2015.03.09. 13:00:00 8363 146

Csaknem félmillió évvel öregebb az emberi faj, mint gondoltuk
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Olyan embernek az állkapcsára leltek Etiópiában, aki 400 ezer évvel korábban élhetett, mint amikorra az első emberek létezését feltételezték. A megtalált fogak a Földön élő első emberek egyikének tulajdoníthatók.

Barlangrajz - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Barlangrajz

A régészeti ásatásokat vezető Brian Villmoare professzor szerint a talált egyed csontjai nagyjából abból a korszakból valók, amikor az ember elkezdett felegyenesedve járni. A Homo erectus még sehol sem volt ekkor, ez az ember az után élhetett, hogy a főemlősök lejöttek a fáról. Bár vannak egyértelmű hasonlóságok a most kiásott csontok és az 1974-ben megtalált, 3,2 millió éves, még emberszabású főemlősnek számító „Lucy” csontjai között, azt egyelőre a tudósok nem tisztázták, hogy a felfedezett egyed valóban „Lucy” fajából (Australopithecus afarensis) alakult volna ki – írja a BBC.

A megtalált lelet egyébként az alsó állkapocs egy része, öt fog maradt meg rajta. A hátsó két őrlőfog kisebb, mint a környéken akkoriban élt emberszabású főemlőseké; ez azért fontos, mert a kisebb őrlőfog egyike azon vonásoknak, amelyek alapján egyértelműen megkülönböztethető az ember az állattól. A legrégebbi, biztosan embernek tulajdonítható őskori kövület szintén egy Etiópiában talált állkapocs, csak annak a felső része, és 400 ezer évvel fiatalabb a mostaninál: 2,35 millió éves.

A kutatók azt remélik, hogy az új csontokkal magyarázatot tudnak majd adni arra, hogy annak idején az embert mi késztette a fáról való lemászásra. Vannak például olyan feltételezések, hogy ekkoriban az éghajlatváltozás miatt hatalmas erdőségek tűntek el, és helyükön füves puszták lettek. Ennek köszönhetően az emberszabású főemlősöknek már a földön kellett élniük, itt kellett búvóhelyet építeni maguknak, és az eszközök egyre gyakoribb használata miatt az agyuk térfogata megnőtt, míg az állkapcsuk és fogaik kisebbek lettek.

A londoni Természettudományi Múzeum professzora, Chris Stringer szerint azonban ennek a feltételezésnek a bizonyítására egyetlen fél állkapocs még nem lesz elég.

Forrás: vs.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

A kutyák az emberekhez hasonlóan értik a szavakat

A kutyák az emberekhez hasonlóan értik a szavakat - derült ki az ELTE Etológia Tanszék kutatóinak a Current Biology című folyóiratban pénteken megjelent tanulmányából, amely szerint az ismert szavak a kutyák agyában is előidézik a jelentés mentális reprezentációját.

Kiderült! Ettől boldogok az emberek

A boldogság azok közé a fogalmak közé tartozik, amit egyénenként mindannyian meg tudunk élni, átadni, kézzelfoghatóvá tenni viszont annál nehezebben. Általában egy olyan pozitív érzelmi állapotként szoktuk definiálni, ami által elégedettséget, örömet, nyugodtságot érzünk. Arról viszont nem vagyunk meggyőződve, sem meggyőzve, hogy ez az állapot az egyén életében folyamatossá válhat.

A hármas típusú diabétesz, a MODY, a gyerekeket és a fiatalokat érinti

Nem jár szomjúságérzéssel, fogyással, fokozott vizeléssel, nehéz sebgyógyulással, mint ahogy teljes inzulinhiány vagy elhízás sem jellemző a fiatalkorban kezdődő hármas típusú cukorbetegségre, másnéven MODY-ra (Maturity Onset Diabetes of the Young). Mivel a kórkép különböző formáinak hátterében öröklődő génmutációk állnak, kialakulásának esélye jóval nagyobb azoknál, akiknek családjában korábban előfordult már ez a típusú cukorbetegség. A Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikáján diagnosztizált gyerekkori diabétesz esetek 2-3 százaléka tartozik ebbe a csoportba.