2015.03.23. 19:34:56 19558 658

Csökkentsd a kiadásaid 10+1 egyszerű lépésben
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Persze a pénzügyek és az egyszerűség nem feltétlenül jár kéz a kézben, azért egy-két dolgon bizonyára te is tudsz változtatni, hogy jobban nyomon tudd követni a kiadásaidat és a bevételeidet. A következő tippek segíthetnek az első lépés megtételében.

Pénzügyek - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Pénzügyek

1. Használj készpénzt

Amikor a csemegeboltban, a benzinkúton és egyéb megszokott bevásárlási helyeken kell fizetni, ez a legegyszerűbb. Nem lehet a rendelkezésre álló kereten felül költekezni, és nem kell a díjakon rágódni.

2. Szervezd meg pénzügyeidet borítékokkal

Valószínűleg ez a leghatékonyabb költségkezelési módszer. Keríts egy pár borítékot, és címkézd fel őket annak megfelelően, mire költöd majd a tartalmukat (élelmiszer, benzin, stb.). Készítsd elő egy hétre előre, és helyezd a borítékokat biztonságba. Ezzel el is készült a heti költségvetési terv.

3. Kövesd figyelemmel a tranzakciós díjakat is

Valahányszor a hitel-, vagy a bankkártyádat használod, adj magadnak 30 másodpercet arra, hogy egy noteszbe feljegyezd az adott tranzakciót, úgy mintha csekket töltöttél volna ki.

Használj piros színű tollat. Ha megjön a számlakivonat, gyorsan össze tudod majd vetni a piros noteszbejegyzésekkel.

4. Szabj meg egy költségkeretet a gyerekeknek

A legtöbb család számára a gyerek és a pénz együtt egy nagy fekete lyukkal egyenértékű. Hozd rendbe a helyzetet azzal, hogy minden gyerekre meghatározol egy havi összeget, amit készpénzként elhelyezel egy borítékban, amire a gyerek nevét felírtad. Azt te döntöd el, hogy átengeded-e gyermekednek a pénz kezelését. Mindenesetre, ha elfogy, akkor a következő feltöltésig nincs több költekezés.

5. Netbankolj!

Már most is legalább naponta egyszer ellenőrzöd az e-mailjeidet, a Facebook oldalad, és egyéb internetes oldalakat. Miért nem vonod be a bankszámláidat is a napi rutinba?

6. Készíts naptárat

A számlafizetési napokat írd be a naptáradba. Ha a számla esetleg nem érkezne meg valamilyen okból, te akkor is tudni fogod, mikor kell fizetni.

7. Adj fizetési megbízást

Sokan már most is így fizetik a biztosítási, közüzemi díjaikat, jelzálogkölcsönüket, sőt diákhitelüket is. Ehhez alá kell írniuk egy papírt, melyben hozzájárulnak a részletek levonásához a folyószámlájukról. Ez nem ment fel az alól, hogy továbbra is kézben tartsad a pénzt, hogy rendszeresen ellenőrizzed, hogy a levont összegek helyesek, de arra jó, hogy garantálja a számlák időben történő kifizetését. Ezzel elkerülhetők az átutálási költségek és késedelmi kamat.

8. Fizess online

Ez nem megy automatikusan – ilyenkor Te vagy az, aki végrehajtja az utalást. A pénz azonnal levonásra kerül a rendelkezésre álló egyenlegből. Az eljárás egyszerű, világos és hatékony.

9. Ügyelj a pénztárcád karcsúságára

Gondold végig, melyik kártyára van igazán szükséged, a többit rakd el egy biztonságos helyre. Élvezd azt az egyszerűséget, amivel a csak egy kártya használata jár.

10. Készülj fel az adókra

Ha irtózol attól, hogy adókat számolj ki, űzd el a félelmed egy kézre álló kartotékrendszerrel, vagy egy egyszerű többzsebes dossziéval. Őrizd meg a nyugtákat, amiket a nap folyamán kaptál (jelöld meg azokat, amelyek esetleg adólevonást jelenthetnek), majd helyezd el őket a megfelelő kartonba, vagy zsebbe. Ha ez a szokásává válik, kb. 15 perc alatt minden adóra vonatkozó információ előbányászható lesz.

+1. Étkezz olcsón

Ebben a hónapban tűzd ki célul, hogy legalább tízszer 1000 Ft alatt készítesz ebédet a családnak. (Az egész ebédről beszélünk, nem csak az előételről. 1000 Ft alatt egy négytagú családnak.) Lehetetlen? Ha egyszer belevágsz, az eredményen meg fogsz lepődni. Számold ki, hogy mennyit költöttél volna egyébként ezekre az étkezésekre, vond le az 1000 Ft-ot és tedd a maradékot a takarékszámládra. Ilyen egyszerű!

Forrás: topshop.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában