2014.10.01. 18:30:57 5278 38

Budapest a világ 5. kulturális központja
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Egy amerikai lap olvasói szerint van kulturális élet London, Párizs, New York szentháromságon kívül is. Sőt, London és New York fel sem került a magazin listájára, és Európa abszolút uralja a terepet. Ebben az összehasonlításban gyönyörű fővárosunkra méltán lehetünk büszkék, még Bécset is megelőztük.

Budai várnegyed a Dunával  | Fotó:123rf.com - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Budai várnegyed a Dunával | Fotó:123rf.com

A Bloomberg amerikai lap közvélemény-kutatást végzett az olvasói körében, arról kérdezte őket, hogy a világvárosok közül a kulturális lehetőségek alapján melyik a kedvencük. Az olvasók olyan városok neveit adták meg, amelyek sok táncelőadással, koncerttel, klasszikus koncerttel, műemlékkel büszkélkednek. A lap listája 11 kulturális központból áll, és Párizson, Velencén, Rómán, Salzburgon, Szentpéterváron, Luxoron és Bécsen kívül Budapest is szerepel rajta. Az ötödik helyen említik a magyar fővárost, mint amely településnek 2000 évre visszamenőleg nyomon követhető a történelme. Kulturális értékei között Budapest reneszánsz, barokk és szecessziós építészetét, a római kori romokat, Lisztet és Bartók Bélát emelik ki.

A lista első helyén szintén egy közép-európai város, Krakkó áll.

Forrás: vs.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Jól jön egy kis segítség? 10 reményteljes gondolat a mentális tarsolyodba

Olykor-olykor ránk virradnak olyan napok, melyeket hála helyett inkább a fejünkre húzott paplan mozdulatával köszöntünk. Megtépázottnak, alulmotiváltnak és szellemi-fizikai erőtől fosztottnak érezzük magunkat. Szerencsére több jó hírünk is van ilyen helyzetek, amelyek kellő pszichikai munícióval látnak el bennünket ahhoz, hogy erőt merítsünk a „továbbiakhoz”.

Franciaországban egyre több a száz év feletti ember

Egyre több száz év feletti ember él Franciaországban, és megjelent egy új korcsoport, a "szuperszázasoké", amelybe azok tartoznak, aki 110 év felettiek - derül ki a francia Demográfiai Tanulmányok Nemzeti Intézetének (INED) egy szerdán közzétett tanulmányából.

A férfiak vagy nők barátsága tart tovább?

Fordíthatjuk tekintetünket a világ bármely részére, mindenhol meggyőződhetünk „az ember társas lény” örökigazságáról. Egymagában a teremtés koronájaként méltatott emberi lény gyenge, örökös célpontja a veszélynek, fenyegetettségnek. Ezért emberi kapcsolatok és együttműködések bázisára épülő társadalmat rendezett maga köré, melyben megosztotta a tevékenységeket, szorosabbra fűzte az ember-ember köteléket. Mindeközben észlelte, hogy bizonyos kapcsolattípusokért érdemes többet munkálkodni, azok minőségét folyamatosan növelni – leginkább a család, a rokonság, a partnerkapcsolat és a barátság tartozik ezek közé. Ez utóbbi kapcsolattípus kapcsán kérdésként merülhet fel, hogy vajon melyik nem képviselői képesek és készek hosszabb távú barátságok kialakítására és fenntartására?