2015.02.24. 18:11:37 12087 397

Édeskömény: ott a helye a konyhádban!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az édeskömény egy nagyon hasznos gyógynövény, amit tea formájában könnyen a mindennapjaid részévé tehetsz. Gyomorpanaszokra, légzőszervi bajokra ajánlják elsősorban, de nagy segítség lehet a fogyókúrában is.

Édeskömény | fotó: wikipedia.org - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Édeskömény | fotó: wikipedia.org

Itt találkozhatsz az édesköménnyel

Az édeskömény eredeti származási helye a Földközi-tenger medencéje, ahol a napsütötte hegyoldalakon a mai napig találkozhatunk a növény vad változatával. Napjainkban zöldség- és fűszernövényként termesztik a mérsékelt égöv számos pontján.

Természetgyógyászati célokra elsősorban az édeskömény magját alkalmazzák. Hatóanyagokat számottevő mennyiségben tartalmaz ezenkívül a friss, még zöld édeskömény, valamint a növény gyökere, melyet tavasszal, a levelek kifejlődését megelőzően használnak fel. Szárítani csak teljes egészében, árnyékban szabad.

Hatóanyagai

Az édeskömény magjából kivont illóolaj nagy mennyiségben tartalmaz görcsoldó hatású anetolt és étvágyjavító fenchont, valamint kevés légúttisztítót pinént, limonént és fenolétert.

Így alkalmazhatod az édesköményt

Az édesköményből főzött tea enyhíti a felfúvódással járó emésztőrendszeri panaszokat. Ugyancsak alkalmazzák az anyatej termelés beindítására. A növényből készült szirup köhögés esetén elősegíti a váladék felszakadását.

Forrázat - 1 kávéskanál édesköménymagot forrázzunk le 2,5 dl lobogó vízzel, és hagyjuk állni 10 percig. A magokat előzőleg tanácsos mozsárban összetörni.

Szemtisztító víz - Rövid ideig forraljunk 2,5 dl vízben 1 kávéskanál édesköménymagot. Adjunk hozzá egy csipet sót, majd 10 percig hagyjuk állni. végül szűrjük át lenvászon konyharuhával bélelt szűrön. A konyharuhában felfogott gyógynövényt alkalmazzuk szemhéjborogatásra, a forrázatot pedig a szem átmosására.

Forrázat testlemosáshoz - Lobogó vízzel forrázzunk le egy maréknyi édesköménylevelet és -magot, és hagyjuk állni egy éjszakán át. A növény leszűrt darabjait csavarjuk lenvászon konyharuhába, kissé nyomkodjuk ki, majd helyezzük a fájó testrészre. A forrázat a test lemosására is alkalmas.

Az édesköménymagok rágása (naponta fél kávéskanállal reggeli előtt) jótékony hatással van a szájüreg nyálkahártyájára, és frissíti a leheletet.

Forrás: timcsigyogynoveny.blogspot.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...