2015.01.12. 12:43:20 4147 33

Dönts könnyebben! - 8 tipp krónikus bizonytalanoknak
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Olyan bizonytalan vagyok…vagy mégsem? Vicces mondat, és életünk során sokszor elsütjük, hol a magunk, hol mások „kárára”. Szinte bármelyik pillanatban döntéshelyzetbe kerülhetünk. Akadnak szerencsések, akik a pillanat törtrésze alatt döntenek, mások hosszú percekig, órákig, napokig tépelődnek. Számukra íme néhány mentőötlet.

Döntés - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Döntés

A jó döntés meghozatalára semmi sem garancia, hiszen az mindig az adott szituációtól, élethelyzettől függ. De magabiztosabbá tehet, ha gyorsabban, határozottabban reagálsz egy-egy kérdésben. Ha pedig jobban bízol magadban, az előbb vagy utóbb több jó döntés irányába terel majd!

1. Gyűjtögess!

Amit általánosságban elmondhatunk, és nem csak döntéshelyzetben fontos, az az, hogy légy nyitott. Itt arra gondolunk, hogy egy-egy szituációban próbálj meg minél több információt begyűjteni az adott kérdéssel kapcsolatban. Ha elegendő „adattal” rendelkezel egy-egy szituációban, az közelebb vihet a helyes döntés meghozatalához.

2. Az a bizonyos pro és kontra

Egyszerű módszer, talán ezért is merül néha a feledés homályába. Ha gyors döntést kell hoznod, „fejben” készíts táblázatot az érvekkel és ellenérvekkel egy-egy kérdésben. Ha több időd van, akár egy számodra kedvelt, napi „feladatot” (reggeli kávé, tea, egy rövid séta) követően vesd papírra pro és kontra érveidet az adott szituációval kapcsolatban.

3. „Azért vannak a jó barátok…”

Vagy a jó ismerősök, vagy egy-egy olyan személy, akinek a szavára adsz és fontos a véleménye számodra. Fontos, hogy ő olyan legyen, aki tudja magát függetleníteni a Te személyedtől, vagyis objektíven látja a dolgokat. Az sem árt, ha a Te személyiségednek pont az ellentéte, hiszen így egy teljesen más szemszögből látja majd a helyzetet. Meséld el neki az adott „szitut”. Sőt, mutasd meg neki a pro és kontra listád és kérd meg, hogy egészítse ki. Esetleg írjon ő is egyet és vessétek össze.

4. Összpontosíts

Egy-egy döntéshelyzetben megkönnyíthetjük a dolgunkat, ha megfogalmazzuk, mi is a pontos célunk, mit szeretnénk elérni egy-egy döntéssel. Nem árt végigjárni gondolatban az összes lehetséges következményt is, legyen az pozitív, vagy negatív. Érdemes azt is körüljárni, hogy ezek a bizonyos következmények egyes személyeket hogyan érintenek. Ugye, hogy érdemes nyitott szemmel, füllel járni, ahogy az 1. pontban is írtuk.

5. Rajzolj!

Mindezt akár egy diagram segítségével a „valóságba” is áthelyezheted. Egy papírlapra írjuk fel a kérdést, amelyben döntenünk kell és a fent írt, magunkban már megfogalmazott következményeket írjuk köré. Vizsgáljuk meg az egyes lehetőségeket pro és kontra szempontból, vagyis hogy mi szól az egyes döntés mellett, illetve ellen.

6. Aludj rá egyet!

Ha eddig egyik módszer sem vált be, akkor aludj egyet. Előtte végezz valami kellemes, gondolatelterelő, pozitív érzéseket keltő tevékenységet: olvass, vagy nézz meg egy jó filmet. A lényeg, hogy kapcsolj ki!

7. Vak szerencse…?

Vicces, de ha egyik módszerrel sem barátkoztál meg, próbáld meg az „érmefeldobós” variációt. Meglehet, még le sem esik a pénz, Te már tudni fogod, mit akarsz. Hiszen közben már „szurkoltál” az egyik oldalnak. Ha pedig leesik és az eredmény nem tölt el határozott örömmel, akkor egyértelmű, hogy a másik lehetőséget szeretnéd inkább.

8. Ne félj a következményektől

Ha minden módszert alkalmaztál, minden lehetőséget jól körüljártál, akkor sem biztos, hogy a döntésed jól sül majd el. De ettől ne ijedj meg, ne rágódj azon, hogy „Mi lett volna, ha…”! Ez már megtörtént, változtatni rajta nem tudsz. (Ha szerencsés vagy, esetleg korrigálhatsz.) Tanulj belőle, vond le a következtetéseket és irány a következő döntés!

Forrás: Haszon Nőknek magazin VI. évfolyam, 2014.4.szám, hrvilag.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Megéri-e beépíteni a tetőteret?

Egy korszerű elvárásoknak minden szempontból megfelelő, komfortos padlástér kialakítása sokak számára kívánatos megoldásnak bizonyul. A kialakítás igényét illetően több cél lehet a mozgatórugó. Ugyanakkor az akadályozó tényezőkkel is szembe kell nézni, optimális esetben még a szakemberrel való szerződéskötést megelőző szakaszokban, hogy ne érjenek kellemetlen meglepetések.

Mutatjuk, mely országokba költözik a legtöbb magyar ember

Az egyik legnépszerűbb globális adatplatform, a Statista kimutatásai szerint az elmúlt évben a külföldre költözés főbb motivációi a jobb munkahely találása, a partner országában való új élet kezdése, valamint a továbbtanulási célok voltak. Mindezek mellett ugyanakkor kulcsszerepet játszott a célországtól remélt jobb életminőség, a személyes kihívások és komfortzóna feszegetések, a kaland- és felfedezésvágy. Sokakat pedig a klasszikus tiszta lappal kezdés vágya terelt egy idegen országba, emellett akadtak olyanok is, akik a nyugdíjas éveiket kívánták egy régen kiszemelt helyen tölteni. De vajon milyen szándékok állnak a magyar emberek külföldre költözésének hátterében?

Milyen (új) készségekre van szükségük a gyermekeinknek a 21. században?

Vitathatatlan, hogy minden szülő azt szeretné, hogy a gyermeke az iskolában, majd felnőttként a magánéletében és választott munkahelyén egyaránt sikeres, boldog, kiegyensúlyozott legyen. A tanulási készségek fejlesztése segít a modern (munkakörnyezeti) elvárásokhoz való alkalmazkodásban.