2016.12.05. 13:36:57 11080 231

Érint a Takata visszahívása? Ne vedd félvállról!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A Takata Japán egyik legnagyobb autóipari beszállító cége, különböző modelleknek készítenek légzsákokat. Sajnos – ahogy minden fejlesztésben – itt is lehetnek hibák. Azonban ezek a hibák életveszélyesek lehetnek. Dagad a Takata-ügy, és nemcsak a köztudottan japán autók lehetnek érintettek.

Toyota - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Toyota

Miről is van szó?

Még 2014-ben, az USA-ban vált ismertté több olyan eset, amikor baleset során a légzsákok különböző méretű fémszilánkokat lövelltek az autó utasterébe, esetenként igen súlyos sérüléseket okozva a bent ülőknek.

Sajnos a botrány azóta is dagad, most már kiderült, hogy nem csak néhány Amerikában forgalmazott autót érint, hanem világszinten az autóipar talán legnagyobb méretű visszahívási akciója zajlik. Sajnos akkor is érdemes tovább olvasnod, ha nem különösebben érdekel a téma, mert könnyen lehetsz érintett.

Pontos számok nem ismertek

A Takata gyártó több autógyártónak szállít be, többek között az Audi, a Volkswagen, a Honda, a Mazda, a Toyota vagy a Ford számtalan modelljében az ő termékük található meg. Az USA államaiban van eljárás a balesetek adatainak begyűjtésére és összesített elemzésére, sajnos azon kívül nem ismerünk pontos számokat. Azonban az biztos, hogy több, mint 30 millió autó érintett világszerte. Az amerikai gyűjtemény szerint az érintett autókat 2001 és 2008 között gyártották, ami azért elég hosszú idő.

Hogyan keressem meg, érintett vagyok-e?

Sajnos nincs egy központi nyilvántartás, ahol minden érintett típusra rá lehet keresni. A hvg.hu portál cikke szerint Magyarországon körülbelül 40 000 autó lehet érintett. A Totalcar autós oldalon található gyűjteményben megtalálhatók az érintett gyártók, amelyek oldalán az alvázszám alapján megkereshetjük saját autónkat.

Amennyiben még az első tulajdonosai vagyunk az autónak – azaz mi vettük át a kereskedésből – úgy természetesen kapunk értesítőt, ha a kocsi is beleesik az érintettek körébe. Ha viszont használt autónk van, lépjünk kapcsolatba a hazai márkakereskedővel, vagy keressük fel weboldalát, és tájékozódjunk!

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Mutatjuk, mely országokba költözik a legtöbb magyar ember

Az egyik legnépszerűbb globális adatplatform, a Statista kimutatásai szerint az elmúlt évben a külföldre költözés főbb motivációi a jobb munkahely találása, a partner országában való új élet kezdése, valamint a továbbtanulási célok voltak. Mindezek mellett ugyanakkor kulcsszerepet játszott a célországtól remélt jobb életminőség, a személyes kihívások és komfortzóna feszegetések, a kaland- és felfedezésvágy. Sokakat pedig a klasszikus tiszta lappal kezdés vágya terelt egy idegen országba, emellett akadtak olyanok is, akik a nyugdíjas éveiket kívánták egy régen kiszemelt helyen tölteni. De vajon milyen szándékok állnak a magyar emberek külföldre költözésének hátterében?

Teljes a SopronFest programja

Mintegy 75 helyszínen csaknem háromszáz programmal várja a látogatókat a 2. SopronFest május 10. és 19. között. A pünkösdi hétvégére a Lővér kempingbe szervezett koncertek mellett a város számos pontján már napokkal korábban lesznek zenei, irodalmi, képzőművészeti és gasztronómiai események.

Hidegfront vet véget az áprilisi nyárnak

Hidegfront vet véget az áprilisi nyárnak: a jövő hét első napján még akár 31 Celsius-fok is lehet a Dél-Alföldön, majd beborul az ég, és többfelé kell esőre, akár zivatarra is készülni. A hét közepétől ugyan csökken a csapadékhajlam, de a hőmérséklet jelentősen visszaesik, a legmelegebb órákban mindössze 10-16 Celsius-fok várható, a hidegre hajlamos helyeken pedig visszatérhet a gyenge hajnali fagy. A szél sokfelé lesz erős.