2014.09.06. 12:00:00 8038 64

Egy tál-e a dödölle, ettél-e már belőle?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Hogy Éliás és Tóbiás mennyiben tudna hozzászólni a kérdéshez, azt nem tudom. Abban viszont biztos vagyok, hogy a vidám gyerekdalt mindenki ismeri, így mondóka formájában már sokan találkoztak ezzel a finom étellel. Hogy mindenki kóstolta-e már, vagyis hogy evett-e belőle? Hát, abban nem vagyok egészen biztos. Mi most megmutatjuk, hogyan tudod otthon is elkészíteni, továbbá adunk egy tippet, hogy a konyhán kívül hol juthatsz még hozzá!

Idén is várják a látogatókat a Kanizsai Bor- és Dödöllefesztiválon. (Kép: wikipedia.org) - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Idén is várják a látogatókat a Kanizsai Bor- és Dödöllefesztiválon. (Kép: wikipedia.org)

Honnan is ez a finomság?

A dödölle régi, paraszti, tájjellegű étel, Zala és Vas megyében „őshonos”. A szegények eledelének is hívták. Ennek oka, hogy viszonylag olcsón előállítható, hiszen a hozzávalókból (burgonya, víz, liszt, só, zsír, hagyma) minden megvolt a ház körül, és az összetevőinek hála, nagyon laktató.

Biztos, hogy nem ismered?

Nem feltétlenül kell a fent már írt megyékben laknod, járnod, hogy találkozz a dödöllével! (Azért nem érdemes kihagyni!)

Magyarországon több területen is szeretik, csak máshogy nevezik, esetleg kicsit másként készítik. A palócoknál és a Mátra alján ganca, Szabolcs- Szatmár- Bereg megyében cinke, Baranyában és Somogyban gánicának hívják. De még Zala megyében is létezik egy másik elnevezése: krumpligánica. A összetevőt azért volt fontos kiemelni, mert régen készítették kukoricából is.

Így készítsd!

Nem túl bonyolult, nem igényel sok összetevőt. Talán egy picit időigényes, de megéri a fáradtságot!

Hozzávalók:

  • 1 kg burgonya (kb. 4 főre elegendő)
  • liszt
  • 1 nagy fej hagyma
  • zsír vagy olaj
  • tejföl

Elkészítés:

A felkockázott burgonyát tegyük fel főni, körülbelül annyi vízben, amennyi ellepi. Közben a hagymát is felaprítjuk és a zsíron vagy olajon megpirítjuk.

Ha a krumpli megfőtt, krumplinyomóval összetörjük, de vizet nem öntjük le róla! Kásaszerű keveréket kapunk így. Ha ezzel megvagyunk, az edényünk még mindig a gázon van, elkezdjük bele adagolni a lisztet, annyit, hogy csirízes állagú „tésztát” kapjunk.

Ehhez nagy erő kell, aki vagy keveri a masszát, vagy fogja a lábost, mert a „keverék” egy kicsit ragad. Célszerű megkérni a család valemely férfitagját.

Csak óvatosan! Ha már rotyog, akkor kb. még 10 perc és le is vehetjük a gázról. Ezután jön a az utolsó simítás: olajozott vagy zsírozott evőkanállal apró galuskákat szaggatunk a „tésztából” és olajban kisütjük.

Mehet rá a pirított hagyma, aztán a hideg tejföl. Egyszerűen isteni! A húsimádóknak pörkölt is kínálható hozzá!

Ha igazi zalai dödöllére vágysz

Akkor irány a „Dödölle fővárosa”, vagyis Nagykanizsa. A dél-zalai településen már 2004 óta, minden ősszel egy finom pohár bor társaságában tisztelegnek a krumpliból készült csoda előtt. Színes programokkal, vásári forgataggal, főzőversennyel, sztárfellépőkkel, utcabállal, mulatozásra invitáló kisbíróval, ízletes borokkal és persze nem csak egy, hanem több ezer tál dödöllével várják a nagyérdeműt idén is a XI. Kanizsai Bor- és Dödöllefesztiválon.

A rendezvény időpontja:

2014. szeptember 12. (péntek) - 2014. szeptember 13. (szombat)

Forrás: hu.wikipedia.org, nagykanizsa.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...