2015.07.16. 09:49:00 9297 164

Ciprus - a két részre szakadt sziget
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Ciprus 2004 óta az Európai Unió tagja, jóllehet földrajzi értelemben Ázsiához tartozik. A teljes sziget lakosságának 78 százaléka görög-ortodox vallású, 18 százaléka muzulmán. A sziget 1974 óta megosztott, Ciprus északi, török területének különállását a világon csak Törökország ismeri el.

Ciprus, Aphrodite-szikla - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Ciprus, Aphrodite-szikla

A Földközi-tenger keleti részén fekvő szigetország, Ciprus 9250 négyzetkilométer területű, azaz Magyarországnál 10-szer kisebb. 800 ezer lakosa van. A fővárosa, Nikosia 1810 kilométerre fekszik Budapesttől.

10 dolog, ami tetszett

  1. Tartalmas ország kultúra, történelem és a táj tekintetében és az ezzel kapcsolatos élményeket jól össze lehet kötni a strandolással.
  2. Európai viszonylatban vonzó a klíma, sok napsütés
  3. A ciprusiak irigylésre méltóan nyugis életmódja
  4. Jókat lehet enni, szuper a mezze
  5. Barátságosak a helyiek
  6. Troodos-hegység
  7. Angol tudással jól el lehet boldogulni Cipruson
  8. Nem túl nagy a sziget, azaz a felfedezése nem túl időigényes
  9. Jó hely családos nyaralásra, gyerekekkel
  10. A strandok közül a Corallia Beach, a homok finomsága alapján a Coral Beach

10 dolog, ami nem tetszett

  1. A július végi brutális hőség
  2. Drágák az italok és az éttermek
  3. Ciprus megosztottságának szomorú története
  4. A sok részeg brit a sörözőkben és a beképzelt oroszok
  5. Egyes parti részek túlépítettsége, a sok beton, kevés az igazán finom és szép homokos strand
  6. A futószalagos tömegturizmus
  7. A sok gagyi és a zaj Ayia Napa-n, a főszezonban
  8. Paphos-nak nincs igazi egyedi karaktere
  9. A nyaralók által szétszórt sok szemét
  10. A ciprusi szigetlakók örült autóvezetési szokásai

Nicosia, a főváros

A világ utolsó megosztott fővárosa (kb. 235 ezer lakos), mivel az egyik része a görög nyelvű Ciprushoz tartozik, a másik pedig, a török nyelvű országrészhez. A határ az óvároson belül húzódik és csak annak nem furcsa, akik annak idején látta a létező berlini falat. Az óváros autómentes sétálóutcájában a gyalogosok a nap bármely órájában átmehetnek a határállomáson. Az úti okmány ellenőrzése (magyaroknak a kártyás személyi igazolvány is elegendő) pár percig tart. Nicosia nem egy kimondottan szép város, de érdekes, még a megosztottság sajátos helyzetén kívül is. a Ciprus múzeumtól eltekintve, Nicosia minden turista látványossága a középkori fallal körülvett óvárosban található meg. A fentebb említett óvárosi gyalogos utca neve a görög részen Lidra Street. Tele van üzletekkel, éttermekkel, kávézókkal. Itt emelkedik a Shakolas Tower toronyépület, amelynek tetejéről jól rálátni a fővárosra és a környező hegyekre. Ahol a Lidra street-nek vége, pont ott van a határátkelőhely, ami mögött húzódik a török ciprióta óvárosi rész főutcája.

Az óváros görög részének egyik legkellemesebb részei a szépen felújított Laiki Yitonia negyed, az érseki palota környéke és a szerda délelőtti zöldség- és gyümölcspiacáról is ismert Chrysaliniotissa negyed. A katedrálisuk elég kicsi. Van több történelmi jellegű múzeum, amelyek azoknak lehet érdekes, akik mélyebben meg akarnak ismerkedni Ciprus múltjával és kultúrájával. A Famagusta-kapu és a határ közötti városfalszakasznál van a fiatalok számára az éjszakai élet középpontja. A város török oldalán meghatározó építménye a sziget főmecsete, a Selimiye, amely a 13. században még katedrálisnak épült gótikus stílusban. A főmecset előterében van egy kis városi piaccsarnok. Sokak szerint a török oldal legszebb negyede a rendkívül alaposan restaurált Arab-Ahmet. Aki Nicosia török részére szeretne panorámaszerű rálátást élvezni, annak azt tanácsoljuk, hogy a Saray nevű szálloda tetőtéri éttermébe igyekezzen fel.

További látnivalók:

  • Limassol óvárosa
  • Protaras
  • Larnaca
  • Paphos (Az UNESCO kulturális világörökségének a része!)
  • Kurion
  • Tróodos-hegység (Az UNESCO kulturális világörökségének a része!)
  • Aphrodité sziklája

Forrás: utikritika.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...