2016.05.22. 10:20:37 9143 268

Cseh László és Kapás Boglárka is újabb aranyérmet szerzett!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Cseh László aranyérmet nyert 100 méter pillangón a Londonban zajló vizes Európa-bajnokság úszóversenyeinek szombati napján. Kapás Boglárka pedig 1500 méter gyorson úszott be elsőként, így harmadszor is a dobogó tetejére állhatott a brit fővárosban.

Cseh László a 100 méteres pillangóúszás középfutamában az úszó, műugró és szinkronúszó Európa-bajnokságon a London Aquatics Centerben 2016. május 20-án. MTI Fotó: Kovács Anikó - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Cseh László a 100 méteres pillangóúszás középfutamában az úszó, műugró és szinkronúszó Európa-bajnokságon a London Aquatics Centerben 2016. május 20-án. MTI Fotó: Kovács Anikó

Ideje, az 50.86 másodperc új országos csúcs is, a tavaly augusztusi, kazanyi világbajnokságon elért saját korábbi rekordját javította meg egy századdal.

Ez volt Cseh pályafutásának 33. Európa-bajnoki elsősége, ötvenméteres medencében a 14. kontinenselsősége, Londonban pedig harmadszor érmes, miután 50 méter pillangón második lett, a 200 méter pillangót pedig megnyerte a 30 éves magyar klasszis.

"Éreztem, hogy menni kell, a második ötvenen úgy nyomtam, ahogy bírtam" - nyilatkozta Cseh. "Külön öröm, hogy úgy nyertem, hogy közben egy századdal az országos csúcsomat is megjavítottam, de még ennél is sokkal jobb lehetek."

A női 200 méteres gyorsúszás döntőjében két magyar is indult, Verrasztó Evelyn az ötödik lett 1:58.16 perccel, a 14 éves Késely Ajna pedig a hatodik helyen végzett 1:58.24 perces egyéni csúccsal.

A férfi 50 méter gyors elődöntőiből Takács Krisztián a vasárnapi nyolcas döntőbe úszta magát a hatodik legjobb időt produkálva (22.09 mp), nem jutott tovább viszont Bohus Richárd, aki a 16. lett (22.47).

Két-két magyar és brit, továbbá egy-egy olasz, lengyel és holland győzelem született a londoni vizes Európa-bajnokság szombati úszódöntőiben.

Kapás Boglárka aranyérmes 1500 méter gyorson

A 800 méteren és a 4x200 méteres gyorsváltó tagjaként szintén aranyérmes magyar versenyző hamar az élre állt, diktálta az iramot, rendre a leggyorsabb ötven métereket úszva. Hatszáz méter megtétele után már két testhosszal vezetett közvetlen üldözői előtt, előnye egy kilométernél már három testhosszra nőtt, s nagy fölénnyel csapott a célba elsőként, 15:50.22 perces idővel.

A kétszeres ifjúsági olimpiai bajnok, felnőtt vb-n bronzérmes Kapás alig három másodperccel maradt el országos csúcsától.

"Nem volt cél a magyar rekord, elsősorban az aranyérmet akartam megszerezni, ez sikerült, és mondhatom, még életemben nem élveztem ennyire az úszást, mint most" - nyilatkozta boldogan. Hozzátette: tökéletes verseny volt, már három aranynál tart Londonban, ez több, mint amire előtte számított, de még meglehet a negyedik is, vasárnap 400 gyorson is szeretne nyerni.

A szám döntőjének másik magyar résztvevője, Juhász Adél a hatodik lett 16:22.69 perccel.

Vasárnap is öröm volt nézni úszóinkat!

Szilágyi Liliána ezüstérmet nyert 200 méter pillangón a londoni vizes Európa-bajnokság úszóversenyeinek vasárnapi zárónapján.

A Honvéd 19 éves versenyzője 2:07.24 másodperces idővel csapott célba, egyetlen századdal maradt el a győztes német Franziska Hentkétől. Az első száz méteren még magabiztosan vezetett, az utolsó ötven méterre azonban másodikként fordult rá. Nagy hajrá végén úgy tűnt, a pályafutása első felnőtt nagymedencés érméért küzdő Szilágyi a legfényesebb medált gyűjti be, de a benyúlásnál nem volt elég határozott, ez pedig Hentke sikerét eredményezte.

Szilágyi "picit ironikusnak nevezte, hogy éppen egy századdal kapott ki, ugyanakkor azt is hangsúlyozta versenye után, hogy három hónapja még az is megfordult a fejében, hogy befejezi az úszást, mert úgy érezte, "nem rólam szólt a történet, hanem arról, milyen családban nőttem fel, és milyen elvárásoknak kell emiatt megfelelnem."

"Második vagyok Európában, még ha egy picit elsőnek is érzem magam, de mindez nem érdekes, mert inkább most történjen meg, mint az olimpián. Akkor én leszek a legjobb" - hangsúlyozta magabiztosan a 19 éves sportoló.

A szám másik magyar döntőse, Jakabos Zsuzsanna negyedik lett 2:07.75-tel.

"Vissza akarom nézni az úszást, mert alapvetően nem éreztem rossznak, viszont nem feltétlenül úgy mentem neki a versenynek, hogy na akkor én most negyedik leszek" - mondta Jakabos.

Verrasztó Dávid aranyérmet nyert 400 méter vegyesen a londoni úszó Európa-bajnokság vasárnapi zárónapján.

A szám tavalyi világbajnoki ezüstérmese a pillangó után még négytizedes hátránnyal harmadiknak fordult, háton azonban pillanatok alatt ledolgozta ezt, sőt, másfél másodperces előnyre tett szert. Mellen tovább növelte a különbséget, így még az is belefért, hogy gyorson némileg ráúsztak. Végül 4:13.15 perces teljesítménnyel végzett az élen.

A szám másik magyar döntőse, Gyurta Gergely negyedik lett 4:14.94 perccel.

Kapás Boglárka aranyérmes 400 méter gyorson

Az UTE 23 éves versenyzője 4:03.47 perces országos csúccsal csapott a célba, ezzel megszerezte negyedik elsőségét a brit fővárosban. Előzőleg 800 és 1500 méter gyorson, valamint a 4x200 méteres gyorsváltó tagjaként is győzött.

Kapás az első fordulónál, 50 méternél még csak hetedikként fordult, de a másodiknál már az ő neve jelent meg elsőként az eredményjelzőn. Ez innentől kezdve már nem is változott, és bár a brit Jazmin Carlin megpróbált zárkózni hozzá, a magyar úszó magabiztos győzelmét végül ő sem veszélyeztette.

Ez volt a magyarok tizedik aranyérme a kontinensviadalon, e tekintetben ez minden idők legjobb magyar eredménye. A korábbi csúcs 2012-ben, Debrecenben született, ott kilenc aranyat gyűjtöttek a magyar úszók.

Forrás: MTI

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...