2016.06.10. 09:21:03 7717 155

Csernobil óta a legsúlyosabb ukrajnai természeti katasztrófa
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Andrij Szadovij lembergi (lvivi) polgármester az államfőhöz és a miniszterelnökhöz fordult azzal a kéréssel, hogy hirdessenek rendkívüli ökológiai vészhelyzetet a nyugat-ukrajnai megyeszékhelyen és a két mellette lévő kistelepülésen, miután a közelben kigyulladt, majd oltás közben beomlott az ország legnagyobbjaként számon tartott hulladéklerakója, és rendkívül veszélyes anyagok kerültek a környezetbe - számoltak be csütörtökön ukrán híradások, amelyek szerint a csernobili atombaleset óta ez a legsúlyosabb ökológiai katasztrófa Ukrajnában.

Hulladéklerakó | a kép illusztráció - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Hulladéklerakó | a kép illusztráció

A tűzfészkek oltásába szerdán már repülőgépeket is bevontak. Két gép dolgozik folyamatosan, csütörtök délig már több mint 200 tonna vizet borítottak a füstölgő hulladéklerakóra.

A 26 hektáron elterülő hatalmas, néhol hatvan méter magas szeméthegyen történt csuszamlásban a legfrissebb jelentések alapján eddig négyen vesztették életüket.

Petro Porosenko államfő szerdán tárgyalt az ottani helyzetről a lembergi polgármesterrel, és a hírportálok szerint úgy reagált a kérésére, hogy a "szemetet el kell takarítani, és nem kell nagy politikai ügyet csinálni belőle".

A helyi hírportálok szerint Lemberg "hulladékválság" peremére sodródott. A megyeszékhely megállapodott a környékbeli településekkel, hogy ideiglenesen hozzájuk szállítja a szemetet, de sok helyütt már tiltakoznak az "idegen" hulladék befogadása miatt.

Az ukrán médiában napok óta vezető téma a Lembergtől mindössze három kilométerre északra fekvő hribovicsi hulladéklerakóban történt baleset és annak következményeinek felszámolása. Ukrán környezetvédők egyenesen arról beszélnek, hogy az 1986-os csernobili nukleáris baleset óta ez az ország legsúlyosabb ökológiai katasztrófája, amely nagyon súlyos természeti károkat vonhat maga után.

A Lemberg peremvidékén, egy lakótelep tőszomszédságában lévő hulladéklerakót még a szovjet időkben, 1959-ben hozták létre. A szeméttelepen veszélyes hulladékot is tárolnak, egyebek mellett fáradt transzformátorolaj feldolgozása közben keletkező savas kátrányokat is. Ezeknek 85 százalékos a kénsavtartalma, a vegyület összegyűjtése és elszállítása pedig szinte lehetetlen, mert a sav tökretesz minden berendezést vagy munkagépet, amellyel érintkezik. Egyes szakértők szerint ennek a hulladéknak a veszélyessége a radioaktív anyagokéval vetekszik.

Egyes hírportálok a hulladéklerakóból évtizedek óta szivárgó veszélyes csurgalékvízzel hozzák összefüggésbe, hogy nőtt a környékbeli falvakban a daganatos megbetegedések száma.

A szeméttelepen először múlt hétfőn csaptak fel a lángok, majd tűzoltás közben megcsúszott a szeméthegy, és négy embert - három tűzoltót és egy ökológust - temetett maga alá. A legfrissebb jelentések szerint a három tűzoltó holttestét sikerült felszínre hozniuk, a negyedik tetem keresésével azonban egyelőre le kellett állniuk a fel-fel csapó lángok és a füstben lévő rendkívül mérgező anyagok miatt.

Helyszíni jelentések alapján a környező kistelepüléseket sűrű fehér toxikus felhő borította be, amely egészségkárosító, köztük rákkeltő anyagokat tartalmaz. A helyi hatóságok az ott élők kitelepítésére készülnek, a katasztrófavédelem szakértői szerint ugyanis a hulladék még hónapokig parázslani és füstölögni fog.

Közben a megyei vezetés szerdai közlése szerint újabb hatalmas repedés keletkezett a hulladékhegyben, és újabb omlás történhet. A repedés a hatalmas szeméthalmon mintegy 80 méter hosszú, másfél méter széles, mélysége pedig 2,5 méter.

Forrás: MTI

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Gyakorlati tippek a hulladékmentes életért

A fogyasztói társadalomban elárasztanak bennünket az egyszer használatos műanyaghulladékok. A kényelemért nagy árat kell fizetnie a környezetünknek, az élővilágnak. Szerencsére azonban egyre több környezettudatos ember törekszik olyan életmódosító lépéseket tenni, melyek több szempontból is jótékonynak tekinthetőek.

Ha holnaptól letennénk… – Életünk autók nélkül

A 21. században a saját gépjármű birtoklása kitüntetett helyet foglalt el az emberek életében. Az autó azon kevés modernkori találmány közé sorolható, amely gyökeresen átformálta, átrendezte az életünket. Erőteljes befolyást gyakorol(t) mind az egyének életvitelére, mind pedig a gazdaságra. A kezdetben csak néhány kiváltságos számára megengedhető automobilok idővel futószalagon gyártott, megfizethetővé vált termékekként vittek korábban elképzelhetetlen kényelmet sokak életébe. Mennyire nőttek hozzánk ezek a „fém retikülök”?

Tippek Mosó Masától - Ezeket a hibákat ne kövesd el a mosógépeddel!

Szeretjük a mosógépből kivett, frissen mosott ruha illatát, tapintását. Tételezzük fel, hogy ezt minden mosás után „átéljük”, mert nem áll a dobban órákig a már tiszta ruha, nem felejtettünk öblítőt beletölteni a tartálya, vagyis bocsánat, a tisztán tartott tartályba. Vagyis minden apró hibát elkerültünk, amivel csökkenthetjük a gépünk hatékonyságát!