2016.12.30. 08:35:01 13827 365

Együtt egészségesebb! Ételek, amiket érdemes egyszerre fogyasztani
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Biztosan hallottál már arról, hogy egyes tápanyagok jobban felszívódnak más tápanyagokkal, vitaminokkal együtt. Például a vas C-vitamin jelenlétében jobban felszívódik, ám a magnézium vagy a kalcium gátolja a hasznosulását. Abban egyet érthetünk, hogy a legjobb, ha az étkezés során kerülnek a létfontosságú vitaminok a szervezetbe, de hogyan maximalizálhatjuk a hatást?

spenót, citrom, lazac - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com spenót, citrom, lazac

Például úgy, hogy bizonyos ételeket, ha tehetjük, mindig együtt fogyasztunk. Ezzel az apró tippel tényleg a lehető legtöbbet tesszük azért, hogy szervezetünket ellássuk a megfelelő vitaminokkal és ásványi anyagokkal.

1. Joghurt és banán

A joghurtban található fehérje és a banánban fellelhető kálium nagyon jó párosítás, főleg, ha egy olyan fehérjedús fajtát választunk joghurtból, mint a görög joghurt. Reggelire vagy edzés után is ideális, mivel energiával lát el, és segít a revitalizálásban. Ez jó hír nekem, mivel szívesen eszem enyhén összetört banánkarikákat natúr joghurttal leöntve reggelire. Finom és egészséges, próbáljátok ki bátran!

2. Tojás és zöldségek

A tojás segít a zöldségekben lévő fontos antioxidánsok, a karotinoidok jobb felszívódását. Idetartozik például a béta-karotin, az alfa-karotin, a likopin, a lutein és a zeaxantin, melyek sejtvédő hatással bírnak. Különösen a paradicsom, a sárgarépa, a spenót és a tojás együttes fogyasztása javasolt.

3. Paradicsom és brokkoli

A két zöldség külön-külön is fantasztikus tápértékkel bír, ha együtt fogyasztjuk őket, akkor pedig egy olyan kombinációt kapunk, amiben szinte minden fontos tápanyag és vitamin megtalálható, ráadásul nagyon jól felszívódó formában.

4. Salátafélék és olívaolaj

Szerencsére az olívaolajos öntetekkel ez a kombináció gyakran megvalósul. A sötétzöld salátafélékben megtalálható K-vitamin az olívaolaj jelenlétében sokkal jobban felszívódik, mivel egy zsírban oldódó vitamin. A K-vitamin egyébként a véralvadásban és a csontok védelmében játszik fontos szerepet.

5. Spenót és narancs

A vashiány egy nagyon gyakori állapot, különösen a nőknél. Mint ahogy a címben is említettük, a vas jobban felszívódik C-vitamin jelenlétében, így egy olyan szép színes saláta, mint a bébispenót és narancs, kiváló választás. Nyáron kipróbálhatjuk eperrel is! A brokkoli a paprikával, a csicseriborsó a paradicsommal szintén jó kombináció, ha a vashiányt és az ezzel járó kellemetlen tüneteket (fáradtság, izomgyengeség, hajhullás).

Forrás: everydayhealth.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Ezeket az illóolajokat használhatod szorongás ellen

A szorongás a világ leggyakrabban tapasztalt mentális zavarai közé sorolható, mely világszerte több száz millió embert érint. Nem titok, hogy a szorongás tünetei már nem csupán a felnőtt korosztály esetében jelentkeznek, hanem a gyermekek és a serdülőkorban lévő fiatalok körében is. Amennyiben az aggodalom, a feszültség, a félelem- és tehetetlenségérzés intenzívvé és túlzottá válik, nagymértékben hat a viselkedésre, a közérzetre, valamint a kognitív képességekre – pl. gondolkodás, figyelem, emlékezés stb. – egyaránt. Szerencsére ma már a szorongás kezelésére számos természetes megoldás közül lehet választani.

„Szabad szappanozni…” – Erre használd a szappant a kézmosáson kívül!

Lehet szögletes, kerek, kicsi, vagy nagy, boltban vásárolt, kézműves, vagy akár házilag, általad készített. Az illatát nézve pedig a variációk száma végtelen. Naná, hogy a szappanról van szó, ami nem csak bőrünk ápolására szolgál, hanem a háztartás, otthonunk számos pontján bevethető még!

Szépítsd a kerted, töltsd fel a lelked

A kert és a kertészkedés fizikai és mentális egészségre gyakorolt számos pozitív hatásáról már többször értesülhettünk. Van azonban a kertekben valami misztikus szépség, valami őserő, amelynek mi magunk is alkotóivá, formálóivá válhatunk. Hihetetlen élmény gyönyörködni a munkánk szó szerinti és átvitt értelmű gyümölcsében és pompájában, elégedetten és elérzékenyülten mustrálni a kertünkbe varázsolt parányi paradicsomi hely folyamatosan megújuló szépségét.