2014.07.24. 09:26:23 8287 17

Éljen a strand! Vagy mégsem? - Tippek az égető, viszkető problémák ellen
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Tagadhatatlan, hogy a nyári meleg elől legszívesebben a vízpartra menekülünk. Így a legelviselhetőbbek a tikkasztóbb napok, hiszen a hűsítő hullámok minden gond és probléma nélkül frissítik szervezetünket. De valóban semmi baj nem érhet minket, vagy családunkat a parton? Sajnos, láthatatlan rosszakaróink, a baktériumok, gombák itt is lesben állnak, és ha nem figyelünk kellőképpen, otthon nem várt kellemetlenségekkel találjuk szemben magunkat.

Lábgomba? - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Lábgomba?

Ami lábról lábra jár

Na, az a gomba! Zuhanyzókban, öltözőkben, az állandóan nedves talajon, medencepartokon, ahol sok jó ember, kis helyen, mezítláb is elfér, bizony nincs nehéz dolga ezeknek a „lényeknek”. Legkorábban a lábujjak között jelenik meg, ahol is hámlik, nedvezik és piros színben játszik a bőr. Ha nincs időben és megfelelően kikezelve, hamar átterjedhet a körömre is, mely megvastagszik, elszíneződik a fertőzés miatt. De lábunk mellett jó, ha hajlatainkra is odafigyelünk, hiszen hónaljban, combtőnél, térdnél, a mell alatti részen a vizes fürdőruha, fürdőnadrág, a fokozottabb izzadás állandó táptalajt biztosít a kórokozók számára.

Így előzd meg

Minden fürdőzés után törölközz meg alaposan, a lábujjak közti területre is nyújts kellő figyelmet.

Cseréld le a vizes fürdőruhát szárazra.

Ha már strandpapucs, akkor viseld is ott!

Ha rendelkezésre áll ilyen a strandon, használd a lábfertőtlenítő permetet, de legalább a kinti zuhanyzót.

Nyáron kerüljük a zárt cipőket, nem véletlenül találták ki a szandált. :) Ha mégis zárt cipőt választasz, húzz pamut zoknit.

Kerüld el a felfázást!

Szorosan kapcsolódik a fent már írt „vizes fürdőruha” témaköréhez. A baktérium okozta, gyakori vizelési ingert, fájdalmas vizelést kiváltó, égő, viszkető tünetekkel járó felfázás, húgyhólyaggyulladás leginkább a kisgyerekeket és a nőket érinti, de férfiak is jól teszik, ha odafigyelnek magukra!

Náluk a kezelés nélkül hagyott „bajság” a prosztata megnagyobbodásához, illetve húgycsőszűkülethez vezethet, míg a hölgyeknél egyéb nőgyógyászati problémákat okozhat. Általában antibiotikumos kezeléssel orvosolható a vész, annak hosszúsága általában az eset súlyosságától függ.

Így előzd meg:

Az alapos törölközés, zuhanyzás, fürdőzés után, a vizes fürdőruha cseréje szárazra itt is jó szolgálatot tehet.

Kerüld a vizes homokban, nedves pléden, törölközőn, vászonszéken való ücsörgést!

Igyál sok folyadékot, lehetőség szerint „bubimentes” vizet, hogy ezzel is átmosd a húgyhólyagot, így a baktériumok nehezebben tudnak ott megtelepedni.

Ne tartsd vissza! Vagyis ne rontsd a helyzetet azzal, hogy visszatartod a vizeletet! Ha menni kell, hát menni kell.

Ne könnyezd meg!

A strandolás családdal, barátokkal üdítő, kellemes, sokszor feledhetetlen élmény, ám sokszor előfordul, hogy utána nem a meghatottságtól könnyezünk. Nem olyan gyakori, mint a fenti problémák, de a vírusos eredetű kötőhártya-gyulladás is könnyen lecsap. Ilyenkor a kivörösödött, viszkető szem gyakran könnyezik, esetleg váladékozik. Kialakulásának oka lehet a medence klóros vize, vagy az erős UV sugárzás.

Ezt tedd ellene

Vagyis inkább ne tedd! Szóval, ne nyúlj a szemedbe, szemed környékére, ha pancsolás után, de kézmosás előtt vagy. És viselj jó minőségű, UV-szűrős napszemüveget.

Női bajok strand után

Lányok a partonLányok a parton

Habár nem árt, ha a család összes tagja odafigyel magára, azért ismerjük el, nyári időszakban leginkább a nőgyógyászati rendelők várótermeiben időző hölgyek száma emelkedik meg. Sajnos, a nőket érintő gombás és egyéb, bakteriális eredetű hüvelyi fertőzések „begyűjtésére” a strandok (főként a meleg vizes medencékkel is rendelkezők), a közös zuhanyzók, fürdőzőhelyeken lévő mellékhelyiségek a legalkalmasabbak. Ekkor még fontosabb, hogy odafigyeljünk személyes higiéniánkra.

Amivel még tehetünk a baj ellen

Közös használatú WC-ben ne üljünk rá a deszkára. Éljen az akrobatika!

A fürdőzés előtti, utáni zuhanyzás, törölközés és a fürdőruha csere itt is segíthet.

Minden WC használat előtt és után is alaposan mossunk kezet!

A műszálas, vastag fürdőruhákat inkább hanyagoljuk.

Menstruáció idején válasszunk más programot a strand helyett.

Forrás: Ritmus magazin, II. évfolyam 7. szám, hazipatika.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...