2014.09.01. 13:34:14 5347 27

Decemberben már új tízezressel fizethetjük az ajándékokat
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) bejelentette, hogy új bankjegy sorozatot bocsátanak ki, és már az idén megkezdik a pénzcserét. Első körben az új tízezrest vehetjük majd a kezünkbe, akár már decemberben.

Tízezer forint - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Tízezer forint

Az MNB hétfőn jelentette be, hogy 2014 és 2018 között megújítja a 1997 és 2001 között bevezetett jelenlegi bankjegysorozatot. Újratervezett, továbbfejlesztett, a hamisítás ellen az eddiginél jobban védett bankjegyeket bocsát ki.

A korszerűsített bankjegyeket a feldolgozó és elfogadó automaták egyszerűbben és gyorsabban tudják majd kezelni.

Maradnak a megszokott grafikák, és nem lesz személycserék a pénzeken. Új címlet sem érkezik, cserébe nagyobb lesz a biztonsági csík és még több színt kapnak a bankjegyek.

A nemzetközi gyakorlatban – a biztonságosan működő készpénzforgalom fenntartása érdekében – a jegybankok jellemzően 10-15 évente bocsátanak ki megújított, továbbfejlesztett bankjegycímleteket - írja a Magyar Nemzeti Bank közleményében.

Az MNB a hat címletet tartalmazó hazai bankjegysorozatból elsőként a tízezer forintost újítja meg. A címlet 2014. szeptember 2-től válik törvényes fizetőeszközzé, de csak ez év decemberétől fokozatosan, a készpénzellátási lánc szereplőinek megfelelő felkészülését követően jelenik meg a forgalomban. Az új dizájnú címlet széleskörű elterjedése 2015 folyamán várható. A jelenlegi tízezer forintos bankjegycímletek továbbra is forgalomban maradnak, bevonásukról a jegybank – átfogó készpénzszakmai szempontokat mérlegelve – később dönt.

Forrás: vs.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...