2014.05.01. 08:00:00 5249 30

Éljen Május 1-je! De miért is?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Idén leginkább azért, mert hosszú hétvégével örvendeztet meg minket. Úgy általában azért, mert aznap nem kell dolgozni, mehet a henyélés, meg a ringlispíl, a vattacukor és a szivárványos nyalóka. Meg, mert „Kaptam májusfát!”. Mert süt a nap és (ha tényleg süt) nyitnak a strandok, mindjárt itt a nyár. De főleg azért, mert mindenkinek van egy kedves emléke, ami május első napjához köthető.

Májusfa | Fotó: orszagalbum.hu - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Májusfa | Fotó: orszagalbum.hu

Kezdetben volt a májusfa

A május 1-jéhez magyar nyelvterületen elsőként egy romantikusnak és mókásnak nevezhető szokás, a májusfa (kivágott sudár, kérgétől megtisztított, tetején lombos fa, vagy virágzó, zöld ágak, gallyak) állítása volt köthető. Romantikus, hiszen általában a szerelmes legények „tették” kiválasztottuk háza elé. Mókás, hiszen a májusfának valót az ifjú a barátaival együtt kereste meg, amely – mint tudjuk – nehéz feladat, száraz torokkal nem kivitelezhető.

A májusfát és a zöld ágakat a termékenység, a tavasz, a természet megújulásának szimbólumaként is számon tartották. Keresztény eredete a következő: Szent Fülöphöz és Szent Jakabhoz térítő útjuk során szegődött egy szűz hajadon, Valburga, kinek tevékenységét a pogányok rossz szemmel nézték. Hogy elűzze a gúnyolódókat, vándorbotját a földbe szúrta, eléje térdelt és imádkozott. A bot pedig néhány óra múlva kizöldült.

Nyolc óra munka, nyolc óra pihenés, nyolc óra szórakozás

No, ezt a XIX. századi Nagy-Britanniában és gyarmatain sem így gondolták, hiszen nem volt ritka a 10, sőt 16 órás műszak sem. 1817-ben Robert Owen, gyártulajdonos tette közzé ezzel kapcsolatosan a munkások követeléseit, ám ennek akkor még nem volt foganatja. 30 évvel később jutottak el odáig, hogy a nők és a gyerekek munkaidejét 10 órában maximalizálták, majd 1856. április 21-éig újra semmi. Ekkor az auszráliai Melbourne-ben munkások menete indult az Egyetemtől a Parlamentig a 8 órás munkaidőt követelve - ők sikerrel jártak. 1886. május 1-jén chicagói munkás szakszervezetek szintén ezért szerveztek felvonulást, mely május 4-én véres összecsapásba torkollott.

Alig 3 évvel ezután, a párizsi II. Internacionálé döntése szerint a 4. évfordulón (1890. május 1.) minden szakszervezet és munkásszerveződés vonuljon föl a 8 órás munkaidőért, vagy szolidaritásból. Rá 2 évre május 1. az USA-ban is a „munkásosztály nemzetközi összefogásának harcos ünnepe” lett, majd 1904-től, az amszterdami kongresszust követően "a Föld összes országában kötelező minden munkás-proletár szervezetnek május elsején felfüggeszteni a munkát mindenhol..."

A munkások ünnepe, később a munka ünnepe (jobban passzolva az akkori rezsimhez) szép lassan nemzetközivé lett, először a Szovjetunióban, majd a keleti blokk országaiban terjedt el. Magyarországon már 1890-től létezik e jeles nap.

Sör és virsli

A párt által ellenőrzött szórakozási lehetőségnek, a Majálisoknak elengedhetetlen kelléke volt a sör meg a virsli. Sör, mert a bor a parasztoké, földművelőké volt. A „folyékony kenyér” viszont, a virslivel együtt az iparban dolgozó munkásoké, akik azt megteremtik, vagyis előállítják. Sőt, a sör a két világháború között a tehetős rétegek itala volt, majd később, pártráhatásra, az alacsonyabb társadalmi osztályok is hozzájutottak - a sárga nedű mellett így mindenki egy kicsit úrnak érezhette magát. A virsli pedig tökéletes volt a nagy mennyiségben való előállításra, terítésre és fogyasztásra. „Sört és virslit!”-a „Kenyeret és cirkuszt!” után szabadon.

Manapság a majális…

Napjainkban ennek nyoma sincs, habár az ország majd’ minden kis és nagyvárosában rendeznek fesztivált május 1-jén, de ezek már nem a virsliről, a sörről, meg az ellenőrzésről szólnak, hanem a sajtról és a túróról (Gyomaendrőd), a pálinkáról és mangalicáról (Zalaegerszeg), a boldog békeidőkről (Hévíz), másutt pedig a borról (Villány vagy éppen Badacsony). De mindenekelőtt a hosszúúúú héétvégéérőől!

Május elsejei programajánlók itt és itt, kapcsolódó cikkeink alább.

Jó pihenést kívánunk mindenkinek!

Forrás: origo.hu, wikipédia

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Mutatjuk, mely országokba költözik a legtöbb magyar ember

Az egyik legnépszerűbb globális adatplatform, a Statista kimutatásai szerint az elmúlt évben a külföldre költözés főbb motivációi a jobb munkahely találása, a partner országában való új élet kezdése, valamint a továbbtanulási célok voltak. Mindezek mellett ugyanakkor kulcsszerepet játszott a célországtól remélt jobb életminőség, a személyes kihívások és komfortzóna feszegetések, a kaland- és felfedezésvágy. Sokakat pedig a klasszikus tiszta lappal kezdés vágya terelt egy idegen országba, emellett akadtak olyanok is, akik a nyugdíjas éveiket kívánták egy régen kiszemelt helyen tölteni. De vajon milyen szándékok állnak a magyar emberek külföldre költözésének hátterében?

Mióta ünnepeljük a születésnapokat?

A modern társadalomban teljesen szokványos személyes ünneppé lett születésnapokat a történelem előtti civilizációkban kizárólag a kiváltságosok tarthatták meg. A születésnapi rituálék ugyanis csak az uralkodók és nemesek számára fenntartott eseményekként voltak számon tartva. Eredetileg leginkább az élet körforgására emlékeztető jelentését tartották számon. Több kultúrában pedig a közösség összetartozásának szimbólumaként szerepelt, amikor az egyén – mint a csoport fontos tagja – érdemeit, közösségben betöltött szerepét ugyancsak értékelték. Ezek a visszajelzések idővel a családi és szociális ceremóniák szerves részévé váltak, amikor az ünnepelt pozitív visszajelzéseket kaphatott magáról.

Kapj fel valamit! –Ötletek rohanós reggelekre

A reggeli készülődés, elindulás nálunk bizony nem tartozik a nap legcsodásabb részei közé, úgyhogy igyekszem minden esetben alaposan előkészülni előző este, hogy reggel minél kevesebb legyen a stressz. Persze, általában az én szettem előkészítése marad el.