2015.04.01. 08:51:13 4072 107

Ennek nemcsak a fele (áprilisi) tréfa
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A tavasz, és talán az év legszeszélyesebb hónapjához érkezvén a mai napon - április 1., vagyis Bolondok napja - szabad, sőt, szinte kötelező a bolondozás, egymás megviccelése. De honnan ered ez a szokás?

Bolondok napja - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Bolondok napja

Habár akad, aki a sokak által kötelezőnek, erőltetettnek titulált szilveszteri vidámkodáshoz hasonlítja e napot, szinte senki nem tud ellenállni egy-egy „Kikötődött a cipőfűződ!” jellegű megnyilvánulásnak. Talán nem meglepő, hogy némi összefüggés is van a két ünnep közt.

Eredete vitatott, egyesek szerint kelta népszokás volt, más források viszont IX. Károly francia király egyik rendeletéhez kötik, miszerint az 1564-es esztendőtől az újév első napja a korábbi április 1. helyett január 1. lett. Ezzel együtt az újévi ajándékozás is áprilisról januárra tevődött át. A régi évkezdet viszont korántsem került a feledés homályába, sokan a tavaszi hónap kezdetén is köszöntötték egymást valami aprósággal. Ezek az apróságok később aztán viccekké, tréfás meglepetésekké alakultak, hiszen a hamis évkezdés csakis bolondozással ünnepelhető.

De ki is az az „Aprilfool”?

Ha nem vigyázol, és bedőlsz egy-egy áprilisi tréfának, akár Te is! Az angol „Aprilfool”, a francia „poisson d'avril”, a német „Aprilsnarr” vagy az olasz „Calandrino”, magyarul április bolondja a népszokás szerint az a személy, akit ezen a jeles ünnepen sikerül megviccelni. Így járhatott az a gyerek is, akit elküldtek a boltba szúnyogzsírért, esernyőmagért, trombitahúrért, esetleg hegedűbillentyűért…:)

Mert a bolondozás nem a lélek megrontója, sőt!

Habár a hazugságot a társadalom nagy része elítéli, valljuk be, nap mint nap mi is beleesünk ebbe a hibába: füllentünk, hol csak udvariasságból, kicsit megváltoztatjuk a valóságot, hogy elkerüljünk egy-egy kellemetlen szituációt, esetleg dorgálást. Egyszóval, mentjük a bőrünket. Persze, az apró, vagy nagyobbacska hazugság okozta lelkiismeret-furdalás megmarad. „Holnaptól másként lesz!”-ígérgetjük magunknak, aztán persze… A mai nap viszont azért is „jeles”, mert büntetlenül, lelki kínlódás nélkül vezethetünk félre, tréfálhatunk meg, győzhetünk meg nem épp az igazságról másokat.

Tehát figyeljen mindenki, mert néha jó és a mai nap lehet is a másikon „legálisan” derülni-viszont ezt a szomszédod/kollégád/főnököd/kedvesed stb. is tudja! :)

Ha szeretnél kipróbálni valami elvetemült turpisságot, ajánljuk ezt a cikket: Az elvetemült szülők napja: április 1.

Forrás: wikipedia.org, makvirag.extra.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...