2015.03.13. 16:20:00 20941 468

Érdekességek az illatos ibolyáról – ezért gyűjtsd két marokra!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az ibolya az egyik kedvenc virágom, kisgyerekkorom óta imádom. Nálunk minden tavasszal program volt az ibolyaszedés. Amint megláttuk, hogy az árokpart már foltokban kékes-lila, fogtuk a család apraja-nagyját és elindultunk az erdőbe. Rengeteg ibolyát szedtünk. Akkor még nem is tudtam, hogy illatán kívül az íze, és akár gyógyhatása miatt is érdemes gyűjteni.

Ibolya - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Ibolya

Egyszerűen bűbájos ez a virág és sokak szívének kedves. A violafélék népes csoportjába tartozó illatos ibolya Európa és Ázsia vidékein őshonos, de Észak-Amerikában is ismerik. Tudtad, hogy az ibolya illóolaj az egyik legdrágább az egész világon? Ez nem csoda, mivel rengeteg növényre van szükség a tiszta olaj előállításához.

Az ibolya, mint gyógynövény

Több mindenre használhatjuk. A népi gyógyászat szerint az ibolya enyhe hashajtó, jó köhögés csillapító és köptető, alkalmazható álmatlanságra, de fejfájás elleni teakeverékeknek is alkotóeleme, idegnyugtatóként is számon tartják.

Lehetőleg az erdőben gyűjtsük vagy olyan helyről, ahol tudjuk, hogy nem piszkítanak rá például a kutyák.

Ibolya szaporítása

Az illatos ibolya a virágzás után tőosztással és magról is szaporítható. A nyirkos, humuszban gazdag földet és a félárnyékos helyeket kedveli, ezért is az erdő a természetes lelőhelye, de az udvarra is telepíthető.

Az ibolya többféleképpen is felhasználható a konyhában

Az ibolyának szirma és levele is ehető, friss és szárított formában is készíthetsz belőle forrázatot vagy teát. Ezenkívül a következő finomságokat is elkészítheted belőle.

Kandírozott ibolya

A kinyílt virágokat leszedjük,s minél hamarabb dolgozzuk fel. Jól mossuk meg és szárítsuk meg kiterítve, Fél adag vízből és egy adag cukorból szirupot főzünk, de nem sokáig épp, csak amíg a cukor elolvad és egynemű lesz a folyadék. Az ibolyák szirmait kenjük be jó alaposan a cukorsziruppal egy tiszta ecset segítségével, majd forgassuk azonnal porcukorba. Jó alaposan, mindenhol fedje a cukor, de ne túl vastagon. Fektessük le őket egy nem ragadós felületre. lehet befőzőcelofán is. Hűvös, nem párás helyre tegyük száradni 3-4 órára. Zárható fémdobozban fél évig is eláll.

Ibolyabólé

Hozzávalók: jó két marék ibolyavirág, 3 evőkanál cukor, 1 l fehérbor. Keverjük össze az ibolyavirágokat egy kis tálban a cukorral és hagyjuk 10 percig állni. Adjuk hozzá a fehérborhoz és kb. 1 órán át hagyjuk összeérni az ízeket.

Pezsgővel megbolondítva élénkítő ital a tavaszi estéken.

IbolyacsokorIbolyacsokor

Ibolyaecet

Hozzávalók: 1 marék ibolyavirág,0.5 l fehérborecet. Öntsük le a virágokat az ecettel és hűvös helyen hagyjuk állni 2-3 hétig. szűrjük le és töltsük szép formájú üvegbe. Az ibolyaecetet fél éven belül használjuk fel, mert elveszti finom aromáját. Ajándéknak se rossz.

Ibolyaszörp

Hozzávalók: két pohár virág, 4 pohár víz,2 db citrom, 1 kg cukor. A két pohár virágra öntsünk nagyjából 4 pohár vizet és forraljuk fel. Csavarjuk bele két citrom levét és oldjunk fel benne 1 kg cukrot. Merülő mixerrel pépesítsük a virágokat majd szűrjük le. Még egyszer felforraljuk, főzzük addig, amíg besűrűsödik és tegyük tiszta üvegekbe. 

A receptek és elkészítési módok forrása: http://selectfood.blogspot.com/2010/04/viragbol-sokmindent-1-kiserleti-alany.html

Forrás: wikipedia.org, terebes.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...