2017.01.04. 14:00:30 11158 253

Egy másik világ – Dubai utazásokról kritikusan
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Egy teljesen másik világba csöppenhet az, aki Dubaiba utazik. Nemcsak a kultúra miatt, hanem a mérhetetlen gazdagság miatt, ami természetesen tükröződik az épületeken, utcákon, városokon, partokon. Ha nem is tervezed az ideutazást, akkor is érdekes lehet megismerni ezt a másik oldalt: lám, ilyen is van, így is lehet. Csak egy kis olaj kell hozzá és egy pörgő gazdaság. :)

Dubai - Marina negyed - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Dubai - Marina negyed

Dubaiba, akár télen is érdemes elutazni, kellemes 25 fokos meleg várhat ránk, tavasszal még élvezhetőbb, és már strandolásra is tökéletes lehet az idő, így ez egy jó időpont lehet az utazás időzítésére. Nyáron szinte elviselhetetlen a meleg és a páratartalom, jól gondoljuk át, neki vágunk-e a dubai kalandnak.

  1. óta a magyar állampolgárok Dubaiba (és így az Egyesült Arab Emirátusok teljes területére is) vízum előzetes igénylése nélkül utazhatnak be. A vízumot érkezéskor a reptéren lehet elintézni!

Annak, aki az első látogatását tervezi Dubaiba, érdemes tájékozódnia arról, hogy mit is remélhet ettől az utazástól. Ne menjen Dubaiba az, aki a hagyományos kulturális turizmust tekinti egy utazás fő értékének. Dubai múzeumok, emlékművek, történelmi műemlékek tekintetében keveset, vagy legalábbis nem a megszokottat tudja csak kínálni. Viszont nagyon is érdemes Dubaiba látogatni annak, aki pihenni, kikapcsolódni, a napi robotból kiszakadni, melegben strandolni szeretne, és aki élvezni akarja a kényeztetést egy kényelmes szállodában. Dubai mindazoknak való, akik kíváncsiak arra, hogy elképesztően sok pénzből egy szerencsés sivatagi országban mi mindent lehet felépíteni.

Dubai nagyon kitalálta magát a turizmus kifejlesztése terén is. A töménytelen pénzből rengeteg mesterséges turista attrakciót hoztak és hoznak létre. Már most elég a programkínálat, a megfelelő turisztikai infrastruktúra ahhoz, hogy a félnapos sivatagi látnivalón és a nap melegén kívül bőven legyen egyéb ok is a turisták számára az idelátogatáshoz. Már nem csupán a tengerparti strandolást, a bevásárló turizmust kínálják, hanem a szórakozató programokat (trópusi síelés, témaparkok), a különleges építmények, lakóövezetek látványát (Burdzs Kalifa, Atlantis, Pálma). Ugyanakkor a sok pénzből telik arra is, hogy hagyományos értékeiket is korszerű tálalásban, jó minőségben tálalják a külföldi turistának.

A turisták számára is nagyon előnyös, hogy rohamléptekkel javítják a közlekedési helyzetet, elsősorban a metróhálózat fejlesztésével. Dubaiban a látogatót képes lenyűgözni az emírség hatalmas ambíciója, hogy addig fejlessze az országot, amíg még van ehhez hatalmas pénzforrása. De vannak negatív vélemények is. A bevezetőnkhöz csatolt figyelemreméltó vélemények között vannak olyanok, amelyeknek megfogalmazói nem rokonszenveznek Dubai mesterséges jellegével, a gazdagsággal való hivalkodással, a városfejlesztés presztízs jellegével. Nagyon érdemes elolvasni a vélemények rovatunkat, mert tanulságosan tükrözi az országgal kapcsolatos érzések sokféleségét.

