2014.06.26. 20:04:29 4240 12

Cukorlobbi? Amerikában olyan is van, és potens
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Egy új törvénytervezet szabályozta volta a cukros italok forgalomba hozásának feltételeit, mivel az indoklás alapján azok jelentősen hozzájárulnak a cukorbetegség kialakulásához és az elhízáshoz. Ezért New Yorkban be akarták tiltani a fél litertől nagyobb kiszerelésű üdítőitalok forgalmazását.

A törvénytervezet indoklása szerint a cukortartalmú üdítők hozzájárulnak a cukorbetegség kialakulásához - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com A törvénytervezet indoklása szerint a cukortartalmú üdítők hozzájárulnak a cukorbetegség kialakulásához

Részben betiltani

Az ügy elejétől fogva több sebből vérzett. A tervezet indoklása szerint a cukros italok hozzájárulnak az ország szerte elterjedő „kövérség-járványhoz”, valamint a 2-es típusú cukorbetegség elterjedéséhez, ezért a fél literesnél nagyobb kiszerelésű üdítők árusítását betiltották volna New Yorkban. De nem mindenhol és nem minden fajtát.

Tilos lett volna fél liternél nagyobb üdítőt venni gyorséttermekben, kisebb csemegeboltokban és mozikban, de lehetett volna nagyobb üzletekben, illetve szupermarketekben. Ugyanígy, a korlátozás a cukros italok egy széles skálájára kiterjedt volna, pl. a sport üdítőkre vagy az édesített teákra, de a milkshakekre, gyümölcslevekre és alkoholos üdítőkre nem.

Javaslat-szinten megakadt

A New York korábbi polgármestere után csak Bloomberg-törvényként emlegetett javaslattervezet ellen azonban az üdítőital-ipar kemény lobbizásba kezdett, azzal érvelve, hogy az korlátozná a fogyasztói szabadságot. A tervezet 2012-es beterjesztése óta az ipar több millió dollárt költött a kampányra - sikerrel.

Az állami legfelsőbb bíróság 20-oldalas indoklása szerint az Egészségügyi Bizottság a javaslattervezettel „meghaladta szabályozási hatáskörét”, ezért elutasította.

Forrás: vs.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Ezeket az illóolajokat használhatod szorongás ellen

A szorongás a világ leggyakrabban tapasztalt mentális zavarai közé sorolható, mely világszerte több száz millió embert érint. Nem titok, hogy a szorongás tünetei már nem csupán a felnőtt korosztály esetében jelentkeznek, hanem a gyermekek és a serdülőkorban lévő fiatalok körében is. Amennyiben az aggodalom, a feszültség, a félelem- és tehetetlenségérzés intenzívvé és túlzottá válik, nagymértékben hat a viselkedésre, a közérzetre, valamint a kognitív képességekre – pl. gondolkodás, figyelem, emlékezés stb. – egyaránt. Szerencsére ma már a szorongás kezelésére számos természetes megoldás közül lehet választani.

„Szabad szappanozni…” – Erre használd a szappant a kézmosáson kívül!

Lehet szögletes, kerek, kicsi, vagy nagy, boltban vásárolt, kézműves, vagy akár házilag, általad készített. Az illatát nézve pedig a variációk száma végtelen. Naná, hogy a szappanról van szó, ami nem csak bőrünk ápolására szolgál, hanem a háztartás, otthonunk számos pontján bevethető még!

Szépítsd a kerted, töltsd fel a lelked

A kert és a kertészkedés fizikai és mentális egészségre gyakorolt számos pozitív hatásáról már többször értesülhettünk. Van azonban a kertekben valami misztikus szépség, valami őserő, amelynek mi magunk is alkotóivá, formálóivá válhatunk. Hihetetlen élmény gyönyörködni a munkánk szó szerinti és átvitt értelmű gyümölcsében és pompájában, elégedetten és elérzékenyülten mustrálni a kertünkbe varázsolt parányi paradicsomi hely folyamatosan megújuló szépségét.