2014.08.22. 15:14:48 7992 25

Csemegézz te is, itt szezon: roppanós, zsenge kukorica!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Van egy zöldség, amit minden gyerek imád, ez pedig nem más, mint a kukorica. A strandon a főtt, a moziban a pattogatott, a vásárban a csokis, otthon pedig a majonézes változat arat biztos sikert a gyerekek és a felnőttek körében is. A zsenge tejes főtt kukoricát semmi sem übereli, talán csak a grillezett, de ez ténylég csupán ízlés kérdése. A lényeg, hogy nem véletlenül szeretjük. No, de miért is?

Baconba tekert kukorica - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Baconba tekert kukorica

Az Amerikából származó finomságnak több fajtája is elérhető ma már hazánkban, hatalmas területeken termesztik, hiszen takarmánynak is hasznosítják. De azért bőven kapható az emberi fogyasztásra nagyon is alkalmas tejes kukorica is.

Tápláló csemege

Bizony, a főtt kukorica egy nagyon tápláló étel, tele káliummal és folsavval, ami a nők számára különösen hasznos, ám azt nem árt tudnod, hogy viszonylag magas a szénhidráttartalma is.

100 g főtt kukorica tápértéke

  • 2 g rost
  • 110 kcal
  • 34 µg folsav
  • 240 mg kálium
  • 20 g szénhidrát

A pattogatott kukorica, főként a vajas verzió ennél is több szénhidrátot (57,5 g) tartalmaz és 33 g zsírt is, ezért ez a nassolni való csak ritkán javasolt, például ha moziba mész. :)

Tehát maradjunk inkább a főtt vagy párolt kukoricánál, amit bátran szórhatunk salátába, rizsbe, levesbe vagy fogyaszthatjuk önmagában is. A most elérhető tejes kukorica zsenge szemeinek köszönhetően hamar megfő és egy kis sóval igazi nyári csemege.

A kukoricahaj

A népi gyógyászatban a vese problémák megelőzésére alkalmazták vizelethajtó tulajdonságának köszönhetően. A vesekő megelőzésére és kezelésére is alkalmazható a kukoricahajból (vagy bajuszból) készült főzet. A száraz kukoricahajat (kb. 1 csapott evőkanálnyira valót) leforrázunk fél csésze vízzel. 10 percig állni hagyjuk és leszűrjük. Maximum napi 3 csészével fogyasztjuk.

A kukoricacsuhé és haj dekorációra is felhasználható, az őszi időszakban jellemzően babát készítenek belőle az iskolában.

A végére íme, egy egyszerű, de különleges recept.

Baconba tekert grillezett kukorica

Főzd meg a kukoricát, csepegtesd le és tekerd be baconnal. Fektesd a kukoricá(ka)t egy tűzálló tálba és helyezd el a sütőben. Pirítsd kb. 5-10 percig. Serpenyőben is megsütheted egy kis olajjal kiegészítve a bacon zsírját. Szabadban a grillrácson is elkészítheted. Isteni kiegészítő, de akár önmagában is fogyasztható.

Forrás: naturportal.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...