2016.06.28. 08:40:26 10591 299

Elhunyt Bud Spencer, mindannyiunk Piedonéje!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Nyolcvanhat éves korában meghalt Bud Spencer, eredeti nevén Carlo Pedersoli. Színész volt, vízilabdázó, úszó és pilóta egy személyben.

Bud Spencer | fotó: wikipedia.org - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Bud Spencer | fotó: wikipedia.org

Terence Hillel az oldalán valamennyi filmben mindenkit hülyére vert. Így ismertük meg mi magyarok is, csak később derült ki róla, hogy ő volt az első olasz úszó, aki egy perc alatt úszta a 100 métert.

Pedersoli 1929. október 31-én született Nápolyban. Először vegyésznek tanult, de abbahagyta, mert a családjával Brazíliába költöztek. De hamar visszatért Olaszországba aktív sportolóként.

A filmipar hamar felfedezte magának. Miután aláírta első hollywoodi szerződését 1967-ben, visszavonult az aktív sportolástól, utolsó vízilabda-mérkőzését a Kárpáti Györgyés Gyarmati Dezső fémjelezte magyar válogatott ellen vívta. Kárpáti György így emlékszik a meccsre:

„Pedersoli, aki jóképű, magas, karcsú, széles vállú srác volt, miután megkapta amerikai filmszerződését, Budapesten játszott utoljára az olasz válogatott tagjaként. A vízilabda nem a szelídségéről ismert sportág, könnyen el lehet veszíteni néhány fogat, a felrepedt szemöldök látványa pedig egészen megszokott dolog. A színészpalánta ezért kéréssel fordult a magyar csapat tagjaihoz, az arca épségének megóvását szerette volna elérni. A mieink könyörületesek voltak az ellenfél játékosához, megígérték neki, hogy nem bántják, ha a meccset követő vacsorán elénekel nekik egy dalt. A mérkőzés egyetlen lidérces álom volt szegény Pedersoli számára. A magyarok körbeadogatták egymás között, mind a hat mezőnyjátékos elszórakozhatott vele. Az illetőnek a labdával tulajdonképpen nem kellett törődnie, minden figyelmét az olasz fogsorára összpontosíthatta. Pedersoli halálra vált arccal kapkodta a fejét a horgok és felütések elől. Az öklök és könyökök azonban szerencsére mindannyiszor időben megálltak, nem okoztak sérülést. A magyar válogatott végül 7:3-ra nyert, és a győzelmi banketten behajtotta az ígért dalt a később Bud Spencer néven híressé lett főhősünktől.”

BUD, MINT BUDWEISER, SPENCER, MINT SPENCER TRACY

Ebben az évben született meg a karaktere is, Bud Spencer. Bud a Budweiser, azaz kedvenc söre, és Spencer kedvenc színésze, Spencer Tracy után. És ez az az év, amikor Terence Hill-lel (eredeti nevén Mario Girotti) először játszottak együtt. Korábban is előfordultak a Hannibal című filmben, de ott nem volt közös jelenetük.

Mindenesetre 1967 és 1985 között 16 filmet forgattak közösen. Plusz egy ráadást, 1994-ben, amit maga Terence Hill rendezett Bunyó karácsonyig címmel.

A Bud Spencer-filmek Magyarországon is rendkívül népszerűek voltak és talán azok ma is. Nálunk Bujtor István szinkronhangjával volt a legkedvetebb, aki maga is megpróbálta utánozni a Bud Spencer-filmeket (Pogány Madonna, és társai…)

Bud Spencernek persze nem kellett ahhoz Terence Hill, hogy sikerét fenntartsa. Gondoljunk a Piedone-sorozat Rizzo felügyelőjére.

SOSEM BÁNT MEG SEMMIT

A sikerhez Bud Spencernek később még csak a filmre sem volt szüksége. Sok vállalkozásba belekezdett, még saját légitársaságot is alapított. Egy éve egy interjúban elmondta, hogy Berlusconival akkor lettek haverok, mielőtt politikus lett volna, de nem bánta meg, hogy beállt a zászlaja alá: "Sosem bánok meg semmit, amit teszek az életemben. Berlusconival már azelőtt barátok voltunk, hogy politikus lett, és támogattam a tervét, mely szerint megváltoztatja, modernizálja Olaszországot, ám én kétségtelenül túl naiv vagyok a politikához."

A magyar közönség erős ragaszkodásáról tudott és meghatónak tartotta. Három gyermeke gyakran látogatta, Terence Hill és felesége pedig pár héttel korábban ebédelt nála, amikor az interjút adta. Ez 2014-ben volt.

2013-ban az interneten már halálhírét keltették. Most sajnos végleg elment. A hírt a Pedersoli család tette közzé Bud Spencer hivatalos Facebook-oldalán.

Forrás: vs.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...