2015.09.12. 08:32:26 11296 295

Élet a bor előtt – Egy kis MUSTra
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Ha szőlő és must, akkor egyértelműen a gyerekkori, nagy családi szüretek ugranak be. Szerettük, mert nekünk, gyerekeknek arra a pár napra megint szünidő volt és játék, finomakat ettük és finomakat ittunk. Utóbbit főként must formájában. És nem is tudtuk, milyen jót teszünk ezzel!

Must - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Must

Hogy miért érdemes szőlőt szemezgetni így ősz elején (és még később is, ha mód van rá), arról már ejtettünk jó néhány szót. És igen, érdemes bort is inni (természetesen, bizonyos kor felett, és a mennyiség helyett a minőséget tartva szem előtt). Éshát a szőlőmagról, a belőle készült olajról és/vagy őrleményről sem szabad megfeledkeznünk. De mi történik a szőlővel, amikor még nem bor? És miért jó ez nekünk? És mikor? Hát must!:-)

Rövid „szőlőtan”

Hogy miért olyan jó mustot inni, először is tudnunk kell, melyek a szőlő pozitív tulajdonságai. Fontos információ például, hogy az emberi szervezet számára a héj és a hús tartalmazza a közvetlenül hasznosítható anyagokat.

És hogy lesz a must?

A szőlőszemek sajtolásakor keletkező folyadék lesz a must, mely zavaros színe, édes íze miatt semmivel sem összekeverhető. Ha a must a héjon keresztül erjed, úgy a bor alapanyaga és a bor is tartalmazni fogja a héjban és a gyümölcshúsban található rengeteg tápanyagot.

És amiért érdemes mustot fogyasztani

Ha így ősszel napi 1-2 pohár édes nedűt legurítunk, máris sokat tettünk egészségünkért.

Mert a must…

… vitaminokban gazdag, olyanokban, mint a B6-, C- és E-vitamin, melyek közül mindegyik fontos egészségünk megőrzése érdekében. Ezen kívül tartalmaz még karotint, vagyis az A-vitamin provitaminját, mely szemünk egészségének megőrzésében segíthet. Továbbá a betegségből lábadozók életében is fontos, hiszen segíti a nyavalyából való hamarabbi kilábalást, frissíti bőrünket, serkenti a növekedést. A must erényeit tovább növeli B1- és B2-vitamin tartalma, mely segít, hogy bőrünk még puhább, szellemi teljesítőképességünk még jobb, idegrendszerünk pedig kevésbé fáradt legyen.

… antioxidáns tartalmának köszönhetően segít felvenni a harcot a szabad gyökök ellen. Ennek köszönhetően könnyebben ellenállunk a keringési zavart okozó nyavalyáknak, esetleg a rákos megbetegedéseknek.

… olyan ásványi anyagokat tartalmaz, mint „elődje”, a szőlő: magnéziumot, foszfort, káliumot, kalciumot, vasat, jódot, mangánt. Illetve cinket, mely a sebek gyógyulására és a koleszterinszintre is pozitív hatással van. Sőt, a cink mellett a szelén az, ami puhítja és táplálja a bőrt. Fontos tudni, hogy az ásványi anyagok mennyisége a borrá válás alatt folyamatosan csökken.

… és annak hatóanyagai segítik, illetve fokozzák az epe működését. Ezen felül megakadályozzák az epekő kialakulását, továbbá a húgyhólyag gyulladásával, kövesedésével is felveszik a harcot.

… az aranyérre is orvosság lehet.

… segíti az emésztést, de erről általában mindenkinek vannak emlékei.:-) Ez főként a rostanyagoknak köszönhetően van így. A mustban lévő pektin és cellulóz növeli a teltségérzetet, a belek intenzívebben mozognak, illetve megnövekszik azok tartalma. Ám ezen hatása miatt legyen elég maximum napi 1-2 pohárka belőle, különben bajok lehetnek…:-)

… hasznos segítség lehet fogyókúra esetén, hiszen méregtelenítő hatással is bír.

Fogyaszd ősszel!

És télen is! Fagyasztással, dunsztolással tartósítható az őszi nedű, hogy télen is felidézhessük a szüreti emlékeket.

Forrás: vinoport.hu, bien.hu, patikamagazin.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...