2015.04.15. 12:00:00 10536 200

Egyediség és szárd tradíciók: Miért utazzunk Szardíniára?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Szardínia inkább a nyugalmasabb nyaralásokra vágyóknak és gyermekes családoknak való. Bár vannak a nagyobb településeken szórakozóhelyek, Szardíniából nem csináltak olyan buliszigetet, mint amilyen Ibiza vagy bizonyos mértékben Mallorca és Rimini. Kicsit nyers, markáns, egyedi desztináció, egyszer mindenképpen érdemes meglátogatni.

Szardínia - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Szardínia

Szardíniai nyaralás - dióhéjban

Az olasz szárazföld nyugati partvidékétől 187 kilométer távolságban, a sziget észak-déli kiterjedése 206 kilométer, Szicília után a Földközi-tenger legnagyobb szigete, 24090 négyzetkilométer a mérete.

Az út repülővel Bécsből 1 óra 40 perc (2015. június közepétől Budapestről Algheroba Wizzairrel), gépkocsival Budapest Civitavecchia 1190 kilométeres országúti távolság plusz a kompolás nappal 5 óra, éjszaka 8 óra, azután persze Olbiából a kiválasztott helyre eljutás.

Olaszországban itt vannak a legszebb és legtisztább strandok, a tengervíz színe csodálatos, a hőmérséklete bizony nem meleg. Csak június közepétől október közepéig van 20 fok feletti átlagos vízhőmérséklet, igazán kellemesen meleg általában csak augusztusban a tenger. Hosszas pancsolásra langyos tengervízben nem érdemes számítani július előtt és szeptember után.

A Tripadvisor 2013-ban ranglistát tett közzé Európa 10 legjobb strandjáról és a 8. helyezett a Stintono-i La Pelosa. Ugyanezen ranglista szerint a La Pelosa az olaszok körében a második legkedveltebb strand.

Időjárás - Mikor menjünk?

Szardínia meglátogatására a legjobb időzítés a korai és a késő nyár, hónapokra pontosítva: május, június és szeptember. Ilyenkor olcsóbbak a szálláshelyek is. A július és főleg az augusztus (európai iskolai szünet ideje) telt házat jelent a szigeten, sok helyen tömegnyomorral, magas szállodai árakkal, zsúfolt strandokkal, és megterhelő hőséggel.

9 dolog, ami tetszett Szardínián

  1. Elképesztően szép öblök, tengervíz
  2. Sajátos, érdekes tájképek, érintetlen természet, bukolikus falusi miliő
  3. Finom, markáns ízekkel teli helyi specialitások, pl. a porcheddu (nyárson sült süldő) vagy a Culurgiones (ravioli jellegű, sajttal töltött tészta)
  4. Az északkeleti sarkon, Costa Smeralda (Smaragd part) eleganciája, tündöklő szépsége
  5. A vidéki szárd emberek szikársága, különlegessége
  6. A misztikus megalitikus építmények, a nurágik, és a velük kapcsolatos találgatások izgalmassága
  7. Villasimius viszonylagos nyugalma
  8. A tengervíz áttetszősége a Chia strandnál, vagy La Pelosa strandja Stintino város közelében
  9. Alghero és a kisebb Bosa, valamint Castelsardo az aranyos középkori falu

7 dolog, ami nem tetszett Szardínián

  1. Az augusztusi turistatömeg
  2. Elég vacak tömegközlekedés
  3. A felkapott helyeken az eszement árak
  4. A parkolási problémák a városokban, az utakon a hirtelen keresztbe futó vad- vagy haszonállatok, a hajtű kanyarok, a helyiek nagyon vadul vezetnek
  5. A szél ereje
  6. A helyiek nem nagyon tudnak angolul
  7. A Costa Smeraldán a rongyrázás, a sznobság, a sok mesterkéltség

Odautazás

Repülővel:

A Wizzair 2015. június 15-től közvetlen járatot indít Budapestről a szardíniai Algheroba. Hétfőn és pénteken közlekednek a járatok Airbus, A320-as gépekkel. Bécsből közvetlenül lehet repülni a szigetre, mégpedig Olbiába: Air Berlin/Niki.Repülési idő: 1 óra 40 perc.

Komppal:

a legrövidebb kompozási lehetőség Civitavecchia és Olbia között van, nappal 5 óra, éjszaka 8 óra.

Strandok

Sokak szerint a mediterrán térségben itt vannak a legszebb strandok. A Costa Smeralda, a Li Coggi beach, Cala Gonone gyakran szerepel a világ legszebb strandjait rangsoroló top listákon. A legszebb strandok minden kétséget kizáróan a keleti partszakaszon vannak. Pl. a Cala Luna, az említett Cala Gonone, Cala Sisine és az Orosei-öböl.

A déli parton is találhatók szép strandok, mint amilyen a finom homokos, türkizkék, kicsit hullámos vizű Chia. Előfordulhat, hogy az ember néptelen strandot talál. Ugyancsak látványos a Costa Rei-i partvidék, főleg amikor az ember a parti úton közlekedik. Bármelyik öböl megérdemli a meglátogatását. Oristano-tól délre, kb. hatvan kilométerre, a menő turista útról, a Costa Verdéről lehúzódva csodás strandterületeket lehet találni dűnés tájakkal.

Nem árt előre tudni, hogy a szigeten sok strandon nincs vécé és zuhanyozási lehetőség, legfeljebb egy közeli vendéglátóhelyen lehet a sürgős dolgokat elintézni. Szörfölés szempontjából a szelesebb nyugati partokhoz közel nyílt vizek a megfelelőbbek. Búvárkodás szempontjából Szardínia nem nagy szám.

A szigeten hivatalosan tilos a nudista strandolás, de azért csinálják elhagyatottabb helyeken. A monokini viszont elterjedt és tolerált, de csakis a strandokon és a szállodák területén belül.

Nyelvi érdekességek

24.090 négyzetkilométeres területével a Földközi-tenger második legnagyobb szigete. Az Olaszország részét képező sziget a Franciaországhoz tartozó Korzikától délre fekszik. Szardínia Olaszországon belül egy autonóm régió, Cagliari régiós fővárossal. Szardínia szárd nyelven többféleképpen is írható: Sardigna, Sardinna vagy Sardinnia. A szigeten beszélik az olaszt és a szárdot is. A szárd az újlatin nyelvcsaládhoz tartozik, de vannak szókincsében homályos eredetű föníciai és etruszk jövevényszavak is. A hivatalos nyelv az olasz, és a városokban is azt beszélik, vidéken, a falvakban sokan beszélik a szárd nyelvet. Északon, Sassari és Gallura városokban a korzikai nyelv egy változatát is beszélik. Alghero városban pedig a katalán egy középkori dialektusát is beszélik.

Forrás: utikritika.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Franciaországban egyre több a száz év feletti ember

Egyre több száz év feletti ember él Franciaországban, és megjelent egy új korcsoport, a "szuperszázasoké", amelybe azok tartoznak, aki 110 év felettiek - derül ki a francia Demográfiai Tanulmányok Nemzeti Intézetének (INED) egy szerdán közzétett tanulmányából.

A férfiak vagy nők barátsága tart tovább?

Fordíthatjuk tekintetünket a világ bármely részére, mindenhol meggyőződhetünk „az ember társas lény” örökigazságáról. Egymagában a teremtés koronájaként méltatott emberi lény gyenge, örökös célpontja a veszélynek, fenyegetettségnek. Ezért emberi kapcsolatok és együttműködések bázisára épülő társadalmat rendezett maga köré, melyben megosztotta a tevékenységeket, szorosabbra fűzte az ember-ember köteléket. Mindeközben észlelte, hogy bizonyos kapcsolattípusokért érdemes többet munkálkodni, azok minőségét folyamatosan növelni – leginkább a család, a rokonság, a partnerkapcsolat és a barátság tartozik ezek közé. Ez utóbbi kapcsolattípus kapcsán kérdésként merülhet fel, hogy vajon melyik nem képviselői képesek és készek hosszabb távú barátságok kialakítására és fenntartására?

Befejeztem, nem fejeztem? Tudj meg többet a Zeigarnik-hatásról

Ma milyen eddig még befejezetlenül várakozó teendők jutnak eszedbe? Ezzel szemben pedig hányszor fordul elő az, hogy olyan feladataidra gondolsz, amelyeknek a végére már sikerült pontot tenned? Mennyire érzel leküzdhetetlen késztetést arra, hogy tovább nézz egy függőben hagyott cselekményű sorozatot? Mindezek a kérdések szorosan összefüggnek a Zeigarnik-effektus néven futó jelenséggel. Hogy miről is van szó? Erre a kérdésre az alábbiakban keressük a választ.