finom zöld levél. De ha úgy szeretnéd, meg is száríthatod, így pedig jól zárható üvegben még sokáig használhatod.

Amit készíthetsz még belőle

Természetesen, a bevezetőben felsoroltakon kívül van még jó néhány étel, aminek elengedhetetlen tartozéka a petrezselyem. Ezek közül vannak rendkívül egyszerű, ám annál különlegesebben finomságok:

Kivis-citromos-petrezselymes dzsem

Kell hozzá:

  • 3 db citrom

  • 3 db lime

  • 2 kivi

  • 1 csokor petrezselyem

  • jamaicai szegfűbors, őrölt

  • 30 dkg 2:1-es zselésítő cukor

A lime és a citrom levét kipréseljük, a gyümölcshúst is felfogjuk. A kivit meghámozzuk, a petrezselyemleveleket leszedjük a szárról. Az egészet pürésítjük, majd ízlés szerint ízesítjük a szegfűborssal. Hozzáadjuk a zselésítőt és a tűzhelyre rakva kb. 3 percig főzzük. Ha megvan, üvegekbe öntjük és már kész is!

„Rántva”

A jól megtisztított leveleket panírozd be a szokásos módon a liszt-tojás-zsemlemorzsa „kombóba” és süsd ki forró olajban.

Fogyaszd bátran…

… hacsak nem tiltólistás számodra! Mert vannak az életben olyan szerencsés (gyermekvárás) és kevésbé szerencsés (bizonyos veseproblémák) esetek, amikor kúraszerűen nem javasolt a petrezselyem fogyasztása.

Forrás: egeszsegtukor.hu, napidoktor.hu, chefkoch.de, erzsebetrosta.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...