A magyarok számára Dubai meglátogatása vonatkozásában külön vonzó az is, hogy mindössze kettő vagy három óra az időeltolódás, és viszonylag rövid a repülőút. Budapestről vagy Bécsből például közvetlen járattal 5-6 óra alatt ott lehet lenni. Elfogadható áron vannak repülőjegyek. Dubai légvonalban 4015 kilométer távolságban van Budapesttől.

A Dubai utazási csomag drága eleme a szálloda. Vannak bőven olcsó szállodák, ám azok olyan problémásak (kosz, zaj, vendégkör, lestrapáltság), hogy teljesen elronthatják a vakációt. Dubai nem egy hátizsákos, spórolós desztináció. Ha valaki tényleg jól akarja magát érezni, akkor csakis színvonalas, 4 vagy 5 csillagos szállodát szabad választania. A kinti kiadások vonatkozásában nyugat-európai átlagos árszinttel érdemes számolni. A kiadásokon az dob sokat, hogy a sok vonzó program belépőjegyei szép kis összeget igényelnek. Márpedig gyermekkel utazó családnak vétek kihagyni például a Wild Wadi fantasztikus vízi vidámparkot, ahová a belépő nem két fillér.

6 dolog, ami tetszett

  1. Dubaiban tökéletes a közbiztonság! Nem kell aggódni zsebtolvajok, a gazemberek (kivétel néhány taxisofőr) miatt.
  2. Kellemesebb jólétet nézni, mint szegénységet.
  3. Meglepően nagy a programkínálat, főleg a szórakoztatás és a vásárlás vonatkozásában, de a hagyományos látnivalókból (piacok, hajókázás, sivatag) is bőséges a választék. Manapság már akár 6-8 napot is el lehet tölteni kizárólag Dubaiban úgy, hogy minden napra legyen valami érdekes program. Még egy-két évvel ezelőtt is 2-4 nap alatt megnézhetett a turista minden érdekeset.
  4. A modern építészet sok érdekes és parádés példányát lehet megcsodálni.
  5. Dubaiban jól lehet kombinálni a programozást a szimpla strandolós, medencés nyaralással, pihenéssel!
  6. Nincs veszélye annak, hogy esők elrontják a nyaralást, a programokat.

6 dolog, ami nem tetszett

  1. Nincs Dubaiban több olyan negyed, ahol kellemesen lehet sétálgatni az utcán kellemes, romantikus, régi műemléképületek között. Próbálkoznak több-kevesebb sikerrel létrehozni promenádos helyeket, de ezek mesterségesek és a légkörük is az.
  2. A bevásárlóközpontokon kívül alig van az ember a tényleges helyi lakossággal. Helyit az utcán többnyire csak autóban ülve lehet látni. A turista csaknem kizárólag vendégmunkásokkal érintkezik. Ők is lehetnek érdekesek, de mégsem jelentik a helyi lakosságot. A helyi állampolgárok nem kedvesek a külföldiekkel. Feltehetően lenézik őket. Szomorú hallani, érzékelni, hogy a szegény dél- és délkelet-ázsiai országokból hosszú évekre idetelepedő sok millió vendégmunkás milyen kiszolgáltatottságban (tán olykor megalázottságban) és családjaiktól tartósan távol gürcöl itt.
  3. Nagy hátrány, hogy folyton és mindenhol építkeznek és zavaró ennek a látványa, zaja, levegője.
  4. Jóllehet nem annyira szigorúak a viselkedési szabályok, mint Iránban, de azért figyelni kell azok tiszteletben tartására. Nem engedheti el magát az ember az öltözködésben, meg a viselkedésben, ahogy például Thaiföldön.
  5. Dubaiban nincs sok természetes zöldterület. A sivatagi világban találhatók bőven izgalmas természeti képek, de azért végül is sok helyen a pusztaságszerű szikár táj unalmas, a mesterségesen átalakított természeti környezetek pedig sokak szerint nem igazán szépek.
  6. Pénteken, szombaton, vasárnap este nagyon nehéz szabad taxit fogni!

Forrás: utikritika.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...