2015.05.13. 18:03:00 6980 168

Ecuador internetes kampánnyal tiltakozik Brad Pitt új filmje ellen
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Ecuador internetes kampányba és aláírásgyűjtésbe kezdett, valamint nyílt levélben szólította fel Brad Pittet, hogy ne készítsen filmet Paul Barrett The Law of The Jungle című könyvéből, amely a Chevron amerikai olajipari óriás és az ecuadori állam közötti perről szól, és amelynek megfilmesítési jogait a hollywoodi sztár vásárolta meg.

Brad Pitt és Angelina Jolie - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Brad Pitt és Angelina Jolie

"Brad, arra kérjük, hogy cselekedjen helyesen! Arra kérjük, hogy ne éljen egy olyan fikciós regény megfilmesítésének jogaival, amely komoly károkat okozhat a benne lévő hazugságok és hamis információk terjesztésével! Arra kérjük, hogy ne kezdjen semmit ezekkel a jogokkal és másoknak se hagyja, hogy éljenek velük!" - idézi a levelet az Andes hírügynökség.

A levél szerint a könyv "elferdíti" a valóságot és számos "tényt, valamint eseményt mutat be tévesen" azzal a perrel kapcsolatban, amelyet a helyi őslakosok indítottak a Chevron ellen, azzal vádolva az amerikai olajóriást, hogy helytelen kitermelési gyakorlatával jelentős környezeti és egészségi károkat okozott.

A Texaco vállalat, amely 2001-ben került a Chevron tulajdonába, 1964 és 1992 között végzett munkálatokat Ecuadorban. 2013-ban az ecuadori bíróságok 9,5 milliárd dolláros kártérítés kifizetésére kötelezték a Chevron-Texaco vállalatot.

Az amerikai cég szerint azonban Ecuadornak kell magára vállalnia a lakosok kártérítését, mivel a vállalat még az országból való - több évtizeddel ezelőtti - kivonulása előtt fizetett az okozott kárért, és megállapodást kötött a quitói kormánnyal arról, hogy az elvégzi a környezet helyreállítását.

A #BradDoTheRightThing online kampány kezdeményezői szerint Paul Barrett újságíró könyve alapján készülő, az olajtársaság álláspontját tükröző film gyengítené az ecuadoriak esélyét arra, hogy végül győzzenek a bíróságon.

Néhány héttel ezelőtt Rafael Correa ecuadori államfő maga hívta meg Brad Pittet, hogy nézze meg az amerikai cég által hátrahagyott károkat.

A Chevron egyelőre nem válaszolt az Andes hírügynökség megkeresésére.

Forrás: MTI

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...