2015.10.06. 11:55:25 6877 119

Devizahitelesek, irány a békéltető testület! Na de hogyan?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A végelszámolások utáni panaszáradatot szépen lassan kivizsgálgatják, ha nem vagy elégedett a válasszal a PBT-t, azaz a Pénzügyi Békéltető Testületet keresheted fel. Az emberek többsége itt még soha nem járt és feltehetően nem is akart. A következő sorok hasznosak lehetnek mindazoknak, akik a PBT eljárás megindítását tervezik.

Devizahitel - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Devizahitel

A devizahitelesek részére a kötelező elszámolást a 2014. évi XL. törvény írja elő. A bankok ezt meg is tették, ki előbb, ki utóbb. Az ügyfelek panasz formájában fejezhetik ki nemtetszésüket az elszámolássokkal szemben. A panaszok szép lassan kivizsgálásra kerülnek, amivel szemben az ügyfelek a PBT-t, azaz a Pénzügyi Békéltető Testületet kereshetik fel. Az emberek többsége ez előtt a fórum előtt soha nem járt és feltehetően nem is akart. A következő sorok hasznosak lehetnek mindazoknak, akik a PBT eljárás megindítását tervezik.

A PBT részletes felépítéséről és eljárásrendjéről, valamint a kérelmek megfelelő kitöltéséről a http://felugyelet.mnb.hu/pbt weboldalon lehet bővebb információt szerezni. Ha megfelelően kiműveltük magunkat a fentiekről, akkor merül fel a kérdés, hogy mit is írjunk bele a kérelembe? Ugyanis, ha valamit a bank nem válaszolt meg nekünk, akkor azon túlmenően csak és kizárólag számítási hiba miatt lehet a PBT-hez fordulni.

Alapvetően a bankok a devizahiteles elszámolást a Magyar Nemzeti Bank által jóváhagyott szoftverekkel végzik, ezért a számítások módjával nem lehet probléma. Természetesen az adatok betáplálását a bankok végzik, ezért érdemes felülvizsgálni a számításokat. A siker érdekében mi magunk tudunk a legtöbbet tenni. Mi ismerjük a hitelünk történetét, és mi veszünk észre olyan részleteket, amit egy külsős szem nagy valószínűséggel figyelmen kívül hagyna.

Össze kell vetni, hogy a befizetések összegei és időpontjai egyeznek-e az általunk korábban rendezett postai sárga csekkes/átutalásos fizetések adataival, vagy a számlaszámunkról levont törlesztő részletekkel. Szintén érdemes megnézni, hogy szerepel-e 0,-Ft os tétel a befizetéseink között. Ebben az esetben előfordulhat, hogy nem abban a hónapban könyvelték el számunkra, mint amikor befizettük, hanem következő hónapban, jóval magasabb árfolyamon. Ha valahol hibát észlelünk, ne habozzunk panaszolni.

A következő tétel a kamat mértéke. Hitel típustól függően negyedévente/évente /félévente kapunk értesítést arról, hogy megemelték-e a hitel kamatát. Ezeket az értesítéseket szintén össze kell vetni a táblázatban található kamatmértékekkel. Ha ezek egyeznek, nézzük meg, hogy milyen kamaton számolták újra hitelünket. Érdemes a tisztességesnek feltüntetett kamatmértéket minden időpontban összevetni azzal, amit a MNB is tisztességesnek tüntetett fel a honlapján. Amennyiben az előbbiekben eltérés mutatkozik, akkor feltehetően ezekre az időpontokra vonatkozóan jóváírtak nekünk egy bizonyos összeget,ha viszont nem, akkor hiba esetén ezt is írjuk bele a panaszunkba.

Rengeteg egyéb esetkör merülhet fel, amikor nem jó összeget könyveltek el, például, ha előtörlesztettünk, casco összeget írtak jóvá, vagy ha elárverezték az autót és ezt könyvelték el. Ezeket az esetköröket mindig érdemes összevetni a korábbi levelekkel, hogy kiszúrjuk az esetleges eltéréseket. Szintén fontos, hogy az hitelek többségében utólag tisztességtelennek nyilvánították, az előtörlesztése és végtörlesztésre felszámolt díjakat, akárcsak a jelzálogjog törlésének díját. Nézzük meg, hogy milyen árfolyamon írták jóvá nekünk a visszajáró összeget. A kötelezően előírt átváltási árfolyam az alábbi: CHF-256.47,- Ft, EUR 308.97,- Ft, 100JPY 216.3,- Ft, USD 236.56,- Ft.

Csodaszer nincs és feltehetően nem fogunk milliókat érő hibákat találni. Ugyanakkor előfordulhat, hogy néhány apróbb hibát észreveszünk és módosul a szerződés havonta pár ezer forinttal. Ez az összeg azonban hosszabb távon már igen sokat számíthat, ezért fokozottan figyeljünk az elszámolások részleteire.

dr. Fodor Ádám

Forrás: D.A.S

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Megéri-e beépíteni a tetőteret?

Egy korszerű elvárásoknak minden szempontból megfelelő, komfortos padlástér kialakítása sokak számára kívánatos megoldásnak bizonyul. A kialakítás igényét illetően több cél lehet a mozgatórugó. Ugyanakkor az akadályozó tényezőkkel is szembe kell nézni, optimális esetben még a szakemberrel való szerződéskötést megelőző szakaszokban, hogy ne érjenek kellemetlen meglepetések.

Mutatjuk, mely országokba költözik a legtöbb magyar ember

Az egyik legnépszerűbb globális adatplatform, a Statista kimutatásai szerint az elmúlt évben a külföldre költözés főbb motivációi a jobb munkahely találása, a partner országában való új élet kezdése, valamint a továbbtanulási célok voltak. Mindezek mellett ugyanakkor kulcsszerepet játszott a célországtól remélt jobb életminőség, a személyes kihívások és komfortzóna feszegetések, a kaland- és felfedezésvágy. Sokakat pedig a klasszikus tiszta lappal kezdés vágya terelt egy idegen országba, emellett akadtak olyanok is, akik a nyugdíjas éveiket kívánták egy régen kiszemelt helyen tölteni. De vajon milyen szándékok állnak a magyar emberek külföldre költözésének hátterében?

Ezek a világ legélhetőbb országai 2024-ben

Vajon milyen tényezők szükségesek ahhoz, hogy egy országról általában kijelenthető legyen az, hogy: „élhető”? Ez a kifejezés olyan szempontok kombinációjaként értendő, amelyek nagyban hozzájárulnak az ott élők életminőségéhez és jólétéhet.