2015.10.15. 14:00:24 16000 341

Brassói aprópecsenye – dobd fel kedved szerint!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A brassói aprópecsenye az egyik kedvenc ételem. Főleg ősszel és télen készítem el, hiszen nem éppen a könnyű ebédek és vacsorák közé tartozik, de annyira finom, hogy ezt egyáltalán nem bánjuk. Természetesen egy-két változtatással ezt az ételt is megreformálhatjuk, és egészségesebbé tehetjük.

Brassói, Fotó: Palócprovence - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Brassói, Fotó: Palócprovence

Brassói aprópecsenye, az alaprecept

Hozzávalók:

  • 75 dkg sertéslapocka (vagy comb, vagy akár tarja)
  • 1 kk pirospaprika
  • 2 közepes fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • só, bors
  • majoránna, őrölt kömény
  • 10 dkg szalonna
  • olaj
  • 1 kg burgonya

Elkészítés:

Kockázzuk fel a húst, a szalonnát és a vöröshagymát. Egy lábosba vagy mélyebb serpenyőbe tegyük fel a szalonnát sülni, ha már kiengedte a zsírját, adjuk hozzá a vöröshagymát és dinszteljük üvegesre. Adjuk hozzá a zúzott fokhagymát és a pirospaprikát, majd jöhet a hús. Egy kicsit futtassuk meg az olajon, majd sózzuk, borsozzuk, adjunk hozzá egy kicsi vizet. Kb. 1 óra alatt pároljuk puhára fedő alatt (a gőzt közben engedjük ki – pótoljuk a vizet, ha szükséges -, vagy a végén főzzük el róla a felesleges folyadékot, de maradjon egy kicsi szaftja, finom, sűrű legyen - legalábbis én így szeretem). Adjunk hozzá majoránnát ízlés szerint, s egy késhegynyi őrölt köményt.

Amíg fő, tisztítsuk meg a burgonyát és vágjuk kockákra. Többféleképpen is elkészíthető hozzá a burgonya: a) főzd félpuhára, majd süsd ropogósra egy serpenyőben; b) egyszerűen süsd ki egy serpenyőben, olajban – kisebb kockákra vágd; c) egy tapadásmentes tepsiben, olajjal megkenve, a sütőben sütjük belül puhára, kívül ropogósra – ez a módszer egy kicsit tovább tart, de a legfinomabb a végeredmény, és így lesz a legkevésbé olajos a burgonya.

Alaposan keverjük össze a húst és a sült burgonyát! Tálaljuk azonnal. Káposztasalátával, csalamádéval és csemege uborkával is nagyszerű. De friss uborkasalátával vagy bármilyen zöldsalátával is kínálhatod, ha egészségesebbé kívánod tenni.

Egészséges tippek

A sertéshús helyett készítheted csirke- vagy pulykamellből is. Bár az eredeti brassói recept nem tartalmaz a hagymán kívül más zöldséget, a zöldborsó jól illik hozzá, így azt is főzhetsz bele. Van, aki paradicsommal és paprikával is dúsítja. Több fokhagymával is fűszerezheted, ha szereted az ízét. A szalonna kihagyható, helyette olíva- vagy repceolajjal készítsük a diétás változatot. A burgonya sütésnél a harmadik módszert válasszuk (sütőben sült), és szintén egy kevés olíva- vagy repceolajat alkalmazzunk a sütésnél. A friss zöldségekből készült, olívás-citromos dresszinggel nyakon öntött salátát ne hagyjuk ki a tálalásnál, de különböző káposztasalátákat is készíthetsz hozzá.

Jó étvágyat! :)

Írta: kábé

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...