2015.01.09. 19:20:54 6029 37

Csillapíthatatlan étvágyú fekete lyukat fedeztek fel
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Csillapíthatatlan étvágyú fekete lyukat fedeztek fel amerikai asztronómusok a NASA NuSTAR röntgencsillagászati műholdjának felvételén.

Csillagok - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Csillagok

A felfedezésről az Astrophysical Journal című szaklapban jelenik meg tanulmány.

Az 550 kilométeres magasságban keringő NuSTAR (Nuclear Spectroscopic Telescope Array) fekete lyukakra és egyéb egzotikus kozmikus röntgenforrásokra vadászik. A 2012-ben felbocsátott űrteleszkóp az úgynevezett kemény röntgensugárzás tartományában tanulmányozza, hogy miként képződnek és növekednek a fekete lyukak, és hogy ezek a folyamatok miként hatnak a képződményeknek otthonul szolgáló galaxisok fejlődésére.

Az űrteleszkóp felvételein egy karambolozó galaxispár, a 134 millió fényévnyire lévő Arp 299 katalógusjelű képződmény látható. Mindkét csillagváros szívében egy-egy szupermasszív fekete lyuk helyezkedik el - olvasható a PhysOrg hírportálon.

A NuSTAR felvételének tanúsága szerint a jobb oldalon elhelyezkedő fekete lyuk falánkan habzsolja az ütközés során keletkezett gázokat. Társa azonban vagy szundikál, vagy torkoskodását jótékonyan eltakarja a vastag por- és gázfüggöny. Mint a kutatók rámutatnak, a felfedezés hozzájárul annak megértéséhez, hogy a galaxisok összeolvadása során mitől válnak falánkká a fekete lyukak, amelyek étvágya fontos szerepet játszik a csillagvárosok fejlődésében.

"Amikor két galaxis összeütközik, rengeteg gáz keletkezik, amely a csillagvárosok centrumába áramlik, táplálva a fekete lyukak növekedését és a csillagképződést. Szeretnénk megérteni azt a mechanizmust, amely a fekete lyukak étvágyát felkelti" - magyarázta Andrew Ptak, a NASA Goddard Űrkutatási Központjának tudósa, a tanulmány vezető szerzője.

Forrás: MTI

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

A kutyák az emberekhez hasonlóan értik a szavakat

A kutyák az emberekhez hasonlóan értik a szavakat - derült ki az ELTE Etológia Tanszék kutatóinak a Current Biology című folyóiratban pénteken megjelent tanulmányából, amely szerint az ismert szavak a kutyák agyában is előidézik a jelentés mentális reprezentációját.

Kiderült! Ettől boldogok az emberek

A boldogság azok közé a fogalmak közé tartozik, amit egyénenként mindannyian meg tudunk élni, átadni, kézzelfoghatóvá tenni viszont annál nehezebben. Általában egy olyan pozitív érzelmi állapotként szoktuk definiálni, ami által elégedettséget, örömet, nyugodtságot érzünk. Arról viszont nem vagyunk meggyőződve, sem meggyőzve, hogy ez az állapot az egyén életében folyamatossá válhat.

A hármas típusú diabétesz, a MODY, a gyerekeket és a fiatalokat érinti

Nem jár szomjúságérzéssel, fogyással, fokozott vizeléssel, nehéz sebgyógyulással, mint ahogy teljes inzulinhiány vagy elhízás sem jellemző a fiatalkorban kezdődő hármas típusú cukorbetegségre, másnéven MODY-ra (Maturity Onset Diabetes of the Young). Mivel a kórkép különböző formáinak hátterében öröklődő génmutációk állnak, kialakulásának esélye jóval nagyobb azoknál, akiknek családjában korábban előfordult már ez a típusú cukorbetegség. A Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikáján diagnosztizált gyerekkori diabétesz esetek 2-3 százaléka tartozik ebbe a csoportba.