2015.04.15. 12:00:00 10522 200

Egyediség és szárd tradíciók: Miért utazzunk Szardíniára?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Szardínia inkább a nyugalmasabb nyaralásokra vágyóknak és gyermekes családoknak való. Bár vannak a nagyobb településeken szórakozóhelyek, Szardíniából nem csináltak olyan buliszigetet, mint amilyen Ibiza vagy bizonyos mértékben Mallorca és Rimini. Kicsit nyers, markáns, egyedi desztináció, egyszer mindenképpen érdemes meglátogatni.

Szardínia - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Szardínia

Szardíniai nyaralás - dióhéjban

Az olasz szárazföld nyugati partvidékétől 187 kilométer távolságban, a sziget észak-déli kiterjedése 206 kilométer, Szicília után a Földközi-tenger legnagyobb szigete, 24090 négyzetkilométer a mérete.

Az út repülővel Bécsből 1 óra 40 perc (2015. június közepétől Budapestről Algheroba Wizzairrel), gépkocsival Budapest Civitavecchia 1190 kilométeres országúti távolság plusz a kompolás nappal 5 óra, éjszaka 8 óra, azután persze Olbiából a kiválasztott helyre eljutás.

Olaszországban itt vannak a legszebb és legtisztább strandok, a tengervíz színe csodálatos, a hőmérséklete bizony nem meleg. Csak június közepétől október közepéig van 20 fok feletti átlagos vízhőmérséklet, igazán kellemesen meleg általában csak augusztusban a tenger. Hosszas pancsolásra langyos tengervízben nem érdemes számítani július előtt és szeptember után.

A Tripadvisor 2013-ban ranglistát tett közzé Európa 10 legjobb strandjáról és a 8. helyezett a Stintono-i La Pelosa. Ugyanezen ranglista szerint a La Pelosa az olaszok körében a második legkedveltebb strand.

Időjárás - Mikor menjünk?

Szardínia meglátogatására a legjobb időzítés a korai és a késő nyár, hónapokra pontosítva: május, június és szeptember. Ilyenkor olcsóbbak a szálláshelyek is. A július és főleg az augusztus (európai iskolai szünet ideje) telt házat jelent a szigeten, sok helyen tömegnyomorral, magas szállodai árakkal, zsúfolt strandokkal, és megterhelő hőséggel.

9 dolog, ami tetszett Szardínián

  1. Elképesztően szép öblök, tengervíz
  2. Sajátos, érdekes tájképek, érintetlen természet, bukolikus falusi miliő
  3. Finom, markáns ízekkel teli helyi specialitások, pl. a porcheddu (nyárson sült süldő) vagy a Culurgiones (ravioli jellegű, sajttal töltött tészta)
  4. Az északkeleti sarkon, Costa Smeralda (Smaragd part) eleganciája, tündöklő szépsége
  5. A vidéki szárd emberek szikársága, különlegessége
  6. A misztikus megalitikus építmények, a nurágik, és a velük kapcsolatos találgatások izgalmassága
  7. Villasimius viszonylagos nyugalma
  8. A tengervíz áttetszősége a Chia strandnál, vagy La Pelosa strandja Stintino város közelében
  9. Alghero és a kisebb Bosa, valamint Castelsardo az aranyos középkori falu

7 dolog, ami nem tetszett Szardínián

  1. Az augusztusi turistatömeg
  2. Elég vacak tömegközlekedés
  3. A felkapott helyeken az eszement árak
  4. A parkolási problémák a városokban, az utakon a hirtelen keresztbe futó vad- vagy haszonállatok, a hajtű kanyarok, a helyiek nagyon vadul vezetnek
  5. A szél ereje
  6. A helyiek nem nagyon tudnak angolul
  7. A Costa Smeraldán a rongyrázás, a sznobság, a sok mesterkéltség

Odautazás

Repülővel:

A Wizzair 2015. június 15-től közvetlen járatot indít Budapestről a szardíniai Algheroba. Hétfőn és pénteken közlekednek a járatok Airbus, A320-as gépekkel. Bécsből közvetlenül lehet repülni a szigetre, mégpedig Olbiába: Air Berlin/Niki.Repülési idő: 1 óra 40 perc.

Komppal:

a legrövidebb kompozási lehetőség Civitavecchia és Olbia között van, nappal 5 óra, éjszaka 8 óra.

Strandok

Sokak szerint a mediterrán térségben itt vannak a legszebb strandok. A Costa Smeralda, a Li Coggi beach, Cala Gonone gyakran szerepel a világ legszebb strandjait rangsoroló top listákon. A legszebb strandok minden kétséget kizáróan a keleti partszakaszon vannak. Pl. a Cala Luna, az említett Cala Gonone, Cala Sisine és az Orosei-öböl.

A déli parton is találhatók szép strandok, mint amilyen a finom homokos, türkizkék, kicsit hullámos vizű Chia. Előfordulhat, hogy az ember néptelen strandot talál. Ugyancsak látványos a Costa Rei-i partvidék, főleg amikor az ember a parti úton közlekedik. Bármelyik öböl megérdemli a meglátogatását. Oristano-tól délre, kb. hatvan kilométerre, a menő turista útról, a Costa Verdéről lehúzódva csodás strandterületeket lehet találni dűnés tájakkal.

Nem árt előre tudni, hogy a szigeten sok strandon nincs vécé és zuhanyozási lehetőség, legfeljebb egy közeli vendéglátóhelyen lehet a sürgős dolgokat elintézni. Szörfölés szempontjából a szelesebb nyugati partokhoz közel nyílt vizek a megfelelőbbek. Búvárkodás szempontjából Szardínia nem nagy szám.

A szigeten hivatalosan tilos a nudista strandolás, de azért csinálják elhagyatottabb helyeken. A monokini viszont elterjedt és tolerált, de csakis a strandokon és a szállodák területén belül.

Nyelvi érdekességek

24.090 négyzetkilométeres területével a Földközi-tenger második legnagyobb szigete. Az Olaszország részét képező sziget a Franciaországhoz tartozó Korzikától délre fekszik. Szardínia Olaszországon belül egy autonóm régió, Cagliari régiós fővárossal. Szardínia szárd nyelven többféleképpen is írható: Sardigna, Sardinna vagy Sardinnia. A szigeten beszélik az olaszt és a szárdot is. A szárd az újlatin nyelvcsaládhoz tartozik, de vannak szókincsében homályos eredetű föníciai és etruszk jövevényszavak is. A hivatalos nyelv az olasz, és a városokban is azt beszélik, vidéken, a falvakban sokan beszélik a szárd nyelvet. Északon, Sassari és Gallura városokban a korzikai nyelv egy változatát is beszélik. Alghero városban pedig a katalán egy középkori dialektusát is beszélik.

Forrás: utikritika.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...