2016.10.06. 16:48:21 14043 352

Dolgok, amiket mindennap takarítani kell(ene)!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Még ha nyáron néha felmentést is adtál magadnak, vagy időről-időre éves szinten erőt vesz rajtad a takarítás iránt érzett undor, akkor is vannak olyan dolgok, amiket bizony mindennap érdemes letakarítani, hogy csökkentsd a baktériumok és általuk terjesztett kórok kockázatát. Ráadásul, ha ezekkel a felületekkel napi szinten megküzdesz, összességében kevesebbet kell majd takarítanod.

Konyhapult - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Konyhapult

Legalábbis ezt mondják a szakértők, ám nem mindig sikerül mindennap tökéletesen lefertőtleníteni a gyakran használt felületeket… Ne aggódj, senkinek sem mondjuk el, hogy ma is így jártál, de ezen felületek takarítása esetében mindenki törekedjen a lehető leggyakoribb fertőtlenítésre!

Konyhapult és konyhaasztal

Ha nálatok is ezek a leginkább igénybe vett területek, akkor bizonyára nem csodálkoztok azon, hogy itt bizony napi fertőtlenítő akcióra van (vagy lenne) igény. Igaz, nehéz kifogni azt az állapotot, amikor nincs semmi a pulton és az asztalon… Hát, ha sikerül teljesítened a célt, akkor ne habozz, és azonnal töröld át alaposan valamilyen fertőtlenítőszerrel ezeket (lehet ez akár ecet is), és máris nyugodtabb lesz a lelkiismereted, hogy kevesebb bacival találkozik a család!

A bejárat és az előszoba

Amikor valaki belép a lakásba, ezt látja legelőször, és Te magad is ezzel szembesülsz legelőször, amikor hazaérsz. Ha itt rend van sokkal jobban fogod magad érezni, egyszerűen jobb lesz még a közérzeted és a kedved is. Tedd el a cipőket, tartsd tisztán a lábtörlőt, a leveleket, a kulcsokat, a kabátokat tedd a helyükre, seperj és moss fel gyorsan – kész is. Ráadásul a legtöbb kosz is itt kerül be a lakásba, ha mindennapos rutint csinálsz a tisztán tartásából, akkor garantáltan kevesebb por jut beljebb.

A konyharuha

Te is így használod a konyharuhát? Ebbe törlöd meg a kezed kézmosás után, ezzel törlöd le az asztalt, ezzel fogod meg a forró edényeket, és ezzel törlöd el, ami vizes maradt – poharak, kanalak, tányérok stb. A kéztörlésre célszerűbb egy kistörölközőt használni, mivel a legtöbb ember nem mos elegendő ideig kezet, így a bacik átkerülhetnek a kéztörlőre vagy a konyharuhára… Utána ezzel eltörölni a tiszta edényeket nem jó ötlet. Erre a célra mindig tiszta rongyot használj! Tehát célszerű vagy több különböző rongyot, kis törölközőt tartani, vagy naponta cseréljük ki a konyharuhákat és fertőtlenítsük őket alaposan, min. 60 fokos mosással.

A mosogatószivacs

Ezt az apróságot túl hosszú ideig szoktuk használni, pedig a legeselegjobb táptalaj a baktériumoknak, gombáknak, és annyi mindennel találkozik a konyhánkban… Bele gondoltál már? A szakértők szerint 1 perc a mikróban és a bacik valamint a gombaspórák 99%-a elpusztul rajta. Vagy dobd be a mosogatógépbe egy teljes körre, esetleg főzd ki forró vízzel. Az sem baj, ha sűrűn cseréled, ha bírja a pénztárcád. Ja, és egy mosogatószivacsot csak egy munkára fogj be: vagy mosogatás, vagy pulttörlés, vagy fürdőszoba … Ne vidd át egyik helyiségből a másikba!

Távirányító és mobiltelefon

Mindennap fogdossuk őket, és nem sokat törődünk azzal, hogy éppen tiszta kézzel tesszük-e ezt. Gyakran ropogtatunk is a TV előtt valami rágcsát, így a távirányítót sűrűn megfogjuk kajás kézzel, aztán ugyanezzel fogjuk meg a sós mogyit… Jobb, ha az a távirányító naponta át van törölve egy kis alkohollal, az szépen lefertőtleníti, anélkül, hogy eláztatnánk, és nem kell aggódni a baciszaporulat miatt! :)

A telefonnal hasonló a helyzet, ráadásul az arcunkhoz szoktuk emelni, néha pedig a toalettre is jön velünk – nehogy unatkozzunk... Egy kis alkoholos törlés bizonyára neki sem fog ártani. Ugyanezt tanácsoljuk az egerek, laptopok, billentyűzetek esetében.

Most azt gondolhatod, hogy eddig is túléltétek valahogy ezeknek a helyeknek, dolgoknak mindennapos fertőtlenítése nélkül, ám egy csúnya fertőzés, ami erre vezethető vissza, és máris megváltozik a véleményed. Jobb megelőző csapást mérni, és elvégezni ezt a max. félórás munkát!

Forrás: grandparents.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...